שתף קטע נבחר

כעס בצה"ל: קבורת עריק - פגיעה בנופלים בקרב

אחרי סטירת הלחי מהיועץ המשפטי לממשלה בפרשת קבורת החייל שנהרג בתאונה בבאר-שבע, גורם בכיר בצה"ל תקף: "זו קריאת תיגר על המפקדים, שעלולה להשפיע לרעה בעתיד". הוא הוסיף: "כיצד תרגיש משפחת חייל שנהרג בקרב?"

היועץ המשפטי לממשלה החליט היום (ה') כי בניגוד לעמדת צה"ל, החייל יאיר ששון, שערק משירות ונהרג בתאונת דרכים, ייקבר בטקס צבאי. בצה"ל ממש לא אהבו את סטירת הלחי הזו מלמעלה. "ההחלטה קוראת תיגר על הן על המפקדים והן על המדיניות הצבאית ועשויה להשפיע לרעה בעתיד", אמר גורם בכיר בצה"ל. הוא הוסיף כי מדובר בפגיעה בנופלים בקרב.

 

הוא הסביר ש"ראוי ונכון להפריד בין חיילים שנפלו בעת שירותם - גם אם היו בחופשה - לבין אלה שנהרגו בזמן שלא מילאו את פקודות הצבא".

 

באגף כוח אדם בצה"ל הסבירו כבר בתחילת השבוע, כי על-פי הפקודות חייל שנפקד יותר מ-14 ימים ברציפות מוגדר כעריק, ולפי פקודת מטכ"ל לנפטר שהינו עריק לא תיערך לוויה צבאית. מלשכת האלוף נמסר למשפחתו של החייל, כי בנם נעדר מהשירות החל מה-30 במאי ובעברו אף נרשמה היעדרות נוספת.

 

עוד נאמר למשפחה, כי במשך עשרת חודשי שירותו של ששון - בארבעה מהם הוא שירת שירות שאינו תקין. בנוסף, במהלך תקופת ההיעדרות מהשירות הוא שוחח בטלפון עם מספר נגדים ביחידתו ואלה הבהירו לו את מעמדו. בשיחה האחרונה שניהל, ב-21 ביוני, הובהר לו כי עליו לחזור לשירות בהקדם האפשרי, אך הוא סירב לעשות כן. 

 

הגורם הצבאי אמר, כי "צה"ל מכיר בחשיבות וברגישות העניין. לכן חיילים שמוצאים את מותם בחופשה, נקברים אף הם בבית עלמין צבאי, למרות שגם בנושא הזה יש ביקורת והשוואה בלתי נמנעת לחללים שנהרגו בקרב". אותו גורם הוסיף, כי "לא ייתכן שאותו דין יחול גם על חייל שהוא עריק, על חייל שלא ממלא את חובותיו כלפי הצבא. מה צריכה להרגיש משפחה שאיבדה את בנה בקרב, כאשר חייל מחליט שלא לשרת וצריך לקבור אותו בדיוק כמו שקברו את בנה?"

 

קצינים בצה"ל רמזו גם, כי התערבותו של היועץ המשפטי לממשלה בעניין לא מובנת ומוטב שבג"ץ היה בוחן את העניין. אחד הקצינים אף אמר כי נראה שהיועץ המשפטי לממשלה עשה פרשנות מקלה לעניין, והדבר עשוי להשפיע בעתיד על מקרים אחרים. דובר צה"ל טרם מסר תגובה רשמית להחלטת היועץ המשפטי.

 

"ביזוי וזילות של חללי צה"ל"

גם קצינים בכירים במילואים מוחים על ההחלטה. ראש אכ"א לשעבר, אלוף (במיל') יורם יאיר אמר: "ששון ערק מהצבא ובכך איבד את זכותו להימנות עם חללי צה"ל. בהינתן שהיה עריק, הוא הוציא עצמו מהכלל. זהו ביזוי וזילות של חללי צה"ל האחרים הקבורים במקום".

 

ראש ראש אכ"א לשעבר, אלוף (במיל') אלעזר שטרן, הוסיף: "לא מדובר באדם שעזב את הבסיס לרגע, אלא בעריק. עריק מוציא עצמו מהזכות להימנות על חיילי צה"ל ועל חלליו. החלטת היועץ המשפטי לקבור אותו בבית העלמין הצבאי פוגעת פגיעה קשה בכבוד הקבורים במקום, שהקריבו או היו מוכנים להקריב את חייהם למען המדינה. עריק לא היה מוכן לעשות זאת".

 

שטרן מאמין, כי בתי הקברות הצבאיים ספגו פגיעה קשה במעמדם, כתוצאה מהחלטת היועץ. "הדבר תורם להזניית המקום", הוא אמר. "לפי רוח החלטתו של וינשטיין, יש להוציא מהקבר האזרחי גם את עדן נתן זאדה, שרצח ארבעה מאזרחי מדינת ישראל ולקבור אותו גם כן בבית העלמין הצבאי".

 

בהודעה מטעם היועץ יהודה וינשטיין, נכתב כי גם עריק שנעדר מהצבא 25 ימים לפני פטירתו, כפי שאירע במקרה זה, הוא

 אדם בשירות צבאי - ולכן החוק מחייב לקבור אותו בבית קברות צבאי. לאחר הודעת היועץ אמר יעקב ששון, אביו של החייל: "נעשה צדק".

 

עו"ד שלומי ציפורי, המייצג את משפחת החייל, הביע סיפוק מההחלטה - שייתרה את העתירה לבג"ץ בעניין - ומתח ביקורת על הצבא: "יחס צה"ל למשפחה היה של אטימות, קהות חושים וחוסר רגישות. הצבא הפנה עורף למשפחה, משפחה ששתי בנותיה עדיין משרתות בצה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת התאונה, ביום שישי בבאר-שבע
צילום: הרצל יוסף
יעקב ששון. אביו של יאיר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים