צילום: אסף אמברם
לימונדה: המרעננת הרשמית של הקיץ
יעל גרטי נלחמת בחום העז ובלחות בעזרת לימונדה צוננת, משופעת בקוביות קרח. קבלו מדריך קצר ושלושה מתכונים מצויינים ללימונדה קלאסית, לימונענע ולימונדת לבנדר ורדרדה

יש משהו בלימונדה שמזכיר לי את פשטות ותמימות ילדותי. חופש, ריצה בשדות, רכיבה על אופניים, צמא. הדרך להכנת הלימונדה המושלמת, לעומת זאת, איננה כה פשוטה. תחילה יש לסחוט מיץ מהמון לימונים, אחר כך יש לבשל סירופ סוכר, שימתיק וישמש כחומר משמר, לאורך זמן. לסיום, אפשר להוסיף עשבי תיבול שונים, שיוסיפו בושם לחגיגה.

 

אין זה קל להכין את הלימונדה המושלמת, ועל כך תעיד העובדה שקשה למצוא לימונדה טובה במסעדות. לאחרונה נוכחתי שלימונדה יכולה לשמש כאינדיקציה מצויינת לרמתן של מסעדות: אם הלימונדה טובה מאוד, כל השאר יהיה טוב – ואם היא איננה מוצלחת, כדאי לשקול את המשך הסעודה.

 

לרגל החום השורר במחוזותינו החלטתי לנסות כוחי בהכנת לימונדות. התוצאות - לפניכם. שימו לב שכל המתכונים שלהלן הם מתכונים לתרכיזי לימונדה, מהם אפשר להפיק כמות עצומה של משקה. לרוויה!

 

 

מצב הלימונים

כעת, כשאנו בשלהי יולי, בואכה אוגוסט, ניתן להשיג לימונים ירוקים, שהם לימונים טריים-טריים, שטרם הספיקו להצהיב. אם פגשתם לאחרונה לימונים צהובים, קרוב לוודאי שהם לימונים שעברו חימום כדי שיצהיבו. עד לפני חודש עוד אפשר היה לפגוש בלימונים צהובים מצופים דונג, שנשמרו בקירור מהחורף האחרון. מומלץ, אם כן, לרכוש כעת לימונים ירוקים.

 

לימונים או ליים?

במקום לימונים ירוקים אפשר לרכוש ליים, שגם הוא ירוק. מה ההבדל בין לימון וליים? בליים, שהוא קטן מהלימון, כמעט ואין זרעים, הקליפה דקה יותר והטעם? חמוץ יותר – ומעניין יותר, אינטיליגנטי יותר. אם בחרתם להכין לימונדה מליים לבטח תקבלו לימונדה משובחת, אלא שיש לאזן את החמיצות עם מעט יותר סוכר. אפשר גם לשלב בין לימונים וליים, ושוב, יש לאזן את החמיצות בעזרת סוכר.


מימין - ליים, משמאל - לימון ירוק (צילום: יעל גרטי)

 

איך סוחטים?

רגע לפני שאתם מכינים לימונדה, שאלו את עצמכם האם תעמדו בסחיטה ידנית של כמות כזו של לימונים. כיוון שאני עצלנית, רכשתי מסחטת

הדרים חשמלית קטנה ופשוטה ב-155 שקלים. האמת היא שגם מסחטה חשמלית מצריכה מעט הפעלת כוח, אבל מוטב כך מאשר לסחוט ידנית כשמדובר בכמות כזו.

 

סירופ סוכר

הכנת לימונדה נשמעת פשוטה לכאורה: מערבבים מיץ לימון עם סוכר ומים ומקבלים לימונדה, לא? אלא שסוכר אינו נמס במים קרים, ולכן יש להכין סירופ סוכר, כלומר לבשל מים וסוכר עד לקבלת סירופ צלול. לרוב סירופ סוכר הוא סירופ שמורכב מיחס שווה של מים וסוכר, אך כאן כדאי לצמצם את כמות המים במחצית כדי לקבל סירופ מרוכז יותר, שיישמר לתקופה ארוכה יותר במקרר.

 

איך מגוונים את הלימונדה?

לגיוון הלימונדה אפשר להכין, כמובן, לימונענע. רעיונות נוספים? בבקשה:

 

  • אפשר להכין לימונדת לבנדר נהדרת, כמפורט בהמשך. במקום לשלב את פרחי הלבנדר בסירופ הסוכר אפשר לתלות מסננת של תה מלאה פרחי לבנדר מיובשים בכד הלימונדה ולהניח לטעם לחלחל ללימונדה במשך שעה לפחות.
  • אפשר להוסיף ענפי לואיזה מבושמים ונפלאים ללימונדה. כדאי להניח את הלואיזה בכד הלימונדה כשעה לפני ההגשה, לספיגת הטעם.
  • עלי גרניום לימוני יוסיפו גם הם עניין ללימונדה הבסיסית (כנ"ל, שעה מראש).
  • אפשר להוסיף פלחי ליים או לימון לעיטור הלימונדה.
  • אפשר להוסיף ללימונדה מעט ג'ינג'ר טרי ודבש.
  • אפשר לשלב לימונדה עם משקאות אלכוהוליים כגון עראק או רום.


לימונדה עם עלי לואיזה - שילוב מעולה! (צילום: יעל גרטי) 

 

לימונדה

מתכון של אמא שלי, רחל גרטי

 

תכולת הסוכר הגבוהה שומרת על התרכיז לאורך זמן במקרר. המלח מחדד את הטעמים. אפשר גם להקפיא את התרכיז.

 

המרכיבים (ל-1.5 ליטר תרכיז):

1 ק"ג סוכר

400 מ"ל (1 ו-3/5 כוסות) מים

1/4 כפית מלח דק

600 מ"ל (2 ו-2/5 כוסות) מיץ לימון טרי

להגשה: מים קרים, קרח

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים בסיר בינוני סוכר, מים ומלח על אש גבוהה, ומביאים לרתיחה.
  2. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 2-3 דקות עד לקבלת סירופ צלול, ללא גרגירי סוכר. מכבים ומסירים מן האש.
  3. מוסיפים לסיר מיץ לימון ומערבבים. מעבירים לבקבוק נקי בנפח 1.5 ליטר ומאחסנים במקרר למשך חודשיים.
  4. הגשה: יוצקים 1-2 כפות תרכיז לכוס, מוסיפים מים קרים וקוביות קרח ומגישים.


לימונדה קלאסית (צילום: יעל גרטי)

 

לימונענע

מתכון של השף אורן גירון, "עושים בישול"

 

כדאי לגרר את קליפת הלימון בעזרת מגררת "מייקרופליין", שהיא מאוד נוחה לשימוש. ניתן להשיגה בחנויות כלי בית - והכי כדאי לבקש ממי שנוסע לארה"ב להביאה משם, משום שמחירה נמוך שם משמעותית.

 

אם רוצים שהתרכיז יישמר לאורך זמן, מומלץ להכין את סירופ הסוכר ממחצית כמות המים המצויינת על אותה כמות סוכר.

 

אם בחרתם לשלב מי ורדים, כפי שממליץ גירון, עשו זאת בזהירות רבה: כמה טיפות יותר מדי עלולות להרוס את התרכיז.

 

המרכיבים (ל-1.25 ליטר תרכיז):

1 ק"ג לימונים טריים (11 לימונים קטנים-בינוניים, 500 מ"ל מיץ)

1 צרור נענע, עלים בלבד, שטופים

500 גרם (1/2 2 כוסות) סוכר

500 מ"ל (2 כוסות) מים

מי ורדים לפי הטעם - לא הכרחי

להגשה: מים קרים, קרח

 

אופן ההכנה:
  1. מגררים את קליפת הלימונים ומניחים במיכל מעבד מזון.
  2. סוחטים את המיץ מכל הלימונים ומוסיפים למיכל מעבד המזון.
  3. מוסיפים נענע וטוחנים עד לקבלת רסק אחיד.
  4. מניחים בסיר קטן את הסוכר והמים על אש גבוהה ומביאים לרתיחה.
  5. מנמיכים את האש ומבשלים עד לקבלת סירופ צלול, ללא גרגירי סוכר. מכבים ומסירים מן האש.
  6. מוסיפים את הסירופ למיכל מעבד המזון. אם רוצים, מתבלים במעט מאוד מי ורדים. מעבדים מעט, עד לאיחוד.
  7. מעבירים לבקבוק ומאחסנים במקרר במשך 10 ימים או במקפיא במשך חצי שנה.
  8. הגשה: מדללים במים קרים לפי הטעם (3/4 כוס תרכיז לליטר וחצי מים לערך), מוסיפים קוביות קרח ומגישים.


לימונענע (צילום: יעל גרטי) 

 

לימונדת לבנדר

הודות לפרחי הלבנדר הסגולים מתקבל תרכיז ורוד - ולימונדה ורדרדה, שטעמה מרענן ונהדר. פרחי לבנדר מיובשים ניתן להשיג בחנויות התבלינים. חשוב לאחסנם, בימים חמים אלה, במקרר או במקפיא ולא בטמפ' החדר.

 

המרכיבים (להכנת 500 מ"ל תרכיז):

200 גרם (1 כוס) סוכר

200 מ"ל (4/5 כוס) מים

2 כפות גדושות פרחי לבנדר מיובשים

6 לימונים קטנים-בינוניים

3 ליים (או 2 לימונים קטנים-בינוניים נוספים)

להגשה: מים קרים, קרח

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים בסיר קטן סוכר, מים ופרחי לבנדר ומביאים לרתיחה.
  2. מנמיכים את האש ומבשלים עד לקבלת סירופ צלול, בו לא נראים גרגירי הסוכר. מבשלים במשך 2-3 דקות נוספות, מכבים את האש ומצננים במשך 10 דקות.
  3. מסננים את הסירופ ונפטרים מפרחי הלבנדר.
  4. סוחטים מיץ מהלימונים והליים ומערבבים עם סירופ הסוכר המסונן. מעבירים לבקבוק נקי ומאחסנים במקרר כשבוע-שבועיים, או במקפיא למשך כמה חודשים.
  5. להגשה: מערבבים כף וחצי תרכיז (או יותר) עם כוס מים קרים, מוסיפים קרח ומגישים.


לימונדת לבנדר (צילום: יעל גרטי)

 

כלים: רשת DOMO

 

יש לכם מתכון להכנת לימונדה מושלמת? טקבקו את זה!

 

    קישורים ממומנים
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה לימונדה: המרעננת הרשמית של הקיץ
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לבשל עם יעל
    לימונדה קלאסית עם פלחי ליים
    צילום: יעל גרטי
    לימונדה עם גרניום לימוני
    צילום: יעל גרטי
    רוצים לימונדה ורודה? הוסיפו פרחי לבנדר
    צילום: יעל גרטי
    ynet ספיישל