שתף קטע נבחר

מנת היום: סלט מדוזה

אסף דוקטור, השף של "קרפצ'יו בר" בתל אביב, מתכנן כבר זמן רב לנקום במדוזות העוקצניות. התוצאה: סלט מדוזות. ויש גם מתכון למי שרוצה להכין בבית סלט על בסיס הג'לי הים-תיכוני, כך פורסם ב"24 שעות" של ידיעות אחרונות

לפי הכותרות האחרונות, יש סיכוי סביר שבקרוב נוכל לרוות נחת מהמדוזה - חיית המחמד הרשמית של הקיץ. היבול הרב המושלך עלינו מהמים, חינם אין כסף, משייף אצל ישראלים רבים יצרים מסחריים רדומים. כל כך הרבה מדוזות, ולא נמכור אותן לאף אחד? או לפחות נשתמש לתצרוכת אישית? לא נעשה מהן איזה מרק? מה יש, מלבי יותר טוב?

 

המחשבה, כמובן, אינה לגמרי מופרכת. בחלקים מסוימים של כדור הארץ יש אנשים שאוכלים מדוזות - הרגל הקרושה של מאכלי הים. תעשיית המדוזות המיובשות מגלגלת בשוקי אסיה מיליוני דולרים בשנה. בסין היא ידועה כבר יותר מאלף שנים כמזון מזין, דל קלוריות, המסייע במקרים של דלקות פרקים.

 

לפני כשמונה שנים התגבשה קבוצת יזמים ישראלים והקימה חברה בשם "המדוזה המחייכת‭,"‬ שנועדה למכור חטיפי מדוזה לסין. אחרי שכבר ייבאו מכונות, המעבדות את המדוזות לפנקייקס קטנים, התבררו ליזמים שתי עובדות מצערות. ראשית: עד שצלחו את כל הביורוקרטיות הם פיספסו את העונה והמדוזות נעלמו, יחד עם חלומות ההתעשרות. שנית: המדוזה הישראלית, על אף גודלה המרשים, נחשבת זן נחות למאכל. לידיעת ראש עיריית קריית-ים, שמפנטז לעשות כסף מג'לי.

 

בתפריט: מדוזה כבושה

יותר מ‭200-‬ סוגי מדוזות, בגוני לבן, צהוב ותכלת, מטרידות רוחצים תמימים בחופי הים ברחבי העולם. הזן המקומי נקרא חוטית נודדת, והוא היגר אלינו לפני יותר ממאה שנה מתעלת סואץ. ביולי-אוגוסט מסתערות החוטיות על כל המזרח התיכון, ממצרים בדרום ועד סוריה בצפון. לפעמים אפשר למצוא אצלנו גם מדוזה מזן אורליה כחולה, שצבעה דווקא לבנבן-סגול. האכזרית ביותר היא המדוזה האוסטרלית, אירוקנג'י שמה, הנחשבת לארסית פי עשרה מנחש קוברה.

 

כיוון שהיא יצור כה פרימיטיבי - חסר חוליות, ראש, מוח, עצבים, רגליים ואפילו לב - ברמת הדי. אן.איי שלה היא קרובה יותר לחסה. ואכן, כבר היו תרבויות שהתייחסו אליה כמו לצמח. היעדר איברים חיוניים היה אולי נסלח לה, אלמלא העובדה המביכה שהיצור הזה, תארו לכם, אוכל ומפריש את עודפיו מאותו פתח בדיוק.

 

במסעדת קרפצ'יו בר, באבן גבירול בתל אביב, הכניסו השבוע לתפריט סלט מדוזה קר. יש בו שני סוגי מדוזה - יבשה וכבושה - ברוטב זוקיני חי, ליים טרי, שבעה תבלינים יפניים, מירין, שיכר שזיפים (צ'ויה‭,(‬ צ'ילי טרי אדום, רוטב סויה, שמן זית ושקדים קלויים. המחיר: 37 שקל.

 

אסף דוקטור, השף, מתכנן את מנת המדוזות כבר זמן רב, אחרי ששמע שהן משמשות חומר גלם נפוץ במזרח הרחוק. "חוץ מזה, חשבתי שזאת ההזדמנות שלנו להחזיר להן על כל הסבל שהן גורמות לנו בחוף‭,"‬ הוא צוחק.


סלט מדוזות (צילום: צביקה טישלר)

 

רוב הסיכויים שיהיה קשה לשכנע אתכם להכניס מדוזות לרשימת הקניות היומיומית שלכם. אבל מי שחוצה את המחסום והולך על זה, יגלה שמדובר במאכל חלקלק המזכיר אטריות קרות, בעל מרקם מוזר במקצת וטקסטורה קרנצ'ית. העובדה שמדוזות מכילות כמעט 98 אחוז מים הופכת אותן לרכות למדי.

 

בסין וביפן מעבדים אותן למוצר מיובש בתהליכים רב-שלביים, העושים שימוש במלח כימי, כדי להוריד את תכולת המים והחומציות, וחיזוק הטקסטורה. לתוצאה המעובדת יש מרקם פריך.

 

בועז צאירי, ממסעדת סאקורה ומאושיות האוכל היפני בארץ, אכל פעם מדוזה, שלא בידיעתו. "זה לא דליקטס. יש לזה טעם של גומיות משרדיות. אני לא מכיר הרבה אנשים בארץ שהיו עומדים בתור כדי לאכול גומיות משרדיות‭,"‬ הוא אומר. "מייבשים למדוזה את הנשמה, קוצצים דק-דק, ואחר כך מגישים אותה על קרח. לא הייתי מכין את זה אצלי במסעדה, כי זה לא טעים".

 

‬סלט מדוזות בבית

אם אתם מבשלים מדוזה בבית, עשו שימוש במטרייה בלבד, ללא הזרועות. אחד המתכונים הקלים הוא סלט מדוזה קר, המשלב מתיקות ומליחות, ונחשב להיט בקרב חובבי המזון המוזר.

 

המרכיבים:

400 גרם קרעי מדוזה

2 כפיות רוטב סויה

3 כפיות שמן שומשום

2 כפיות חומץ אורז

1 כף סוכר

שומשום לקישוט

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את המדוזה, מכסים במים רותחים כרבע שעה עד שהיא מתרככת. מסננים ושוטפים במים קרים. חוזרים על הפעולה עוד שש פעמים להרחקת חומרים צורבים. מייבשים בנייר סופג.
  2. בקערה קטנה מערבבים את חומרי הרוטב, מגליצ'ים לתוכה את פיסות המדוזה, וממתינים לפחות חצי שעה.
  3. מקשטים בשומשום קלוי ומגישים.

 

רוצים גרסאות יותר מקומיות? מה דעתכם לבשל אותה עם שום וביצה קשה כרגל קרושה? להכניס לפיתה יחד עם חצילים ועמבה? לפרוס לרוחב ולמלא באורז, צנוברים ועשבי תיבול? או אולי לקלות יחד עם חצילים על גריל פחמים? כנשנוש אפשר לכבוש במי מלח מתובלים בכורכום, ולקינוח - למה שלא תנסו סורבה מדוזות או קוביות מקורמלות?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעוררת תיאבון?
צילום: דני גרשוני
מומלצים