שתף קטע נבחר

מסנני הגנה מסרטנים? 12 עובדות לפני השמש

חולצת טי לבנה מגינה מפני השמש, אפשר להיכוות רק אחרי 30 דקות בשמש, ומקדם ההגנה במייק-אפ יספיק? "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" עם 12 מיתוסים הקשורים לשמש ולהגנה ממנה - והפרכתם

אף על פי שאנחנו מכירים בכך שקרני השמש מסוכנות ביותר, חלקנו נוטים להתעלם מכך ולצאת לשמש כשהדבר היחיד המגן עלינו הוא משקפי שמש.

 

"קרינת ה‭UVB-‬ אחראית לכוויות, לשיזוף ולוויטמין ‭.D‬ זו הקרינה העיקרית האחראית להזדקנות העור ולפיתוח מחלות עור‭,"‬ אומרת ד"ר אריאלה הפנר, מומחית למחלות עור. "לעומתה קרינת ה‭,UVA-‬ שמסוגלת לעבור דרך שמשת החלון, נכנסת עמוק יותר לעור. היום ידוע כי גם לקרני UVA יש תרומה לירידה במערכת החיסון של העור ולהופעתן של ממאירויות וכמובן גם להזדקנות העור‭."‬ אם אתם מאלה שמעוניינים להגן על עורם ובריאותם, קראו בעיון את המיתוסים הבאים:

 

1. יש לי עור כהה ולכן אני לא חייב לשים קרם הגנה  

לא נכון. סרטן העור יכול להופיע גם אצל כהי עור. זה פשוט לוקח יותר זמן.

 

2. אני לא יוצאת לשמש, אז אפשר לוותר על המריחה  

לא נכון. במדינה שטופת שמש כשלנו יש משמעות גם לקרינה היומיומית המצטברת בחשיפה לא מכוונת, כמו בעת הליכה ברחוב, נהיגה ברכב וכדומה.

 

3. אני משתמשת ב- SPF 100‬ אז אני מוגנת ב-‭100%‬

אין קשר. ‭SPF 15‬ מספק ‭94%‬ הגנה, ‭SPF 30‬ מספק ‭97%‬ הגנה, ואילו ‭SPF 50‬ מקנה כבר קרוב ל‭100%-‬ הגנה. כך שאין כל יתרון ל‭SPF-‬ מעל ‭.50‬ מתחת

ל‭SPF 15-‬ יכולת ההגנה של התכשיר יורדת בצורה תלולה יותר. מאחר שרוב האנשים לא מורחים כמות מספקת, לא מחדשים את המריחה כנדרש, מזיעים או טובלים במים - הרי שבפועל ההגנה הינה פחות ממה שמצוין על התכשיר. לכן לאנשים בהירים מומלץ להשתמש ב‭SPF 50-30-‬ כדי לשמור על הגנה מרבית. נוסף על כך, ה‭SPF- ‬משקף את יכולת התכשיר להגן מפני UVB בלבד. יש לוודא כי על התכשיר כתוב שהוא מגן גם מפני ‭.UVA‬

 

4. יש לי מקדם הגנה במייק-אפ  

לא מספיק. מקדם ההגנה במייק-אפים לרוב נמוך מדי. נוסף על כך, כדי לשמור על יעילות מקדם ההגנה צריך לחזור ולמרוח אותו - מה שלרוב לא עושים במייק-אפ.

 

5. גם ההורים שלי לא התמרחו, והם בסדר  

לא נכון. רבים כיום משלמים את המחיר של חשיפה רבת-שנים ומפתחים בגיל מבוגר גידולי עור שמקורם בקרינת השמש וכן עור מלא כתמים וקמטים. נוסף על כך, הידלדלות שכבת האוזון באטמוספרה עם השנים גורמת לחדירה גדולה יותר של קרני השמש הקצרות והמסוכנות ולעלייה בשכיחות מלנומה (סרטן העור) ממאירה.

 

6. מספיק למרוח רק בבוקר 

לא נכון. במשך היום אנו מזיעים, חלק מהתכשיר נמרח על בגדים ועל משטחים שאנו נוגעים בהם, כך שכבר בצהריים אנו מוגנים הרבה פחות. התכשירים מכילים מסננים כימיים, שעלולים להתפרק בחשיפה לשמש ולאבד מיכולת ההגנה שלהם. מומלץ למרוח בבוקר ולחדש בצהריים או אחר הצהריים לפני יציאה החוצה. כשהולכים לים או לבריכה יש להתמרח כבר בבית, כ‭30-20-‬ דקות לפני החשיפה, ולחדש את המריחה כל שעתיים או אחרי טבילה במים. יש למרוח בכמות נדיבה שתכסה היטב את כל העור, כולל צוואר ועורף, אפרכסות אוזניים וגב כף הרגל.

 

7. אני מעדיף תרסיס או שמן קליל 

לא כדאי. חשוב שקרם ההגנה יכיל גם מסננים פיזיקליים דוגמת ‭titanium dioxide‬ או ‭.zinc oxide‬ המסננים האלה פועלים בדרך של החזרת הקרניים או פיזורן והם היעילים ביותר ומגינים גם מפני קרני ‭.UVA‬ חסרונם: הם יותר סמיכים וקשים למריחה, וצבעם לבן. רוב התכשירים האווריריים שבאים בצורה של ספריי או שמן, אינם מכילים מסננים פיזיקליים ומטבע הדברים מגינים פחות.

 

8. נשאר לי קרם הגנה מהשנה שעברה 

לזרוק. חלק מהמסננים הכימיים מתפרקים בחום ובשמש. לגבי תכשירים שנקנו ונשארו בארון, שימו לב לתאריך התפוגה.

 

9. שימוש במסנני קרינה מעלה שכיחות של סרטן העור 

עד כה אין לכך כל הוכחה. הטענה בעייתית, כי אנשים שהשתמשו במסנני קרינה ובכל זאת פיתחו סרטן עור גם נחשפו הרבה לשמש, ולא בהכרח השתמשו במסננים בעלי מקדם הגנה גבוה ובכמות מספקת ואולי לא חידשו את המריחה כנדרש.

 

10. אפשר להיכוות רק אחרי שהייה של לפחות 30 דקות בשמש 

לא נכון. יש אנשים שעלולים להיכוות גם אחרי שהייה לא מוגנת בשמש במשך 15 דקות בלבד. נסו להימנע מחשיפה לשמש בשעות הצהריים, כשקרני השמש חזקות ביותר. אגב, אפשר להיכוות גם אם יושבים בצל, מאחר שקרני השמש משתקפות בבטון, בחול, במים ובמשטחים אחרים. הקרינה תגיע אלינו גם כשאיננו מצויים תחת שמש ישירה.

 

11. לא נכווים כשבחוץ יש עננים 

לא נכון. קרני השמש האולטרה-סגולות יכולות להגיע לאדמה גם בימים מעוננים, כך שיש להשתמש בקרם עם מקדם הגנה וללבוש בגדים מגינים מפני השמש בכל מקרה. ההשתקפות מהשלג, ממים ומחול בהיר עלולה להעצים את קרני השמש,

כך שיש להיזהר במיוחד כשנמצאים בחוף הים, ובחורף כשעושים סקי. עוצמת קרני השמש בצהרי היום נמדדת באמצעות מדד ‭,UV‬ שמספרו מפורסם על גבי עיתונים רבים ובאתרי אינטרנט של מזג האוויר. טווח המספרים נע בין 2 (או פחות) ל‭11-‬ (או יותר‭,(‬ ויש להביא בחשבון את מצב העננים ואת הגובה. מדד UV של עד 2 נחשב נמוך, ‭5-3‬ בינוני, ‭7-6‬ גבוה, ‭10-8‬ גבוה מאוד ו‭11-‬ קיצוני.

 

12. חולצת טי לבנה מגינה מפני השמש 

כמו קרם עם מקדם הגנה ‭SPF 15‬ לא נכון. בגדים בעלי אריגה צפופה (כמו מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוול ארוך) וכובע רחב-שוליים יכולים להגן מפני השמש. לעומת זאת, רוב חולצות הטי הן בעלות דירוג SPF של פחות מ‭,15-‬ כך שעדיין יש להשתמש במקדם הגנה ולהימנע משמש ישירה של הצהריים. בנוסף, חולצת טי יבשה מגינה יותר מחולצה רטובה. כשבוחרים כובע, יש להימנע מכובע עשוי קש וחומרים דומים, שעלולים לאפשר חדירה של השמש.

 

העצות באדיבות ד"ר אריאלה הפנר, מומחית למחלות עור מהמרכז הרפואי תל-אביב, ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור מבית החולים וולפסון, ואתר אוניברסיטת הרווארד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Jupiter
לא מספיק למרוח רק בבוקר
צילום: Jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים