שתף קטע נבחר
צילום: אסף אמברם

פירה פלוס: 6 דרכים לשדרג פירה

יעל גרטי מזמינה אתכם לרענן את פירה תפוחי האדמה השגרתי עם שלל תוספות מעניינות: ערמונים מוקפצים בחמאה, אפונה עדינה ובצל סגול, עגבניות צלויות, כרובית צרובה ועוד

כיוון שאני מאוד אוהבת פירה תפוחי אדמה, החלטתי לנסות כוחי בשדרוגים ושילבתי פירה עם ערמונים, אפונה עדינה, כרובית צרובה, שורש סלרי, עגבניות צלויות וזרעי חרדל; כל אחד מהם לחוד, כמובן. נוכח ההצלחה, המשכתי בניסיונות והכנתי גם פירה עם תרד, עגבניות מיובשות וזרעי כוסברה, ואלה התגלו כפחות מוצלחים. ששת הניסיונות המוצלחים מובאים כאן לפניכם, את כולם מומלץ להגיש ביום ההכנה.

 

מי שמקפיד על הגזרה, מוזמן לשלב ערמונים, אפונה עדינה או עגבניות צלויות (התוספות האחרות פחות מתאימות) עם פירה בטטות. איך מכינים? אופים בטטות קלופות שלמות עם מעט שמן זית, מלח ופלפל שחור גרוס גס ב-200 מעלות במשך 40-60 דקות או עד שמזלג ננעץ בבטטות בקלות. מצננים ומועכים בעזרת ממעך פירה. מוסיפים את התוספת הנחשקת ואוכלים בתיאבון.


מכשיר "כותש פירה" – הכי מהיר (צילום: אסף אמברם)

 

 

פירה – מתכון בסיסי

המרכיבים (ל-4 מנות):

1/2 1 ק"ג (7-8 יחידות בינוניות או 10 יחידות קטנות) תפוחי אדמה לבנים, קלופים, שלמים

מלח

150 גרם חמאה, חתוכה גס

150 מ"ל (3/5 כוס) חלב 3%

200 מ"ל (4/5 כוס) שמנת מתוקה (או חלב, אם רוצים לחסוך בקלוריות)

פלפל לבן גרוס גס/דק

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים תפוחי אדמה קלופים בסיר בינוני-גדול. מכסים במי ברז מסוננים (לא במים רותחים!) ומוסיפים מעט מלח. מביאים לרתיחה על אש גבוהה ללא כיסוי (15-20 דקות), מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים עד שניתן לנעוץ מזלג בתפוחי האדמה בקלות, כ-20-25 דקות.
  2. מסננים את תפוחי האדמה, מחזירים לסיר ומייבשים את תפוחי האדמה על אש קטנה במשך 3-5 דקות או עד שהסיר מתחיל להשמיע רחשים ותפוחי האדמה יבשים למגע. מסירים את הסיר מן האש, מוציאים את תפוחי האדמה מן הסיר (משאירים את הסיר זמין להמשך) ומעבירים מיידית דרך מולן א-לגום (מטחנת ירקות, ראו בכתבת המדריך להכנת פירה) שמונחת מעל קערה או כותש פירה (מעין כותש שום ענק) מעל קערה. אם אין לכם את הכלים הללו, השתמשו בממעך פירה. מעבירים לסיר שבו ייבשנו את תפוחי האדמה, ללא אש עדיין.
  3. מחממים חמאה חתוכה, שמנת וחלב (או חמאה וחלב) בסיר אחר על אש בינונית, עד לקבלת נוזל חלק.
  4. מניחים את סיר הפירה על אש נמוכה-בינונית ויוצקים אליו מתערובת החלב, מצקת אחר מצקת, תוך ערבוב בכף עץ או במטרפה ידנית, עד לקבלת מרקם רצוי. יתכן ולא תשתמשו בכל הכמות. יש להימנע מערבוב יתר, כדי לא לקבל עיסה דביקה ואלסטית. מתבלים במלח ובפלפל לבן גרוס גס/דק ומגישים חם.

 

פירה עם ערמונים

אם רוצים, אפשר לשלב מנה זו עם פטריות מוקפצות בחמאה/שמן זית. ערמונים קלופים ניתן להשיג במרכולים הגדולים (באזור הפירות היבשים) ובמעדניות.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כמות פירה

50 גרם חמאה

150 גרם ערמונים קלופים, פרוסים דק

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים פירה כמפורט לעיל.
  2. מחממים חמאה במחבת בינונית על אש בינונית וכשהיא מעט נמסה מוסיפים פרוסות דקות של ערמונים ומקפיצים במשך 2-3 דקות, עד להופעת סימני השחמה.
  3. מסדרים פירה בצלחות ומעטרים כל מנה בתלולית של ערמונים מוקפצים. מגישים מייד.


עם ערמונים (צילום: אסף רונן ) 

 

פירה עם אפונה עדינה ובצל סגול

שימו לב שיש להשתמש באפונה עדינה ולא באפונה רגילה, שנקראת אפונת גינה. טעמה ומרקמה של האפונה העדינה משובחים פי כמה.

 

המרכיבים (ל-5-6 מנות):

1 כמות פירה

1/2 אריזה (300 גרם) אפונה עדינה קפואה

שמן זית

1 בצל סגול גדול, קלוף ופרוס דק

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים פירה כמפורט לעיל.
  2. בינתיים מניחים אפונה עדינה בקערה בינונית ומכסים במים רותחים. משרים למשך 1-2 דקות ומסננים היטב. משאירים במסננת.
  3. כשהפירה מוכן, מחממים 2 כפות שמן זית במחבת בינונית-גדולה על אש גבוהה ומטגנים בצל סגול עד להזהבה נאה והופעת סימני צריבה.
  4. מוסיפים אפונה חלוטה למחבת ומקפיצים במשך דקה על אש גבוהה. מתבלים במלח ובמעט פלפל שחור. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
  5. מסדרים פירה בכלי הגשה ומפזרים אפונה מוקפצת מעל. מגישים מייד.


עם אפונה עדינה ובצל סגול (צילום: יעל גרטי) 

 

פירה עם כרובית צרובה

שילוב משגע בין הפירה הרך והכרובית הפריכה. אין צורך בבישול מקדים של הכרובית. מטרת השריית הכרובית בחומץ היא להרחיק מזיקים. אם יש לכם זמן, השרו למשך פרק זמן ארוך יותר.

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 כרובית קטנה (620 גרם ברוטו), מפורקת לפרחים קטנים-בינוניים

2 כפות חומץ

שמן זית

מלח אטלנטי/גס

פלפל שחור גרוס גס

1 כמות פירה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-220 מעלות ומכינים תבנית תנור קטנה, מרופדת בנייר אפייה.
  2. משרים פרחי כרובית בקערה מלאה מי ברז, בתוספת 2 כפות חומץ טבעי, למשך 10 דקות. מסננים ושוטפים.
  3. מניחים כרובית בתבנית, מזלפים 2-3 כפות שמן זית, בוזקים מלח ופלפל שחור, מערבבים היטב (אפשר באמצעות טלטול נייר האפייה מארבע הפינות) ומכניסים לתנור. אופים במשך 35 דקות או עד שהכרובית צרובה היטב. מוציאים ומניחים בצד.
  4. בינתיים מכינים פירה כמפורט לעיל.
  5. מסדרים פירה בצלחות אישיות או בצלחת הגשה גדולה ומניחים את הכרובית הצרובה מעל. מגישים מייד.


עם כרובית צלויה (צילום: יעל גרטי) 

 

פירה עם שורש סלרי

מתכון שכדאי לשמור לחורף הבא - שורשי הסלרי במיטבם בחורף ובאביב.

 

המרכיבים (ל-5-6 מנות):

2 שורש סלרי גדולים או 4-5 קטנים, קלופים ושטופים היטב

1 כמות פירה

מלח

פלפל לבן (או שחור, אם אין) גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים שורשי סלרי קלופים במי ברז קרים על אש גבוהה, ללא כיסוי, במשך 15 דקות.
  2. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 15 דקות נוספות. מסננים, מצננים מעט ומעבירים למעבד מזון.
  3. מרסקים עד לקבלת מחית חלקה.
  4. מכינים פירה תפוחי אדמה כמפורט לעיל ומערבבים עם מחית שורש סלרי. מתבלים במלח ובפלפל לבן. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים מייד.


שורש סלרי (צילום: אסף רונן) 

 

פירה עם זרעי חרדל

זרעי חרדל ניתן להשיג בכל חנות תבלינים. למראה יותר מעניין אפשר לשלב בין זרעי חרדל לבנים ושחורים.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 כמות פירה

2-3 כפות זרעי חרדל לבנים

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים פירה כמפורט לעיל.
  2. מחממים מחבת ריקה על אש גבוהה במשך 2 דקות או עד שהמחבת חמה.
  3. קולים זרעי חרדל במשך חצי דקה או עד שהזרעים משחימים קלות, אך לא נשרפים. מסירים את המחבת מן האש ומעבירים במהירות למכתש ועלי. אם אין מכתש ועלי, מעבירים לצלחת וכותשים בעזרת פטיש שניצלים.
  4. מוסיפים את הזרעים הכתושים לפירה, טועמים ומוסיפים עוד מעט זרעי חרדל במידת הצורך. מגישים מייד.


עם זרעי חרדל (צילום: אסף רונן)

 

פירה עם עגבניות צלויות

שילוב מעולה.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 ק"ג (כ-11 יחידות) עגבניות באשכולות או עגבניות תמר, אדומות ועסיסיות, שטופות, שלמות

שמן זית

מלח אטלנטי/גס

פלפל שחור גרוס גס

1 כמות פירה

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-220 מעלות ומכינים תבנית קטנה מרופדת בשני ניירות אפייה.
  2. מניחים עגבניות בתבנית, מזלפים 2-3 כפות שמן זית, בוזקים מלח אטלנטי/גס ופלפל שחור גרוס גס, מערבבים בעדינות (אפשר באמצעות טלטול נייר האפייה מארבע הפינות) ומכניסים לתנור. אופים במשך 35 דקות או עד להופעת סימני צריבה חזקים על העגבניות. מוציאים ומניחים בצד.
  3. מכינים פירה כמפורט לעיל. מגישים מנת פירה ועליה עגבנייה צלויה (אין צורך לקלוף את העגבניות) עם מעט מנוזלי הצלייה שהצטברו על נייר האפייה. מגישים מייד.


עם עגבנייה צלויה (צילום: יעל גרטי)

 

יש לכם רעיונות לשדרוג הפירה? טקבקו את זה!

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים