שתף קטע נבחר

צחי הנגבי זוכה בפרשת המינויים הפוליטיים

מכה לפרקליטות: השר לשעבר זוכה מעבירות של מרמה, הפרת אמונים ושוחד בחירות, והורשע רק בעבירה של עדות שקר. השופט צור טען שההנחיות בעניין איסור מינויים פוליטיים הובהרו רק אחרי תקופת כהונתו של הנגבי, השופט רומנוב קבע כי זו היתה הנורמה אז ואילו השופט שחם רצה להרשיע

רעידת אדמה בפרקליטות המדינה: אחרי ארבע שנות משפט, שהקפיא את הקריירה הפוליטית של השר לשעבר צחי הנגבי - זיכו אותו הבוקר (יום ג') שופטי בית משפט השלום בירושלים מעבירות של מרמה, הפרת אמונים ושוחד בחירות. הנגבי הורשע בעבירה אחת - עדות שקר. מנכ"ל המשרד דאז, שמואל הרשקוביץ, זוכה מכל האישומים.

 

 

ח"כ הנגבי, המכהן כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, הגיע לבית המשפט מלווה ברעייתו. לפני מתן הכרעת הדין - הנפרסת על 1,018 עמודים - הוא סירב לדבר ואמר רק "בוקר טוב" בפנים חתומות. הוא זוכה מסעיף הפרת אמונים ברוב של שני שופטים מול אחד. ביתר הסעיפים שלושת השופטים היו בדעה אחת. עם הזיכוי החלקי פרצו תומכיו של הנגבי בקריאות שמחה. בפרקליטות צפויים להודיע כי הם יערערו על הכרעת הדין בבית המשפט המחוזי. 

 

בעבירת הפרת האמונים קבע השופט יואל צור שיש לזכות את הנגבי, כיוון שבזמן שנעשו המעשים הם לא היוו עבירה של מרמה והפרת אמונים וכך גם קבעו קודמיו בתפקיד. לדבריו, הנגבי הביא את המינויים לאישור הדרג המקצועי במשרד. השופט קבע כי רק לאחר פרשה זו פרסם היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, הנחיות בנושא המינויים הפוליטיים.


הנגבי מגיע לבית המשפט עם רעייתו (צילום: גיל יוחנן)

 

מנגד, השופטים אריה רומנוב ועודד שחם קיבלו את הטענה המשפטית העקרונית, שהועלתה על ידי הפרקליטות, לפיה מינויים פוליטיים מהווים והיוו בתקופה הזו עבירה של מרמה והפרת אמונים. אולם, השופט רומנוב סבר שיש לקבל את טענת ה"הגנה מן הצדק" שהועלתה על ידי הנגבי, לפיה רבים נוספים נוהגים כמוהו. לכן, בעקבות חילוקי הדעת של השופטים, הוחלט לבטל את האישום הזה, כיוון שעל פי החוק הדעה המקלה היא זו הגוברת על המחמירה.

 

"התנהגות נפוצה"

השופט צור פירט: "בתקופת פעילותו של הנגבי כשר במשרד, התנהגות כגון זו שהתנהג הנגבי היתה נפוצה בשירות המדינה. גורמי אכיפת החוק ובכלל זה היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה, מבקרי המדינה ונציבות שירות המדינה ידעו אודות קיומה של ההתנהגות והיותה בבחינה 'חזון נפרץ'. הגורמים השונים שהיו אמורים להתריע על התנהגות השר לא העירו דבר, שכן ראו התנהגות זו כבלתי חורגת מהבחינה המינהלית ובוודאי שלא ראו בכך התנהלות בעלת אופי פלילי. הנגבי לא עבר על כללים מינהליים שהיו בתקופת היותו שר במשרד נשוא דיוננו. איש לא חשב שמדובר בעבירה".

 

בנוסף כתב השופט צור בהכרעת הדין הארוכה: "המאשימה לא הראתה קצה של ראיה שמדובר בשוחד או טובת הנאה שצמחה או תצמח להנגבי. באף עדות אין קישור של מינוי עם טובת הנאה כלשהי".


הנגבי. "איש לא דיבר על תמיכה פוליטית" (צילום: גיל יוחנן)

 

בעניין שוחד הבחירות, כתב השופט צור, כי "ראינו שכל הראיות, בלי יוצא מהכלל מראות, חד משמעית, שמעולם לא הובטחה על-ידי הנגבי או מי מטעמו, משרה לאיש, לעולם נאמר שהקבלה לתפקיד לא מותנית בכישורים, ואיש לא דיבר על תמיכה פוליטית באופן הקשור להצגת המועמדויות".

 

הוא כתב על עובדים שהתקבלו למשרות במשרד לאיכות הסביבה, למרות שלא היה להם זיקה לליכוד. "עצם זהות המועמדים שהועברו על-ידי הנגבי ואנשי לשכתו לבחינת הדרג המקצועי, מראה שלא היה מניע של שוחד, שכן מסתבר שהיו כ-70 מועמדים שאינם חברי מרכז ואינם קרובי משפחה של חברי מרכז. הנגבי לא מינה אנשים פוליטיים בתפקידים חשובים שהיתה לו שליטה עליהם ושהיו יכולים בשל מרכזיות התפקיד להביא לו רווחים פוליטיים".

 

"הנגבי הפקיד המודעה"

לגבי המודעה ועדות השקר, הסכימו השופטים: "הגענו למסקנה שהפרסום ב'מרכז העניינים' אינו כתבה אשר מאן דהו כתב על אודות הנגבי, אלא פרסום שהנגבי הפיק, ואשר הוא היה הגורם המרכזי, ואולי הבלעדי, בגיבושו".

 

על-פי כתב האישום, מדובר ב-72 מינויים פוליטיים במשרד לאיכות הסביבה בין השנים 2001-2003. הנגבי היה מעורב ב-49 מינויים במשרד והיתר בגופים הקשורים למשרד של חברי מרכז הליכוד או מקורביהם.

 

הוא הואשם בעדות שקר, כיוון שהכחיש בדיון בוועדת הבחירות קשר למודעה שפרסם בשנת 2002, בה התגאה שהוא "שיאן לאומי" במינוי חברי מרכז. התנועה לאיכות השלטון פנתה בנושא לוועדת הבחירות המרכזית, והשר לשעבר התעקש שראש לשכתו היא שכתבה את המכתב בשמו.

 

גורמים בכירים בפרקליטות אמרו ערב הכרעת הדין: "תיק המינויים הפוליטיים הינו תיק הדגל במאבק בשחיתות הציבורית,

 וספינת הדגל במאבק בעניין המינויים הפוליטיים".

 

ח"כ הנגבי אמר בעדותו בבית המשפט, כי הוא ראה במינויים הפוליטיים "תופעה שבהחלט ניתן לברך עליה, כל עוד אתה מכתיב כיצד לנהוג. עוד לפני שהייתי שר זו היתה תופעה שגרתית". בפרקליטות דחו את טענת הנגבי כי הוא קורבן בפרשה, וציינו כי בטרם הנחייתו של מזוז נחקרו שרים נוספים בעניין זה, כמו ישראל כץ ודני נווה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 13/07/2010 09:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגבי עם רעייתו בבית המשפט
צילום: גיל יוחנן
המודעה שסיבכה בעדות שקר
מומלצים