שתף קטע נבחר

דלקת בנרתיק: איך למנוע אותה בלי לראות רופא

הכלור בבריכה מוריד את החומציות, המכנסיים הצמודים גורמים להזעת יתר ואפילו יחסי המין משפיעים. 75% מהנשים סובלות מדלקת נרתיקית לפחות פעם בחיים. ד"ר צבי קליין מסביר למה זה קורה, איזו השפעה יש לקיץ וכיצד ניתן לטפל בדלקת, אפילו מבלי לראות רופא

דלקת נרתיקית היא אחת מבין הדלקות השכיחות ביותר בקרב נשים והיא הסיבה העיקרית לפניה לרופא נשים. 75% מהנשים יסבלו מזיהום בנרתיק לפחות פעם אחת בחייהן. 35% מתוכן יסבלו מזיהומים חוזרים.

 

חיידק או פטריה?

ישנם שלושה סוגים של דלקות נרתיק: דלקת על רקע פטרייתי, דלקת על רקע חיידקי ותופעות אלרגיות של העור באזור הנרתיק. הדלקות הפטרייתיות לרוב מאופיינות בגרד והפרשה לבנה סמיכה, להבדיל מדלקות חיידקיות, המאופיינות בהפרשה צהובה ובעלת ריח רע.

 

בנוסף לאפשרות לאבחן את סוג הדלקת בבדיקת רופא, קיימים כיום פתרונות לשימוש אישי, המאפשרים את אבחון הדלקות הנרתיקיות באמצעות ערכות לבדיקה ביתית של הפרשות נרתיקיות. באמצעות ערכות אלה יכולה כל אישה לדעת האם היא סובלת מדלקת פטרייתית או מדלקת חיידקית, פשוט על ידי שינוי צבע הערכה הנרתיקית.

 

במקרה בו אובחנה הדלקת באמצעות הערכה כדלקת חיידקית יש להגיע לרופא ולקבל טיפול אנטיביוטי. במידה והבדיקה לא מאבחנת זיהום כזה, ככל הנראה מדובר בפטרייה ואז ניתן לטפל בה, כאשר מדובר במקרים קלים, בבית.


 

גם בתחום הטיפול בדלקות בנרתיק יש כיום סוגים שונים של טיפולים שאינם מחייבים הגעה לרופא וניתנים לרכישה כערכה אישית, ללא מרשם. טיפולים אלה פותרים בדרך כלל את מקרי הדלקת הקלים, הבאים לידי ביטוי בגרד קל והפרשה מעטה.

 

במקרים של זיהומים קשים או של זיהומים חוזרים ונשנים, הכוללים כאבים חריגים, דימום או חום, מומלץ להיבדק על ידי רופא נשים.

 

כיצד ניתן למנוע דלקות בנרתיק?

  • שמירה על היגיינת הנרתיק, בעיקר בקיץ:

 

-הכלור בבריכה עלול לגרום לירידת החומציות בנרתיק, דבר המאפשר שגשוג של חיידקים מזיקים.

 

-מומלץ להפחית את השימוש בפדים (תחתוניות), הגורמים להזעת יתר וללחות באזור המפשעה.

 

-כדאי ללבוש תחתוני כותנה אווריריות, הסופגות לחות.

 

-רצוי להימנע מלבישת מכנסיים צמודים, העלולים לגרום ללחות והזעת יתר, המאפשרים צמיחה של חיידקים ופטריות באיבר המין.

 

-לא מומלץ להשתמש בפדים מבושמים או בדאודורנט באזור המפשעה.

 

-כדאי להימנע משטיפות נרתיקיות מרובות.

 

-מומלץ להתקלח בכל יום ולייבש את אזור המפשעה היטב.

 

-במידה ויש חשד לזיהום חיידקי יש לפנות בהקדם לרופא נשים.

 

  • שמירה על רמת חומציות נמוכה בנרתיק: הסיבה העיקרית לזיהומים ודלקות בנרתיק היא שינוי ברמת החומציות באיבר המין. ניתן למנוע זאת באמצעות שימוש במוצרים שאינם בעלי חומציות גבוהה, המותאמים לאזור הרגיש, באופן שלא יפר את האיזון בחומציות הנרתיק. בין היתר ניתן להשתמש במגבונים לחים (יש להקפיד להשתמש במגבונים לחים המיועדים לוואגינה) ובסבון גוף, המיועד בחומציותו לאזור הנרתיק (ולא בסבון רגיל, שהינו בעל חומציות גבוהה מזו של הנרתיק).

 

  • מניעת זיהומים בעת קיום יחסי מין: נוזל הזרע של הגבר הוא בעל רמת חומציות גבוהה מזו של הנרתיק, ולכן במצב של דלקות חוזרות ונשנות רצוי לשטוף את נוזל הזרע בתום קיום יחסי המין. כדאי גם לדעת כי בני זוג עלולים להדביק אחד את השנייה, ולכן במידה והדלקות חוזרות, על שני בני הזוג להיבדק. במקרים של ריבוי פרטנרים יש להשתמש בקונדום, כהגנה מפני הידבקות בזיהומים ובמחלות מין שונות.

 

הכותב הוא מנהל היחידה לאורו גינקולוגיה ומנהל האשפוז הגינקולוגי בבית החולים "מאיר" בכפר סבא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיום ניתן לבדוק ולטפל בדלקת נרתיקית בלי להגיע לרופא
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים