שתף קטע נבחר

האם נמצאה מרכבתו של סיסרא?

מוט ברונזה קטן ומעוטר עשוי להיות מפתח להבנת קורות קרב האיתנים בין סיסרא לבין ברק בן אבינעם. בספר חדש מצביע פרופ' אדם זרטל על מוצאו של סיסרא והיכן שכנה עיר הבירה שלו

היכן נערך הקרב ההיסטורי בין סיסרא וברק בן אבינעם? איפה מזגה יעל אשת חבר הקיני חלב במקום מים לשר הצבא הנמלט? האם בסרדיניה נמצא המפתח לפענוח שירת דבורה? מוט ברונזה קטן ומעוטר שנמצא בעיר "אל-אחוואט" שמעל נחל עירון, זוהה לאחרונה כחלק מגלגל של מרכבת קרב מצרית או כנענית - ממצא שלטענת פרופ' אדם זרטל מחזק את הטענה שהמקום הוא למעשה "חרושת הגויים", בירת סיסרא, שממנה יצאו המרכבות לקרב נגד בני ישראל. 

 

באדיבות אדם זרטל

 

הארכיאולוג זרטל אומר כי העיר "אל-אחוואט" נבנתה לפני כ-3,200 שנה והתגלתה בסקר ארכיאולוגי ב-1992, בלב חורש לא רחוק מהיישוב קציר. לדבריו, העיר ננטשה כ-50 שנה לאחר שהוקמה, ככל הנראה בשל ההפסד לישראל.

 

איך גיליתם את האתר?

 

"אנו עורכים סקר ארכיאולוגי באזור כבר יותר מ-30 שנה. מדובר במיפוי כל האתרים, שנעשה תוך הליכה רגלית, צילום ורישום מדויק. מתברר שחלקים גדולים של הארץ הקטנה עדיין לא מופו. במשך שמונה שנים, מ-1993 עד 2000, חפרנו במקום מטעם אוניברסיטת חיפה ובמהלכן מצאנו עיר שלמה, עם בתי מגורים, אזור מלאכה, שער ו'בית מושל' שבו גרה אישיות חשובה – מצרית או מקומית".

 

מה היה מיוחד בעיר הזו?

 

"אל-אחוואט לא התאימה לשום דגם מקומי - יש בה מסדרונות ובקתות אבן מסוגים שאין במזרח התיכון של אותה תקופה, וגם החומה הייתה מעוצבת כגלים. חיפשנו מקור חיצוני לבנייה כזו והגענו לאי סרדיניה, שם התפתחה לפני 3,500 שנה תרבות הנקראת 'נוראגים' עם בניינים כאלה בדיוק".

 

אם כך, סיסרא הגיע מסרדיניה לארץ ישראל בתקופת השופטים?

  

"מתברר שבמקביל לכניסת הישראלים לאזור מכיוון מזרח, הגיעו לכנען גויי הים ממערב, כדי להילחם במצרים. ביניהם היו הפלשתים ועוד שבט שנקרא 'שרדנה'. אמנם הוצע כבר שמוצאם מסרדיניה, אבל עד לאחרונה לא נמצא לכך זכר. הממצאים באל-אחוואט הם ארכיטקטורה ממוצא סרדי מובהק. ידוע המצרים הושיבו את ה'שרדנה' כשכירי חרב, אבל אח"כ הם יצאו לעצמאות והקימו להם יישובים מבוצרים.

 

"באל-אחוואט מצאנו גם אוסף גדול של חפצים יוצאי דופן: 12 חותמות מצריות, חותמות אחרות, תכשיטים, חותם גליל (שמסובבים על חרס לח) וכן ראש של יעל משנהב – יצירת פאר. נוסף לכך נמצא ראש של פין ברונזה של מרכבת קרב, שעליו פני אישה, כנראה מארץ החיתים".

  

איך מתיישבים הממצאים עם הטקסט התנ"כי?

 

"לפני הרבה שנים כבר קשרו את סיסרא ועירו חרושת הגוים (שופטים פרקים ד-ה) לגויי הים. לאל-אחוואט יש

את כל המאפיינים של בירת סיסרא, וכעת אפשר לפענח חלקים שלמים משירת דבורה מחדש - כולל מקום הקרב, ביציאה מנחל עירון לעמק יזרעאל.

 

"ממש בימים אלה זיהה חוקר מאוניברסיטת חיפה, אורן כהן, את ראש הברונזה שנמצא עם פין של גלגל השייך למרכבת קרב מטיפוס מצרי. המצרים הקדומים נהגו להשתמש בפיני ברונזה להחזקת הגלגל, כאשר על ראש הפין הופיעו אויבי מצרים. המשמעות היא שבמקום היו מרכבות וגם אישיות רמת מעלה, מושל מצרי או אולי סיסרא. הממצאים הללו נותנים משנה תוקף לאמינות הסיפור המקראי בכלל, ולשירת דבורה בפרט".

 

  • ספרו של פרופ' אדם זרטל "סודו של סיסרא", יצא לאור בהוצאת הוצאת דביר-כנרת 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ברונזה מהמאה ה-13 לפנה"ס
באדיבות אדם זרטל
עטיפת ספר
סודו של סיסרא
עטיפת ספר
מומלצים