שתף קטע נבחר

הילדים יוצאים לחופש הגדול: מי האחראי עליהם?

הרגע ממנו חששו ההורים במשך שנה שלמה הגיע: 884 אלף תלמידי היסודיים ו-375 אלף ילדי הגנים יוצאים לחופש הגדול. ברמת-השרון מבהירים להורים: "הילדים - על אחריותכם בלבד"

עשרה ימים אחרי שה"גדולים" כבר סיימו את הלימודים, ייצאו הבוקר (יום ד') 884 אלף תלמידי בתי-הספר היסודיים ו-375 אלף ילדי הגנים לחופש הגדול. ביומה האחרון של שנת הלימודים תש"ע, ייפרדו המורים והגננות מהתלמידים - לא לפני שיקראו להם להיזהר מפני הסכנות האורבות להם במהלך הקיץ.

 

משרד החינוך יבקש מהלמידים להקפיד לחצות את הכביש בזהירות ולהימנע מרחצה מסוכנת בים, בנחלים ובמקורות מים אחרים, ואף ידגיש כי אתרי בנייה, חורבות ובתים נטושים אינם זירה מתאימה למשחקים. בינתיים, בעיריית רמת-השרון מבהירים להורים כי "אתם האחראים היחידים לגורל ילדיהם, ולא המערכת העירונית".

 

לחצי מיליון ילדים אמורה להיות החופשה, לפחות בחלקה, בטוחה יחסית - כשיזכו להשגחה מצד המדריכים בקטיינות השונות, ציבוריות ופרטיות כאחד, שיופעלו בימי החופש. לכל אלה מצטרפים גם 106 אלף חניכי תנועות הנוער, שייקחו חלק במפעלי הקיץ המסורתיים.


יוצאים לחופש. תלמידי יסודי בראשון-לציון סוגרים שנה (צילום: עינת הדר)

 

בקרב הורים רבים הלכה והתחזקה החרדה ככל שהתקרב יומה האחרון של שנת הלימודים, אבל יש גם מי שדווקא לא ממהר לרשום את ילדיו לקטיינות ואפילו מצליח די להינות מכך. "אני בעצמי קייטנה ולא מפחדת מהחופש. הכנתי המון פעילויות לילדים", סיפרה עינת הדר מראשון-לציון, אם לשלושה ילדים בגילאי הגן והיסודי. "בתחילת החופש אנחנו נטוס לחו"ל, ואחר-כך יש ים, בריכה, סרט מדי פעם, טיולים וסופרלנד, הקייטנות הן בעיקר להורים עובדים, אבל ככה גם אני בחופש וחיכינו לזה הרבה זמן. סוף סוף יהיה שקט, בלי בלאגן וצעקות, ובלי לקום מוקדם בבוקר. הכל יהיה רגוע".

 

מסיבת הסיום בבית-הספר שבו לומדים ילדיה נערכה בהשראת התוכנית "הישרדות", באירוע שמבחינת הצעירים היה בלתי נשכח. "המורות הגיעו עם בנדנות ולפידים. כל הילדים התלבשו בהתאם לכיתות הלימוד שלהן והתחרו ביניהם. אין ספק שהריאליטי נכנס לחיים שלנו, ורואים את זה גם בחופש הגדול".

 

"הילדים שייכים להורים, לא של המערכת"

ואיך נערכים לחופש במקומות אחרים בארץ? ברמת-השרון החליטו להבהיר להורים כי במהלך חופשת הקיץ יהיו הם האחראים היחידים לגורל ילדיהם. במסגרת זאת, הוקם גוף מיוחד בשם "הפורום להגברת מעורבות ההורים", בהשתתפות ועדי ההורים, התלמידים ורשויות הרווחה השונות - על-רקע פרשיית הסמים הגדולה שזיעזעה את העיר לפני כחודש. 

 

במסע הסברה תחת השם: "שבע עיניים, לא פחות", הבהיר ראש העירייה, איציק רוכברגר, כי "כפי שאמרתי לא פעם, הילדים הם קודם כל של ההורים ולא של המערכת. אם נצליח לשכנע את ההורים לקחת יותר אחריות ולא לסמוך על המערכת העירונית שתעשה את העבודה, יהיה טוב יותר לכולנו - ובעיקר לילדים".


מסיבת סיום ברוח "הישרדות". "הריאליטי נכנס לחיים" (צילום: עינת הדר)

 

אבל אותה הגישה אינה נחלת כל הרשויות.

בעיריית חיפה החליטו דווקא לנקוט צעד הפוך, ובמהלך הקיץ יעסיקו 78 בני-נוער בסיכון בגילאי 15-18. אותם צעירים מטופלים על-ידי היחידה לקידום נוער והם בנים למשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך או שבאים מרקע קשה אחר, והם נשרו מכל מסגרת לימודית ותעסוקתית.

 

הם יועסקו ישירות על-ידי העירייה בעבודות משרדיות, שליחויות, ניקוי חורשות וחופים. מקצתם אף ישמשו דוורים ויפעילו מתקני שעשועים.

 

"אנחנו הרשות היחידה שבנוסף לטיפול בבני-נוער מסוג זה, החלטנו לקחת על עצמנו גם להעסיק אותם", סיפר מומי אלמוג, מנהל המחלקה לנוער וצעירים בחיפה. "זהו חלק ממאמץ להחזיר את אותם צעירים לתפקוד נורמטיבי ולהכין אותם לקראת שירות צבאי מלא. הם נשרו מכל מסגרת ויש חשש שיידרדרו לסמים, פשע וזנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עינת הדר. מחכה לו, שיבוא
צילום: עינת הדר
איציק רוכברגר. "הילדים הם קודם כל של ההורים"
צילום: גונן אליאסי
מומלצים