שתף קטע נבחר

הנגד המודח עתר: מפקד הטייסת המציא ראיונות

בעתירה לבג"ץ טוען נגד ותיק בחיל האוויר כי מפקד הטייסת הדיח אותו על בסיס ראיונות מזויפים שכלל לא בוצעו. הוא גילה כי המפקד הקליד אותם מחדש יומיים לאחר ההדחה. בחקירתו אמר המפקד כי הראיונות נכתבו במחברת שהלכה לאיבוד

ראיונות אצל הבוס הם דבר מלחיץ למדי, אבל מה קורה כשמגלים שהם שונו בדיעבד לאחר הפיטורים? נגד ותיק בחיל האוויר הגיש הבוקר (יום א') עתירה לבג"ץ, לאחר שלטענתו מפקד הטייסת שלו זימן אותו לראיון הדחה, ולאחר מכן זייף "ראיונות" קודמים, שלטענת העותר כלל לא התקיימו. הוא הציג בפני הפרקליטות הצבאית פלט שיחות ממכשיר הטלפון הנייד שלו לפיו בזמן אחד הראיונות המדומים הוא ביצע 21 שיחות יוצאות, אבל למרות זאת הוחלט שלא להגיש נגד המפקד כתב אישום.

 

לטענת העותר, נגד בדרגת רב-סמל המשרת בצה"ל יותר מ-17 שנה, הוא שוחח עם מפקד הטייסת שלו רק כמה פעמים מאז שעבר לפני יותר משנה לבסיס, וזה הביע שביעות רצון מתפקודו. אלא שבחודש מרס השנה הוא זומן לראיון נוסף בו הופתע לשמוע כי מפקד הטייסת, קצין בדרגת סגן-אלוף, סבור כי הוא נכשל בתפקידו וממליץ לסיים את תפקידו כמפקד תחנת הכיבוי בנבטים.

 

בעתירה שהוגשה באמצעות עורכי הדין שלומי ציפורי ושלמה רכבי נטען כי במהלך הראיון, "שלף" מפקד הטייסת טענות חדשות ולפיהן בראיונות שקיים כביכול עם הנגד בעבר הוא התריע על תפקודו הלקוי, ועל כך שבלא שיפור דרסטי בתפקוד ייאלץ לנקוט נגדו צעדים פיקודיים. העותר התעקש שמעולם לא נערכו עמו ראיונות וכי לא שמע ממפקדו מילת ביקורת. הוא ביקש לקבל את סיכומי הראיונות לידיו, ואז גילה באמצעות חברו כי הם נכתבו רק לאחר ראיון ההדחה. 

 

הראיונות במחברת? המפקד לא מצא אותה

עקב כך פנה הנגד באמצעות עורכי דינו לפרקליט הצבאי הראשי, אלוף אביחי מנדלבליט, וביקש ממנו לפתוח בחקירת מצ"ח סמויה נגד מפקד הטייסת בחשד לזיוף, מרמה והפרת אמונים ועבירה במסמכים צבאיים. החקירה העלתה כי סיכומי הראיונות נכתבו לאחר ראיון ההדחה והוכנסו למערכת המחשוב יומיים לאחר מכן. מפקד הטייסת טען בחקירה כי הקליד את הראיונות שערך שנה קודם במרץ 2010, אך טען כי הם שיקפו ראיונות שביצע בפועל, שאותם כתב במחברת ישנה. כשנשאל היכן המחברת, השיב כי הוא לא מצליח לאתר אותה.

 

הפצ"ר החליט שלא להגיש כתב אישום נגד מפקד הטייסת והספתק בהעמדתו לדין משמעתי על התרשלות במילוי תפקידו. עורכי דינו של העותר אף הציגו ראייה חדשה לפיה בזמן אחד הראיונות, שלטענת העותר לא התקיים, הוא ביצע 21 שיחות יוצאות ממכשיר הטלפון הנייד שלו. גם לאחר מכן הפצ"ר הסתפק בדין משמעתי. 

 

בעתירה נגד מפקד הטייסת ונגד הפצ"ר נטען כי חומר החקירה מבסס עבירות פליליות חמורות שביצע מפקד הטייסת,

שזייף שני סיכומי ראיונות ואף הוסיף אותם לרשימת הפגישות שקיים כביכול בשנת 2009 על מנת שהרישום במחשב יחפוף לתאריכים הכוזבים שרשם בסיכומי הראיונות המזויפים.

 

לטענת העותר, ישנה תשתית ראייתית המאפשרת לייחס למפקד הטייסת זיוף בנסיבות מחמירות, עבירה במסמכים צבאיים, ידיעות כוזבות והתנהגות שאינה הולמת. הוא טען כי עמדתו של הפצ"ר המקבלת את גרסתו של הקצין עומדת בסתירה לאינטרס הציבורי.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "הפצ"ר הורה על העמדתו לדין משמעתי של הקצין בדרגת סגן אלוף בגין עבירה של התרשלות, בכך שלא מילא את סיכומי הראיון בסמוך לעריכתם. יחודד כי לא נמצא בסיס לטענה כי תוכן הראיונות נבדה או שזויף תוכן המסמכים, ומשכך לא היה מקום לנקוט צעד חריף יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כן המפקד? לא בהכרח
צילום: עופר עמרם
ראיונות מפוברקים. המפקד אשם (אילוסטרציה)
צילום: אבי מועלם
צילום: דובר צה"ל
הפרקליט הצבאי הראשי. תא"ל אביחי מנדלבליט
צילום: דובר צה"ל
מומלצים