שתף קטע נבחר

חוקרי המפץ הגדול יקימו מאיץ חלקיקים חדש

אחרי שהקימו את מאיץ החלקיקים הגדול שבז'נבה, מבקשים הפיזיקאים להקים מאיץ משוכלל עוד יותר שיאפשר להם לפצח את חידות היקום ולדמות את התנאים שהיו מצויים בו לאחר המפץ הגדול

חשיפת סודות היקום היא עניין יקר הדורש את הטכנולוגיה החדישה ביותר. המדענים של מאיץ החלקיקים האירופאי לא מתכוונים להסתפק במכונה שברשותם ומתכננים לבנות מאיץ חדש וגדול עוד יותר עם שותפים ותקציבים מסביב לעולם – כך מדווחת סוכנות הידיעות איי.פי.

 

המאיץ החדש יעלה כ-13 מיליארד דולרים ויכלול תעלה באורך של 50 ק"מ. התוכנית הוצגה היום (ב') לנשיא הצרפתי ניקולא סרקוזי בוועידה הבינלאומית לפיסיקה של אנרגיות גבוהות שנערכת בימים אלו בפריז. מארגני הכנס מקווים כי היא תצא לדרך בשנת 2020 או 2025.

 

"אם אנו רוצים לבנות פרויקט שאפתני, אזי המכונה שנקים צריכה להיות בינלאומית", אמר ברי בריש, פרופסור במכון הטכנולוגי של קליפורניה והמנהל של המאיץ העתידי.

 

המתקן יוכל להיבנות בכל מקום בעולם, אולם מיקומו יבחר לפי זהות המדינה המארחת – ככל הנראה זו שתשקיע את המשאבים הרבים ביותר. בין המארחות ששמן עלה: יפן, רוסיה, ארה"ב ואירופה. פרופ' בריש ציין כי מדענים מסין, הודו, קנדה ומכל מקום אחר בעולם יוכלו גם כן לקחת חלק בפרויקט.

 

המאיץ החדש יירש את מקומו של המאיץ הישן שהוקם בספטמבר 2008 בעלות של 10 מיליארד דולרים, אך ישתמש בטכנולוגיה מעט שונה: המכונה תאיץ את האטומים ותירה אותם בקו ישר בעוד שהמאיצים הקודמים שבז'נבה ובשיקגו מסחררים אותם בתנועה סיבובית בתוך טבעות ענק. במקום לגרום לפרוטונים להתנגש אחד עם השני, המכונה תאיץ אלקטרונים ופוזיטרונים (האנטי חלקיק של האלקטרון).

 

המדענים מקווים כי המכשור החדיש יאפשר להם לדמות את התנאים שהיו ביקום ברגעים שלאחר המפץ הגדול, שעל פי התיאוריה התרחש לפני 14 מיליארד שנים והוביל ליצירת היקום. "עם מאיץ החלקיקים הטבעתי עשינו קפיצת דרך משמעותית בהבנה שלנו. כעת אנו חוקרים את הפרטים ולשם כך נחוץ לנו מאיץ קווי", אמר גאי וורמסר ממארגני הכנס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיץ החלקיקים בז'נבה
צילום: GettyImages Image Bank
מומלצים