שתף קטע נבחר

קצין צד"ל נלחם על אזרחות: "ישראל הפנתה עורף"

ויקטור נאדר פיקד על מבצעים נועזים כשעמד בראש היחידה המיוחדת של צד"ל. כיום, רק מפני שלא היה בישראל או בלבנון בתקופת הנסיגה, הוא נאבק כדי להשיג אזרחות לו ולקרוביו

המאבק הביורוקרטי של מי שסיכן את חייו כשנלחם לצד צה"ל בדרום לבנון: ויקטור נאדר, תושב נהריה בן 48, שפיקד על היחידה המיוחדת של צבא דרום לבנון (צד"ל), נחשב בישראל לתושב ארעי בלבד, מפני שלא היה בישראל או בלבנון בתקופת הנסיגה הישראלית. כיום הוא נאבק כדי לקבל אזרחות עבורו ועבור בנו ורעייתו.

 

בשנות ה-90' התגורר נאדר במטולה וקיבל תעודת תושב קבע. במסגרת תפקידו בצד"ל, שנחשב לאחד הבכירים בארגון, הוא נהג לחצות את הגבול ללבנון מדי יום. בין מכריו ניתן למנות את האלופים במילואים יוסי פלד ועמירם לוין ואת הרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי.

 

היחידה שבפיקודו ביצעה פעולות ומבצעים רבים לאורך כל הגזרה מראש הנקרה במערב ועד מטולה במזרח. בשנת 1998, כשנתיים לפני הנסיגה מלבנון, עזב נאדר עם משפחתו לצרפת, שם ביקש אחרי הנסיגה לקבל אזרחות.


"יחס משפיל גם בישראל". ויקטור נאדר (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"אחרי המתנה ממושכת קיבלתי מכתב דחייה משר הרווחה הצרפתי שכתב לי בין השאר כי לאור העובדה שהייתי בצד"ל ופיקדתי על יחידה מיוחדת שפעלה בלבנון, אין באפשרותי לקבל את האזרחות", סיפר נאדר ל-ynet, "החלטתי לחזור לארץ ואז התברר לי שבישראל מתייחסים אליי בצורה משפילה גם כן".

 

נאדר שב ארצה במאי 2008 וביקש לקבל אזרחות עבור בנו ואשתו. אז, לדבריו, נלקחה התעודה שלו ושל בנו מלפני נסיעתם לצרפת, ובמקומן קיבלו בני המשפחה תעודות תושבים ארעיים. כתושב כזה, הוא לא יכול לבחור או להיבחר לכנסת, ואין לו דרכון אלא תעודת מעבר.

 

הבן רוצה להתגייס - ולא יכול

"למי לא כתבתי, לשר הפנים אלי ישי, לשר הביטחון אהוד ברק, דיברתי עם השר הממונה על ענייני צד"ל יוסי פלד, לחברי כנסת, פקידים במשרדי ממשלה, ועד עכשיו הבעיה לא נפתרה", סיפר.

 

במכתב שקיבל ממשרד הביטחון הוסבר לנאדר כי מכיוון שלא שהה בלבנון בזמן הנסיגה או בישראל בזמן חקיקת החוק בעניין אנשי צד"ל, הוא לא קיבל את הזכויות שמהן נהנים חבריו.


מימין, תעודת התושב הארעי של נאדר. משמאל, צילום של התעודה שנלקחה ממנו (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

המכה הבאה הייתה כשישראל דחתה את בקשת בנו אליאס להתגייס לצה"ל. "חינכתי את הבן שלי שחלק מתרומתו תהיה בשירות בצה"ל", הסביר, "פניתי ללשכת הרמטכ"ל אשכנזי והם בתגובה מסרו כי מאחר ואליאס אינו אזרח ישראלי או תושב קבע, הם לא יכולים לגייס אותו. אם ישתנה המצב הם יבחנו זאת שוב".

 

בימים אלה הנושא מטופל בין השאר גם על-ידי השר יוסי פלד, שנפגש עם נאדר לפני חודש והבטיח לסייע למצוא פיתרון. "אני אומר לשר הפנים תסתכל לי לתוך העיניים ותגיד האם לאחר כל השנים שנלחמתי עם חבריי עבור

המדינה לא מגיע לי אזרחות", אמר נאדר, "למה מפנים לי עורף? אי מתן מעמד מונע ממני ומרעייתי למצוא עבודה מסודרת ואני נזקקתי לסיוע מאנשים טובים למצוא לי עבודה".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "מר ויקטור נאדר נכנס לישראל בתחילת שנות ה-90 ושהה בארץ מספר שנים. מעמד של תושב קבע ניתן לו בהיותו תושב ישראל וכאשר מרכז חייו היה בארץ. בשנת 1998 יצא מר נאדר את הארץ ושב רק לאחר 10 שנים של היעדרות. בנסיבות אלה, מעמד תושב הקבע פקע. עם זאת, מאחר שמדובר בתושב קבע לשעבר ולאור הנסיבות, הוחלט לתת לו ולמשפחתו רישיון ישיבה מסוג א/5, (מעמד תושבי ארעי-ח"ע), כפי שנהוג במקרים, בהם לאדם לא היה כל מעמד חוקי בישראל שנים רבות. מעמד זה הינו מעמד של תושב לכל דבר ומעניק את הזכויות הרפואיות והסוציאליות להן זכאי כל תושב או אזרח בישראל. בשנה הבאה עם תפוגת הרישיון הנוכחי יבחן שוב הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאדר במהלך שירותו בצד"ל
צילום: אבישג שאר-ישוב
השר פלד. מסייע
צילום: עופר עמרם
מומלצים