שתף קטע נבחר

אשכנזי: אני שומר על קשר עם הרמטכ"ל הטורקי

על רקע האיומים בניתוק יחסים סיפר הרמטכ"ל כי שוחח עם עמיתו הטורקי, וכי לא כל מהלכי טורקיה נעשים על דעת הצבא שם. לדבריו, היחסים הצבאיים נמשכים במלואם, כולל קיום תרגילים ופגישות בין בכירים: "טורקיה עוברת שינוי, אבל יש לנו אינטרס לשמור על היחסים הביטחוניים איתם"

טורקיה אמנם סגרה את המרחב האווירי שלה לטיסות צבאיות ישראליות, אבל לפחות לפי הרמטכ"ל, הקשרים הצבאיים איתנים. רב-אלוף גבי אשכנזי אמר הבוקר (יום ג') בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי "הדו-שיח עם הטורקים נמשך בכל דרגי הצבא, ויש גם תרגילים". הוא ציין כי שוחח עם עמיתו הטורקי אחרי המשט לעזה, שבו נהרגו 9 אזרחים טורקים.

 

"היחסים עם טורקיה חשובים. מה שקורה כעת אינו תמיד על דעת הצבא", אמר הרמטכ"ל בדיון בכנסת. "הקשרים חשובים,

וצריך לשמר אותם גם בתקופות סוערות. אני אישית בקשר עם הרמטכ"ל הטורקי, ושוחחנו גם אחרי המשט".

 

אחרי שנודע על הפגישה בין שר התמ"ת, בנימין בן-אליעזר, לשר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, סיפר הרמטכ"ל כי פגישה נערכה גם בין בכירים בשני הצבאות: מפקד זרוע היבשה, האלוף סמי תורג'מן, נועד במהלך כנס באירופה עם עמיתו הטורקי, שצפוי לתמנות למפקד הבא של צבא טורקיה.


אשכנזי עם ח"כ צחי הנגבי וציפי לבני בוועדה הבוקר (צילום: נועם מושקוביץ)

 

"טורקיה עוברת שינוי. למרות המצב, לישראל יש אינטרס לשמור על היחסים הביטחוניים", הדגיש אשכנזי. הוא ציין כי גם לראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, יש אופוזיציה בארצו.

 

אתמול נשמעו הטורקים אופטימיים הרבה פחות מכפי שנשמע הרמטכ"ל היום. בראיון לעיתון "הורייט" אמר דבוטאולו כי ארצו תנתק את היחסים עם ישראל, אם זו לא תתנצל על אירועי המשט. הוא אישר כי יש איסור גורף על מטוסים ישראלים לטוס בשמי טורקיה, ואישר כי ייתכן שהאיסור יוחמר ויכלול גם טיסות אזרחיות.

 

בדבריו בפני הוועדה הבוקר התייחס הרמטכ"ל גם לשאר האתגרים שעומדים בפני צה"ל. הוא ציין כי איראן ממשיכה

להעשיר אורניום במסגרת תוכנית הגרעין שלה. בהקשר הלבנוני הוא הזכיר שהגבול שקט לפי שעה, אך ציין כי בדרום לבנון יש מאבק בין כוח יוניפי"ל לחיזבאללה. הוא אמר שבספטמבר עשוי להתעורר אי-שקט בלבנון, על רקע פרסום דו"ח החקירה בנוגע לרצח ראש ממשלתה לשעבר, רפיק אל-חרירי.

 

הוא אמר כי יש לעשות כל מאמץ כדי שמשטים לא ייצאו לעזה. "עכשיו מנסה להתארגן משט לבנוני עם נשים וחברי פרלמנט. מארגן המשט מתקשה לממש את מה שרצה לעשות, אך לאט לאט הם מתארגנים. ישראל וצה"ל מנסים למנוע את יציאתו בדרכים גלויות וחשאיות, אך לא תמיד זה עובד. העברנו מסרים לממשלת לבנון שהיא תישא באחריות למשט ולתוצאותיו, יהיו אשר יהיו, ולכן ממשלת לבנון מתנערת ושולחת את המשט לקפריסין".

 

נערכים לשהידים במשטים

אשכנזי אמר כי חשוב שישראל תצליח להפוך את המשטים ללא-לגיטימיים, והדגיש כי ההחלטה להקל את הסגר על הרצועה נותנת יותר לגיטימציה לפעילות ישראל ופחות למשטים. הוא הבהיר כי תרחישי ההשתלטות של צה"ל על ספינות כוללים גם אפשרות של נוסעים פעילי טרור "עם שהידים ואקדחים". הוא ציין כי יש תוכנית להוציא אונייה גם מלוב.

 

אשכנזי אמר כי ועדת איילנד שמונתה על-ידי הצבא לבדוק את אירועי המשט תסיים את עבודתה בקרוב. "שמעתי את מרבית התחקירים. החיילים פעלו מהרגע הראשון באופן מקצועי, באומץ לב". הוא סיפר כי נמצאו קליעים שלא של צה"ל והם הועברו לזיהוי פלילי, ואמר: " כל מי שהיה שם, היה לו נשק - אקדח או מיני עוזי. אנחנו בודקים אפשרויות שהיה גם נשק אחר".

 

הרמטכ"ל אמר כי סוריה מדברת מצד אחד על שלום ומצליחה לפרוץ את הבידוד, אך מאידך ממשיכה לתמוך בטרור

ומעבירה אמצעי לחימה לחיזבאללה. במבט דרומה, העריך הרמטכ"ל כי הגדר שתקום בגבול מצרים לא תפתור את בעיית המסתננים: "אף חייל ואף קצין לא יפתח באש על דורש עבודה. צריך לעשות חקיקה שתסדיר את החזרה שלהם, גדר היא לא הפיתרון".

 

באשר למוכנות העורף אמר אשכנזי: "אין לנו מספיק מסיכות לכל מדינת ישראל. זה נובע מההחלטות שהתקבלו בדרג המדיני. יש פער של כמה מיליארדים. כשיוחלט להגביר נדע להגביר". הוא ציין כי שתי סוללות של מערכת כיפת ברזל להגנה מפני רקטות יהיו מבצעיות בספטמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי. "לשמר הקשרים גם בתקופות סוערות"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים