שתף קטע נבחר

דו"ח כנס הקיץ: הצעה אחת למען חופש דת עברה

עמותת חדו"ש בחנה את פעילות הכנסת בכנס הקיץ: שלוש הצעות חוק לקידום חופש דת נדחו כבר בשלב הטרומי. עוד צוין לשלילה בדו"ח: חוק הגיור שעבר בוועדת חוקה

"הכנסת מתעלמת מרצון הציבור בחופש דת ובשוויון בנשיאת הנטל הכלכלי והביטחוני" – כך קובע דו"ח מיוחד בנושא שחיברה עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), לקראת נעילת כנס הקיץ, שנשלח הבוקר (יום ד') אל חברי הכנסת. על פי ממצאי העמותה, רק הצעת חוק אחת המקדמת באופן משמעותי את חופש הדת והשוויון אושרה בחודשים האחרונים, ואילו שלוש אחרות, המבקשות לבצע רפורמות בנושאים אלו, נפלו כבר בקריאה טרומית.

 

בפרק העוסק בחקיקה, מציין לשבח מחבר הדו"ח, סמנכ"ל המחקר וההסברה בחדו"ש, שחר אילן, רק את החוק שיזמו הח"כים עתניאל שנלר (קדימה) וזבולון אורלב (הבית היהודי) לפיו קיימים יחסי מרות בין בעלי סמכות רוחנית לאלה המתייעצים עמם, לעניין הטרדה מינית.

 

שלוש הצעות ה"משמעותיות" שנדחו הן הנהגת נישואים אזרחיים (ח"כ ניצן הורוביץ), איסור ביטול גיורים (שלמה מולה ואורית זוארץ) ואיסור אפליה של תלמידים במערכת החינוך (ניצן הורוביץ, שי חרמש ושלמה מולה).

 

את שלוש הצעות החוק הנוספות שאושרו – שינויים בחוק החינוך המשלב, פטור מארנונה לבתי עלמין ותיקונים בתנאי כשירות קאדים בבתי הדין הדרוזיים - מגדירים בחדו"ש "טכניות".

 

הדו"ח מציין שבמהלך כנס הקיץ "לא נדונו הצעות חוק פרטיות בקריאה טרומית, שמטרתן לפגוע בחופש הדת" ומציע כי "הסיבה לכך היא כנראה ששתי המפלגות החרדיות בקואליציה, ולכן ממעטות לקדם הצעות חוק פרטיות שהקואליציה אינה תומכת בהן".

 

החיובי והשלילי

שני האירועים המשמעותיים ביותר, לדעת חדו"ש, בתחום חופש הדת השוויון, כלל לא התרחשו במליאה - אחד מהם מוגדר על-ידם כשלילי, והשני כחיובי.

 

האירוע השלילי הוא אישור חוק הגיור של ישראל ביתנו בוועדת החוקה לקריאה ראשונה. האירוע החיובי הוא הודעתם של הח"כים ציפי חוטובלי (הליכוד), מאיר שטרית (קדימה), עינת וילף (העבודה) ואורי אורבך (הבית היהודי) כי יגישו הצעת חוק שתשלול מימון ממוסד שאינו מלמד את תוכנית הליב"ה. "הסיכויים של הצעת החוק הזאת לעבור בקואליציה הנוכחית אינם גבוהים", נכתב, "אבל היא ללא ספק מדד חשוב להלך הרוח בכנסת ובציבור".

 

עדות נוספת לדלות החקיקה לקידום חופש הדת והשוויון בנטל מוצאים מחברי הדו"ח בכך שהעיסוק היחיד בנושאים מרכזיים כמו גיוס בחורי הישיבות או הקצבות לאברכים היה באמצעות חוק ההסדרים. בין היתר הוצע בו להעניק פטור גורף משירות צבאי לאברכים מגיל 22, ולבסוף הוחלט להקים ועדה שתדון בכך.

 

לעומת זאת, אינפלציה של פעילות נרשמה בהנחת הצעות חוק: 19 מ-246 בכנס הקיץ היו בתחום הדת והמדינה. תשע מהן פוגעות בחופש הדת ובשוויון בנטל, שבע מקדמות אותו, ולעוד שלוש אין השפעה מובהקת עליו.

 

בין הצעות החוק שנזכרו בדו"ח: איסור חבישת רעלה בפומבי, מתן האפשרות לבחירת אישה לתפקיד מנכ"ל בתי הדין הרבניים, התניית הפטור משירות צבאי לנשים מטעמי דת בלימודים במוסד דתי, הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים, הענקת פטור מארנונה לישיבות קטנות ואיסור ביצוע הפלות מלאכותיות החל מהחודש השישי להריון.

 

מתים קודמים לחיים

על פי עמותת חדו"ש, אירוע הדת והמדינה המביך של הכנס היה ישיבת סיעת יהדות התורה בשערי כלא מעשיהו, במחאה על מאסרם שם של הורי תלמידות המגמה החסידית בבית הספר בעמנואל. בדו"ח נכתב כי מדובר היה ב"התרסה נגד שלטון החוק ובית המשפט העליון".

 

סיעת קדימה מקבלת צל"ש על הגשת ארבע הצעות אי-אמון בממשלה – שליש מאלה שעמדו לרשותה – על נושאים שמכונים על ידה "כניעה לחרדים".

 

בסקירת ההצעות לסדר נטען כי החרדים מעדיפים את המתים על החיים, וכי דבר זה בא לידי ביטוי גם בכנסת, כאשר שבע מתוך 16 הצעות עסקו בקברים ובבתי עלמין. חמש אחרות עסקו בנושאי חינוך ועוד שתיים בעניינים הקשורים לכותל המערבי.

 

עוד מצויינים לשבח בדו"ח ייסוד השדולה לשוויון אזרחי ולפלורליזם בראשות חברי הכנסת ניצן הורוביץ (מרצ) ושלמה

מולה (קדימה) והקמת צוות הפיקוח של ועדת החוץ והביטחון על חוק טל.

 

ומה קורה לחברי הכנסת מחוץ למשכן? "כנס הקיץ התאפיין בגל קורבנות מסוג חדש לאלימות הגוברת של הקיצונים החרדים", נטען בדו"ח, "שוב ושוב הותקפו חברי כנסת חרדים במרכז הפלג החרדי-הקיצוני הקרוי 'העדה החרדית' בשכונת מאה שערים".

 

הכותבים מונים שלושה מקרים - יידוי אבנים לעבר שר הפנים אלי ישי, כשהגיע לניחום אבלים אצל הרב אלישיב, תקיפת חברי הכנסת משה גפני ואורי מקלב בדרכם לפגישה עם האדמו"ר מסלונים, ורגימת מכוניתו של מקלב, בה היו גם אשתו ואחד מילדיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ רותם. חוק הגיור - האירוע השלילי
צילום: גיל יוחנן
אורלב. ההצעה שהתקבלה
צילום: גיל יוחנן
הורוביץ. הצעה שנדחתה
צילום: משה שי
מומלצים