שתף קטע נבחר

ביס מהמשקה: עוגת לימונענע

אחרי חיפושים קדחתניים וחישובים מדוייקים, מצאה אלומה בליליוס את המתכון המושלם לעוגה קייצית ומרעננת. ולחשוב שהכל התחיל מפגישה עם חברה על כוס משקה קר

גילוי נאות: זו העוגה הראשונה שיצרתי לבדי, ללא עזרה של סכמות מסויימות, וכבר בפעם הראשונה העוגה יצאה מושלמת. לא היה צורך בעוד סוכר, בעוד קמח, או כל מרכיב אחר – פשוט מושלמת. אחרי שהעוגה יצאה מהתנור והתקררה, נגסתי ממנה והרגשתי גאווה מהילד החדש שנולד. הגעתי לפסגה אחרת והרגשתי שזהו, יש חותם ברור שאני קונדיטורית.

 

בשביל לחזק את החותם נסעתי למורה הרוחני שלי, ערן שוורצברד, ובקשתי את חוות דעתו. במפתיע, גם לו לא היה מה להעיר. חילקתי עוד כמה פרוסות לקולגות שלו וכולם אמרו שהעוגה טעימה ואף מיוחדת, חדישה ובעיקר מרעננת. אבל השופט הכי אכזרי שלי היא אחותי הגדולה, כל עוגה, עוגייה ומאכל אני נותנת לה לטעום - והיא מעבירה ביקורת. לפעמים ללא רחמים ולפעמים חיובית. כן, גם היא אישרה את המוצר. כשאני מקבלת אישור מכל כך הרבה גורמים, אני מגיעה לפסגה חדשה של גאווה ועלייה ברף היצירתיות שלי.

 

הכל התחיל כשהחלטתי לאפות לי עוגה לשבת, זה היה ביום קיץ חמים ולכן החלטתי להכין עוגה שיכולה להחליף בקלות את הפירות הקיציים. חשבתי, חפרתי, דפדפתי בספרים ובחרתי בעוגה בחושה לימונית. בצהריים ישבתי עם חברה שלי לקפה והיא הזמינה לימונענע קפואה. היא לא הפסיקה לשבח ולהלל את המשקה הנ"ל וכך הגעתי לרעיון להכין עוגת לימונענע. שינסתי מותניים, חגרתי סינור, נעזרתי בעט ונייר והתחלתי לשרבט לי סכמה מסוימת שהמרכיבים החזקים בה הם הלימון והנענע.

 

מעבר לעובדה שהעוגה מזכירה את המשקה לימונענע, היא גם מרעננת את החך, מרגישה קייצית, לימונית ולחה להפליא. החברה ששתתה את המשקה קיבלה פרוסה מהעוגה ומייד ביקשה את המתכון. היא לא הכינה את העוגה, אבל אחרי שנה, כשנכנסה להריון, סיפרה לי שהחשק הראשון הגדול שלה הוא לעוגה הזו. אני מתביישת לספר שרק לפני כשבוע, באיחור רב, היא קיבלה את העוגה בשלמותה, ולו רק כדי שלא תרגיש חסכים מתקופת ההריון.

 

חוקי הכנת עוגות בחושות הם ברורים וצריך ללכת לפיהם. את העוגה יש לשמור במקרר ואפשר למשך כמה ימים, בחוץ היא תחמיץ בתוך יום. בעוגה הנ"ל הכל נשקל ונמדד על משקל דיגיטלי. קצת קשה לכמת את המצרכים בכוסות/כפיות מידה.

 

עוגת לימונענע

המרכיבים (לתבנית קוגלהוף או 2 תבניות אינגליש קייק 30 ס"מ):

200 גרם חמאה

320 גרם (2 כוסות מידה + 3 כפות) סוכר

3 ביצים

420 גרם (3 כוסות) קמח תופח

3 גרם (1 כפית) סודה לשתייה

3 גרם (1 כפית) מלח דק

1 מיכל (200 גרם) שמנת חמוצה/יוגורט

40 גרם (3 כפות מידה) שמנת מתוקה/יוגורט/חלב

קליפה מגוררת מ-2 לימונים

30 גרם (4 כפות) לימון סחוט

1/2 כוס נענע נקייה מגבעולים וקצוצה דק

לסירופ:

120 גרם (10 כפות) לימון סחוט

85 גרם (1/4 כוס + 2 כפות מידה) סוכר

1/2 כוס נענע קצוצה


עוגת לימונענע (צילום: יולה זובריצקי)

 

אופן הכנה:

  1. מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
  2. במיקסר עם וו גיטרה מעבדים את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת קרמית, לבנה ותפוחה. מדי פעם צריך לעצור את פעולת המיקסר ולנקות עם מרית את תחתית הקערה על מנת שלא תדבק לדפנות הקערה חמאה לא תפוחה. התהליך לוקח לפחות 10 דקות.
  3. לאחר שתערובת החמאה והסוכר תפחה, מוסיפים ביצה (כל פעם בנפרד) עד שהיא נבלעת בתערובת.
  4. מנפים לקערה את הקמח התופח, הסודה לשתייה והמלח. בקערית נפרדת מערבבים יחד את השמנת החמוצה והשמנת המתוקה. את הקמח והשמנת מוסיפים בשלושה שלבים קצרים - שליש קמח, ערבוב קצר מאוד, חצי מכמות השמנת, ערבוב קצר, ושוב שליש מהקמח וערבוב קצר. מוסיפים את יתרת השמנת לערבוב אחיד וקצר, ולבסוף את יתרת הקמח. יש לזכור שאין צורך בערבוב יתר של התערובת אחרת היא תהפך להיות צמיגית ומאוד כבדה לאחר אפייה. המטרה היא לגרום לעוגה להיות אוורירית ונימוחה.
  5. מוסיפים את גרידת הלימון, הנענע והלימון הסחוט ומערבבים בכמה סיבובים.
  6. שופכים את התערובת לתבנית ומשטחים.
  7. מכניסים לתנור לאפייה של 45-55 דקות. העוגה מוכנה כשמכניסים קצה סכין והיא יוצאת עם פירורים לחים. אם אופים בתבנית קוגלהוף יש לנעוץ את הסכין בכמה מקומות כי לא תמיד האפייה היא שווה.
  8. סירופ: מניחים בסיר את כל החומרים, מביאים לרתיחה ומסננים את התערובת.
  9. ברגע שעוגה יוצאת מהתנור דוקרים במרווחים של ס"מ בעזרת מזלג, על מנת שהסירופ ייספג בעוגה. מצננים את העוגה במשך כרבע שעה ושופכים את הסירופ. לפני ששופכים את הסירופ מרתיחים אותו שוב.

 

אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי קייטרינג לאירועים

צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים