אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet


טורים אחרונים
 
תשעה באב. בלי תובנות מיוחדות. בכותל צילום: ישראל ברדוגו
תשעה באב. בלי תובנות מיוחדות. בכותל צילום: ישראל ברדוגו
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 
טלי פרקש  

 

החורבן זה כאן

"העובדה שתשעה באב 'לא מדבר' לרבים מהווה המשך ישיר לטרגדיה המקורית. ומי שכן מתעניין, עסוק במציאת 'נושאי נישה', בחורבן אישי-קבוצתי ובהנצחת הנפרדות". טלי פרקש לא רוצה לחפש משמעויות חדשות לחורבן הבית

פורסם: 19.07.10, 15:15

בעוד רגע קמפיין "ישראל מתייבשת" יהפוך למציאות. אזרחים שומרי מסורת והרפתקני "אקסטרים דתי", ייכנעו מרצון לבצורת אישית בת 25 שעות. כמובן, לא לפני התמודדות עם ערימת עלונים המבשרים על פורמולות פלא לתענית "בקלי קלות". ומאמרים בשבח פחמימות מלאות, לטובת תחושת שובע ממושכת. וגם, לקינוח, שורה של "הקלות" לצמים. להריוניות למניקות, למקיאות ולכל מי שבאמצע. ואם לא די בזה, נעלי הקרוקס חוזרות לקמבק בין יממה. אכן תשעה באב.

מנגד, מתנהל עולם, כמו לא מודע "לריתמוס המתאבל". יום רגיל במשרד. אולי קפיצה קטנה לחוף כי חם, אולי מפגש חברים אחרי העבודה. מה שאירע לפני 1940 שנה, כבר לא חי את המציאות בציון 2010. מציאות של נעלי נוחות מגומי טבעי מחד ורביצה על חוף מאידך.

 

וכך כל שנה, מתרחקים ממעגל "החורבן ההוא" עוד ועוד יהודים. זעקות העקודים בשיפודי הכידון הרומאי, הספיקו כבר להיחלש. לוחמי יהודה המתים בצמא בתעלות העיר החרבות, כבר לא מעניינים איש. אפילו אמהות המצור שאכלו בשר ילדם, כבר פאסה. וצריך למצוא משהו עכשווי יותר "להתנעת העסק הדומע". ובהעדר חיבור לטרגדיה העתיקה ההיא, מחפש כל אחד משמעות חדשה לחורבן.

 

תשעה באב הפך בשנים האחרונות עבור רבים לסמל עקירת יישובי גוש קטיף. היום, כבר מדברים על "סכנת ירושלים", כתחייה הפוליטית החדשה, של התאריך. במגזר החרדי, זהו יום שואה האלטרנטיבי ויום עיון תורני ללימוד הלכות המקדש. כולם אירועים ראויים וחשובים. אך במקום להפוך לערך מוסף, הם "גנבו" את משמעותו האמיתית של תשעה באב. מפילים בדרך חללים למלכודת השכיחה.ושיא השיאים, מגיע משאלות כאילו מתוחכמות, וממאמרים כאילו מלומדים, שאומרים בעצם, מה היה כל כך רע בחורבן? מי צריך בכלל את בית המקדש? או למה לציין את היום הזה, בעידן של "תקומת עם ישראל בארצו"? די עבר, נגמר.

 

תובנות ב-1.90

"תובנות" בשקל תשעים צצות מתוך קרקע פורייה של הכחשת טיבעו האמיתי של האסון. כי הטרגדיה לא התגלתה בערימות הגופות ברחובות ירושלים הכבושה. גם תיאורו "המרנין", של יוסף בן מתתיהו על הדם שכיבה את להבות האש, לא מסמל את השבר, היו לנו מאז גרועים לא פחות. אפילו אולמות הדביר המפוחמים והיכל שנהרס לא הם החורבן, אלא מטפורה של עץ ואבן לטרגדיה שהתרחשה עוד קודם לכן, בחדרים ובעליות של ליבות הבשר. חורבן המבוסס על פירוד ומחלוקת. של איש הקם באחיו. של שחיתות מוסרית שלטונית ואישית. של פלגים ומחנות, כיתות וכתות. וכל אחד מהם צועק "אני בן דת האמת, וכל השאר הם חקיינים עלובים".

 

באותו יום ארור נפוצו בני יהודה המורעבים לכל עבר, נזרעו איש בגלותו הוא. ההבדלים

שנבטו אז, הצמיחו שורשים. הפכו לעדות, "להבדלים תרבותיים", להם ואנחנו. כי ביום ההוא, מת העם. מתה האחדות. דעכה האחוות רעים. ואת זה סחבנו כמעט 2000 שנה, רק כדי להמשיך "במסורת המפוקפקת" כאן.

 

העובדה שתשעה באב "לא מדבר" לרבים, היא המשך ישיר של הטרגדיה ההיא. ומי שכן מתעניין, עסוק במציאת "נושאי נישה". בחורבן אישי-קבוצתי. בהנצחת הנפרדות. בשנאה של יד ימין מכה ופוצעת עד זוב דם את יד שמאל ולהפך. חייה של אומה שלמה המפוררת לחלקים, וכל אחד מהם מרגיש עם נפרד.

 

כדי לבכות היום בלילה, לא צריך לקרוא קינות. תיאורי הזוועה והשחיתות קיבלו גרסה משלהם באדיבות המציאות. תפתחו חדשות ותכינו את הטישו, כי בסיומו של עוד מהדורה לא נותר לכם אלא לסכם בעצב, החורבן זה כאן.

 


תגיות: ט' באב

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as33-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©