שתף קטע נבחר

צרפת חגגה עצמאות ויובל לסיום הקולוניאליזם

חגיגות "יום הבסטיליה" ה-221 של צרפת עמדו השנה בסימן 50 שנה לעצמאות 14 מדינות אפריקניות, שהיו עד 1960 תחת ריבונות צרפתית. המשלחות צעדו תחת גשם שוטף, המנהיגים סעדו יחד וקרלה חילקה חתימות לכל מי שרק ביקש. אבל יש גם מי שלא חייך ועבורו האירוע היה זלזול בערכיה של צרפת

ויו לה פראנס! בפעם ה-221 בהיסטוריה שלה, חגגה היום (יום ד') צרפת את "יום הבסטיליה" בשורת מצעדים צבאיים, טקסים ססגוניים וזיקוקין. במרכז החגיגות השנה עמד ביקורם של 13 מנהיגי מדינות אפריקניות שיציינו בחודש הבא 50 שנות עצמאות בצרפת. ביקור המשלחות עורר ביקורת גדולה מצד ארגוני זכויות אדם, הטוענים כי בין המנהיגים והקצינים שזכו לכבוד מהנשיא, ניקולא סרקוזי, נמצאים גם כאלה האחראים למותם של אלפי בני אדם. 

 

הטקס המרכזי התקיים בשדרות שאנז אליזה, שם צעדו משלחות מבנין, בורקינה פאסו, קמרון, הרפובליקה המרכז אפריקנית, קונגו, גבון, מדגסקר, מאלי, מאוריטניה, ניז'ר, סנגל, צ'אד וטוגו. חוף השנהב - שקיבלה אף היא עצמאות מצרפת לפני 50 שנה - סירבה לשלוח את חיילים לטקס עקב המתיחות בין שתי המדינות. למרות זאת, שר ההגנה שלה נכח באירוע. יחידות של המשמר הנשיאותי הצרפתי, צבא צרפת והמכללות הצבאיות צעדו אף הן, ואילו סרקוזי הגיע ברכב שרד פתוח ונופף לשלום למשתתפים ולחץ את ידיהם של ילדים שבאו לצפות בחגיגה.

 

צילום: רויטרס

 

מטוסי חיל האוויר חגו בשמי פריז כשהם משאירים מאחוריהם שובלים בצבעי הלאום - אדום, לבן וכחול. בעוד כ-400 החיילים צועדים למטה, לפרקים תחת גשם שוטף, צנחו אל רחבת הקונקורד צנחנים שנשאו את דגלי מדינות אפריקה המשוחררות. המנהיגים, רעיותיהם, ובראשן קרלה ברוני, צפו באירוע מהיציע שהוקם בסמוך. אחרי הטקס התפנתה ברוני לחלק חתימות.

  

"לא ביטוי לנוסטלגיה קולוניאליסטית"

אולם החגיגה הגדולה לוותה גם בזעם מצדם של ארגוני זכויות אדם, ואפריקנים יוצאי המדינות הקולוניאליסטיות המתגוררים כיום בצרפת. הפדרציה הבינלאומית של הליגות לזכויות אדם (FIDH), ארגון הגג המאחד את ארגוני זכויות האדם ברחבי העולם, כתב לסרקוזי כי הוא "מודאג מאוד מכך שמדינות מסוימות שלחו לטקס אנשים שאחראים להפרות בוטות של זכויות אדם".

 

"יהיה זה פרדוקס גדול מאוד אם חגיגות ערכי הרפובליקה יוכתמו בנוכחותם של מענים, דיקטטורים ו'טורפי' זכויות אדם אחרים. במקום להעמיד את האנשים הללו לדין, צרפת בוחרת להלל אותם", נכתב בהודעת הפדרציה. כך לדוגמא, הועלה חשש כבד שבמשלחת של קונגו, לוקחים חלק קצינים שהיו חברים ב"מיליציית קוברה", שאחראית להרג אלפי אזרחים במדינה. מהגרים אפריקנים אחרים האשימו את סרקוזי ואת מנהיגי הקולוניות לשעבר כמי שממשיכים בחגיגה הפרטית שלהם על חשבון העוני האפריקני.

  

על-רקע הביקורת התראיין שר ההגנה הצרפתי, ארווה מורין, לרדיו המקומי ואמר כי אין ראיות לכך שפושעי מלחמה נמצאים בין היחידות האפריקניות שהופיעו למצעד. "אלה מדינות שיש לנו עמן קשרים ושותפויות. אינני רואה מה הטעם להעמיד את עצמנו למשפט בשאלות אלה", אמר.

 

סרקוזי עצמו הזמין בתום המצעד את מנהיגי 13 המדינות האפריקניות לסעודת צהריים, אולם התעקש כי ההזמנה "אינה ביטוי לנוסטלגיה קולוניאלית" וכי אין לראות בה את עיקר חגיגות העצמאות. לדבריו, הזמנת המנהיגים האפריקנים נעשתה כדי לחגוג את הקשרים ההיסטורים בין המדינות ולבנות עתיד משותף יחד איתן.

 

ובשולי החגיגות, אירוע מסורתי נוסף המאפיין את יום הבסטיליה, דווקא בוטל. מסיבת הגן בארמון האליזה לא התקיימה השנה וזאת על-רקע החלטת ממשלת צרפת לחסוך בהוצאות עקב המשבר הכלכלי באירופה. דובר הממשלה מסר כי ההחלטה לבטל את המסיבה חסכה למשלם המסים הצרפתי 780 אלף אירו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי סוקר משמר כבוד ממאלי
צילום: רויטרס
לחיצות ידיים עם מנהיגי הקולוניות לשעבר
צילום: רויטרס
מומלצים