שתף קטע נבחר

טיול בנחל כפירה: ההנאה מובטחת גם למאמינים

טיול רגלי ומהנה בהרי ירושלים בעקבות נחל נטף ונחל כפירה, אפשר לעשות גם ברכב שטח. אחרי טבילה במעיין זך וביקור בקבר שייח ערבי תוכלו לקפוץ גם ליישוב נטף עצמו

נחל כפירה, או ואדי קטנה והמשכו ואדי נאמוס, בשמו הערבי, הוא נחל יפה ולא ארוך, כעשרה ק"מ אורכו. ערוציו העליונים הם ליד הר אדר והכפרים בידו וקטנה, ואליהם מתחבר ואדי חורפיש הבא מצפון-מזרח. נחל כפירה נמשך מערבה, שם הוא נפגש עם נחל איילון בעמק איילון. יש בו מעיינות אחדים, שברים ושכבות גאולוגיות מיוחדות שהקנו לתצורת הסלעים את השם "תצורת קטנה", שהיא המסלע הקדום ביותר הנראה על פני השטח באזור. נראה בו שרידי חורבות, טרסות עיבוד חקלאי וכמה שבילים המתחברים אליו.


מבט אל הכפר קטנה וח'רבת ראס (צילומים: אורי דביר, טבע הדברים)

 

דרך העפר הנופית המסומנת בשחור (9218) יוצאת אל מעל נחל כפירה, מהכביש לנטף, מעט מערבית מהכניסה להר הרוח. זו דרך המתאימה לרכב שטח, אך יותר אולי להליכה נינוחה ברגל. בתחילה פונה הדרך לצפון-מזרח ואחרי כקילומטר פונה חדות שמאלה-מערבה. כאן המקום הראשון לצפות ממנו צפונה. מתחתינו נראה הכפר קטנה ומעליו הכפר קוביבה, ומדרום-מזרח לו הכפר בידו, ששניהם כבר חברו כמעט ליישוב אחד.

 

אל השביל הירוק - קדימה צעד!

בהמשך בולט תל כפירה, כנראה מושב אחת מערי הגבעונים, ועליו כמה בתי מגורים ונופי נחל כפירה. לאחר כארבעה ק"מ בדרך יפה מגיעים עד לשביל הירוק (9217) היורד לעין כפירה. תם הטיול ברכב, מעתה קדימה ברגל. היציאה הרגלית היא מתוך רחבה מעברו הצפוני של הכביש לנטף, מול כניסת האבן. ממנה יוצאת דרך העפר המסומנת בשחור מזרחה, ואחרי כ-150 מ' פוגשים בשביל שמסומן בירוק, שביל להולכי רגל היורד לעין כפירה.

 

שתי אפשרויות הטיול:

1. לרדת מהרחבה לעין כפירה, לסייר ליד המעיין ולחזור באותה הדרך אל הרכב, כשני ק"מ ויותר. זהו טיול בן שעתיים-שלוש, תלוי כמה זמן נרבוץ ליד בריכת המעיין.

2. מסלול ארוך יותר, המוסיף כשני ק"מ וכשעה-שעתיים - לרדת לעין כפירה, ואחרי הביקור שם להמשיך במורד הנחל עד שנפגשים בדרך עפר שמסומנת בכחול (9207), הבאה מנטף. כאן אפשר לעלות ליישוב נטף, או לבצע עוד עיקוף קטן ולהמשיך עד עין נטף עם השביל המסומן באדום ומשם ליישוב.


בריכת המעיין הניזונה ממי עין כפירה

 

כדי לרדת לעין כפירה נצא מהרחבה מזרחה בדרך השטח המסומנת בשחור (9218), ההולכת מזרחה על מדרון ההר לעבר מעלה החמישה. לאחר מרחק קצר נפנה שמאלה (צפונה ומיד לצפון-

מזרח) בשביל שמסומן בירוק (9217), היורד לנחל. לאחר כברת דרך נאה עוברים על פני קבוצת ברושים קטנה ועצי זית, ובמבט מערבה, נראה את היישוב נטף. לפני המעיין פוגשים בשביל שמסומן באדום (9208), ההולך שמאלה לנטף וימינה הוא מושך עוד מרחק קצר עד עין כפירה.

 

השביל האדום מסתיים ליד קבר שיח' עומאדי, שם גדל עץ חרוב גדול ותחתיו יש שקערורית בקרקע המתמלאת לעתים בחורף. עין כפירה (עין נאמוס) מסתתר מעט וכדי לעלות אליו יש להקיף את קבר השיח' משמאל, לטפס שתי מדרגות לעבר תאנה גדולה, סבך ירוק ואחו ובריכת המעיין. יש גם שביל נוסף הממשיך מקבר השיח' מזרחה, ואחרי מרחק קצר פונה ימינה ומטפס לבריכה. מדרגות קטנות מחוזקות ביתדות עולות מעל בריכת האגירה למקום נביעת המעיין, ואחרי הסיור כאן נעלה חזרה בשביל או נחזור דרך אפיק הנחל.

 

כדי לחזור באפיק הנחל נתפוס את השביל המסומן באדום (9208) ונלך אתו מערבה כשני ק"מ. בתחילה הוא עובר ליד קבוצות עצי זית על המדרון ומתחת לקבוצת הברושים שירדנו לידה. בהמשך, צועדים פחות נוח על חלוקי נחל וסלעים. ליד המקום שבו נפגוש בדרך עפר שמסומנת בכחול (9207) נראה את חורשת האלונים והאלות של שיח' מסעד. מי שעייף מהדרך יפנה בדרך העפר שמאלה ויגיע אחרי כמה מאות מטרים לבתי היישוב נטף, והאחרים ימשיכו בשביל הולכי הרגל המסומן באדום, כקילומטר וחצי נוספים לעין נטף. אחרי הביקור במעיין יש להמשיך בשביל המסומן באדום דרך קצרה מזרחה, עד לבתי היישוב נטף, ומכאן עד המקום שבו הושאר הרכב.


קבר שיח' עומאדי בצל עץ החרוב הגדול

 

מי שלא ירד לנחל כפירה והלך משם לעין נטף ובכל זאת רוצה בו, ייכנס לנטף וירד בכביש המערבי ביותר ביישוב עד לשער נעול, משם יש דרך מסומנת בכחול שממשיכה להר עוזרר ודרך היורדת לעין נטף. לעין נטף יש לפנות שמאלה מקצה הדרך המסומנת באדום והיורדת ומוליכה למעיין. לצד מערת המעיין פעור בור שאינו מכוסה - זהירות עם הילדים! בתוך המערה יש נטיפים די מסכנים ושערות שולמית, ועל המדרגה מחוץ למערה גדלים כמה עצי פרי.

 

סיום הטיול הוא בנטף, יישוב קהילתי שצמח בשנות ה-80 על שלוחת ההר ממערב למעלה החמישה. בתיו מקנים לו חן מיוחד, ושמו הוא כשם היישוב הערבי הקטן ששכן כאן וננטש במלחמת העצמאות, כמו גם כשם המעיין נטף הסמוך.


מערת נטיפים ומעיינות. השביל היורד אל העמק

 

חשוב מאוד:

במפות הטיולים וסימון השבילים מופיע רקע אדום-כתום בשטח שבו מטיילים, שפירושו שטח אש של צה"ל. בינתיים נסלל כביש והוקמה גדר מערכת מעל נחל כפירה ובתוכו. אך תיאום הכניסה לשטח זה, ליתר ביטחון, הוא באמצעת פיקוד המרכז, בטל' 02-5305042.

 

המספרים המופיעים בסוגריים ליד תיאור השבילים וצבעם מציינים את מספר השביל כפי שהוא מופיע במפה. הסבר על שיטת המספור נמצא על גב המפה.

 

  • נקודת ההתחלה: דרך מסומנת בשחור, מעט מערבה מהכניסה להר הרוח, על הכביש המוליך ליישוב נטף, ברחבה מול הכניסה לאתר לזכר יהדות פולין על אותו כביש.
  • נקודת הסיום: ברחבה שמול הכניסה לאתר הזיכרון ליהדות פולין, או ביישוב נטף.
  • אורך המסלול: כ-3 ק"מ הלוך וחזור למעיין, עוד מרחק דומה להולכים לעין נטף ועוד כ-4 ק"מ להולכים בדרך מעל נחל נטף.
  • משך הטיול: כמה שעות, בהתאם למסלול.
  • מים: להצטייד.
  • קושי: קל -בינוני, במסלול הארוך יותר.
  • מפה: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 9 - מבואות ירושלים ("הפרוזדור").
  • עונה מומלצת: כל השנה.

  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים