אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

זבל ששווה מיליונים

נגמר המקום. אתר הפסולת ברקת צילום: יגדל אך
נגמר המקום. אתר הפסולת ברקת צילום: יגדל אך
 
הפתרון: הפרדה בבית צילום: טלי שני
הפתרון: הפרדה בבית צילום: טלי שני
 
הפרדת פסולת באתר מיון בראשון לציון צילום: ירון ברנר
הפרדת פסולת באתר מיון בראשון לציון צילום: ירון ברנר
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

מדינת ישראל רוצה את הפסולת שלכם

החזון של המשרד להגנת הסביבה: תוך שלוש שנים, כחצי מיליון ישראלים יפרידו את הפסולת בבית לרטובה ויבשה; תוך עשור - 40 אחוז מהאוכלוסיה ימחזרו. עבור כל משפחה "ירוקה" כזו תקבל הרשות המקומית מימון לפחים נפרדים ומערך איסוף, ובמקביל המחיר של הטמנת פסולת באדמה יתייקר. מהפכת המיחזור בפתח

יעל דראל
פורסם: 29.07.10, 17:33

עד 2020 אתר ההטמנה היחיד במדינת ישראל יהיה אתר אפעה בנגב. כל שאר אתרי הטמנת הפסולת בישראל יהיו כבר מלאים, וכנראה שלא ייפתחו חדשים. לאן נשליך את האשפה שלנו? על פי תוכנית שחשף היום (ה') המשרד להגנת הסביבה נמחזר אותה, או שנפיק ממנה חשמל.

 

תוכנית המשרד מבקשת לחולל מהפכה בתחום הפסולת בישראל. היא תעודד את את הרשויות המקומיות לגרום לנו להפריד את הפסולת בבית, על ידי שורה של תמריצים והטבות כלכליות, ובמקביל תהפוך את הטמנת הפסולת באדמה ללא כדאית.

 

את הפסולת שנפריד בבית תאסוף הרשות המקומית במערכים נפרדים: הפסולת היבשה תעבור מיון וחומרי הגלם השונים (פלסטיק, זכוכית, נייר וכ"ד) יועברו למיחזור. הפסולת הרטובה תהפוך לקומפוסט או חשמל; רק את השאריות יטמינו באדמה. במשרד צופים כי תוך שלוש שנים, כחצי מיליון תושבים בישראל יתחילו להפריד את הפסולת בביתם; בעוד עשור כ-40 אחוז מאוכלוסיית המדינה תפריד אשפה כדבר שבשגרה.

 

הפסולת ששווה מיליונים

כל אזרח בישראל מייצר בממוצע 590 ק"ג פסולת בשנה, ורובה המכריע הולך ישירות להטמנה בקרקע. זה רע לסביבה וגם יקר למדינה: כל טון אשפה שמוטמן באדמה עולה כ-115 ש"ח – מהם 90 ש"ח עלות פליטת גזי החממה וזיהום האוויר שיוצרת הפסולת.

 

משאל:
האם תפרידו את הפסולת בבית? / יעל דראל
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה בטוח שהציבור בשל למהפכת המיחזור. "ראינו את זה קורה בתחומים אחרים, כמו עם כלובי הבקבוקים למשל". איך תנהגו עם הפח הפרטי שלכם?
לכתבה המלאה

בחישוב כולל מדובר בכחצי מיליארד ש"ח בשנה עבור העלויות החיצוניות של ההטמנה. אם מצרפים את העלויות הישירות (שינוע, היטל הטמנה ועוד) – מדובר במיליארד ורבע ש"ח לשנה. 

  

המחיר עולה עוד יותר כשבוחנים את חומרי הגלם שמוצאים את דרכם לאדמה: פלסטיק, נייר, זכוכית, שאריות אורגניות שניתן היה להפוך לקומפוסט או ביו-גז – כל אלו שווים למשק כ-875 מיליון ש"ח בשנה. הרבה מאוד כסף.

 

רווח נקי

את זה בדיוק רוצה המשרד לשנות: התוכנית החדשה שהוא משיק תעודד את הרשויות המקומיות לקדם יוזמות של הפרדת פסולת. כל רשות שבה יפרידו התושבים את הפסולת הביתית תוכל לקבל מימון נדיב לקידום המהלך: בין 70 ל–90 אחוז מהעלות של החלפת פחי האשפה בבתים, תוספת של רכבי איסוף וסיוע בקמפיין הסברה.

 

עבור כל משק בית שיצטרף לתוכנית הפרדת הפסולת יעביר המשרד לרשות המקומית 120 ש"ח. רשות שתמהר להתחייב על קידום מהלך שכזה תזכה בהטבות הללו; רשות שתתמהמה תיאלץ להילחם על שאריות המימון. המשרד מתכנן להשקיע במהלך הדרמטי כ-2 מיליארד ש"ח בעשור הקרוב.

 

עוד על הפרדת פסולת:

 

"זהו מהלך דרמטי, אפילו היסטורי. אבל אי אפשר להתחיל בבת אחת בכל 286 הרשויות המקומיות בישראל. מי שיעמוד בקריטריונים של התוכנית ויגיש הצעות בסטנדרטים שאנו דורשים – יתקבל ויוכל להוביל את המהפכה", אמר השר ארדן בהתייחסו למהלך.

 

אחד הקריטריונים המרכזיים שהמשרד דורש הוא התחייבות מצד הרשות המקומית לבצע מעבר מלא של הפרדת פסולת בשטחה תוך שלוש שנים - והתחייבות לעשר שנים. זאת, מאחר שעד היום חששו רשויות ממהלכים רחבים ויקרים של הפרדת פסולת. הן הסתפקו בתוכניות חלקיות של כמה מאות משקי בית בלבד, בין היתר כי חששו שלא יהיו מתקנים לקליטת הפסולת המופרדת בקרבתם.

 

היום ביקשו במשרד להגנת הסביבה להרגיע את הרשויות בסוגייה זו. "אנו נפעל במקביל כדי להקים את מתקני הטיפול בפסולת ולמנוע את אי הוודאות והחששות של הרשויות", אמר מנכ"ל המשרד, ד"ר יוסי ענבר.

 

לצד המהלך הנוכחי מקדם המשרד עוד שתי יוזמות להפחתת הפסולת המציפה את ישראל. האחת היא חוק האריזות החדש שגיבושו יושלם כנראה במושב החורף של הכנסת. המהלך השני הוא המשך ייקור תעריפי היטל ההטמנה (שהרשויות משלמות עבור הטמנה של כל טון - י.ד). בקרוב צפוי ההיטל להתייקר דרמטית: מ-50 ש"ח לטון כיום ל-125 ש"ח לטון פסולת בשנת 2012.

 


תגיות: פסולת | המשרד להגנת הסביבה

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמירה   לפורוםלפורום

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as24-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©