שתף קטע נבחר

אחרי הגראד בלב אשקלון: פצמ"רים באשכול

שתי פצצות מרגמה לא גרמו לנפגעים או לנזק. תושבי אשקלון העידו כי התרעת "צבע אדום" נשמעה הבוקר זמן רב יחסית לפני הפיצוץ. חלקם אפילו יצאו כבר מהמרחבים המוגנים. בצה"ל מקווים כי מדובר באירוע נקודתי, ולא בסימן להסלמה: "יש להם רקטות לטווחים ארוכים יותר"

קולות הנפץ שהחרידו הבוקר (יום ו') את אשקלון החזירו את תושבי העיר לימי הפחד. כמעט שנה וחצי שהם לא ספגו רקטות - מעט אחרי מבצע "עופרת יצוקה" בעזה. שמונה בני אדם לקו בחרדה. על-פי הערכה ראשונית של צה"ל, לא אחראים אנשי חמאס לירי רקטת הגראד, ששוגרה משטח פתוח בסביבות העיירה בית חנון שבצפון הרצועה. בצהריים נשמע פיצוץ גם בשטחי המועצה האזורית אשכול - שם נפלו שתי פצצות מרגמה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.

 

מאז סיום המבצע בעזה נורו משטח הרצועה ארבע רקטות גראד, שלוש מהן התפוצצו באשקלון ואחת בגן-יבנה. בצה"ל מקווים כי מדובר באירוע בודד ולא בסנונית ראשונה להסלמה בדרום, אך מדגישים שכיום מחזיקים ארגוני הטרור רקטות המסוגלות להגיע לטווחים ארוכים יותר.

 

"ה'גראד' התפוצץ במרחק של כ-40 מטרים משטח בנוי, והתנהגות האזרחים, שאני מקווה שתימשך כך, מנעה ויכולה למנוע גם בעתיד נפגעים בנפש", אמר ל-ynet מפקד מחוז דרום בפיקוד העורף, אלוף-משנה איתן יצחק. "מדובר בירי לטווח קצר יחסית. עד שהרקטות הראשונות הגיעו לאשקלון, השיגור לשם היה נחשב לירי לטווח גדול יחסית. כיום מחזיקים ארגוני הטרור ברקטות שמסוגלות להגיע לאזורים רחוקים יותר, מה שמעיד על שיפור ביכולות שלהם. לכן אנו נמצאים כאן עם מערכות שעובדות כל הזמן ונותנים תשומת לב לאזרחים".

 

"גם מי שהיה בחוץ הספיק להיכנס לממ"ד"

תושבי העיר העידו כי בניגוד לאירועים הקודמים - החלה אזעקת "צבע אדום" לפעול בעיר זמן רב יחסית מרגע שיגור הרקטה ועד לפיצוץ. "התלבטתי אם להיכנס לאוטו ולנסוע, אבל בסוף החלטתי לרוץ לבניין", סיפר אשר תורג'מן, דייר בבניין הצמוד לבנה שנפגע. "בסוף הספקתי להיכנס לבניין, עליתי למעלה - ורק אז שמעתי את הנפילה. יחסית למה שאני רגיל בעבר, הפעם זה היה אחרי הרבה זמן".

 

ציפי שטרית, דיירת בבניין שנפגע מהרקטה, סיפרה: "היינו בבית, אני והילדים. כששמענו את האזעקה נכנסנו לממ"ד. עברו כמעט שתי דקות עד ששמענו את הנפילה. זה היה פרק זמן ארוך, לא משהו שהיינו רגילים אליו מהעבר".

 

גם שלום, המתגורר בבניין סמוך לזה שנפגע, אמר ש"ההתרעה הייתה יחסית ארוכה מאוד. זה אפשר לנו זמן להיכנס ולחכות בשקט בממ"ד עד שהפיצוץ נשמע. זה שונה ממה שהיה פעם, אבל טוב מאוד שזה כך. בזכות זה, גם מי שלדעתי עוד היה מחוץ לבניין הספיק להיכנס למרחב מוגן".

 

תושבים אחרים אולי לא היו רגילים להתרעה המוקדמת. אילנה אסולין, שגרה בבניין שלידו נפלה הרקטה, בדיוק שטפה את המכונית. "שמעתי את האזעקה, רצתי לחדר המדרגות והמתנתי שם. כשיצאתי החוצה, שמעתי פיצוץ חזק שאני לא זוכרת כמותו מאז 'עופרת יצוקה'. זה היה מאוד חזק ומפחיד".

 

כיפת ברזל? בדיונים

אל"מ איתן אמר כי מבחינת הזמנים, לא היה שינוי לעומת מקרים קודמים. "מהערכה ראשונית שלנו, נרשמה הנפילה לאחר 20 שניות מרגע תחילת ההתרעה. זו הייתה רקטת גראד בקוטר 122 מ"מ שגרמה נזק מצומצם יחסית. באותה הזדמנות, כדאי לחדד ולהזכיר לתושבים שכאשר נשמעת אזעקה,

 יש להיכנס למרחב מוגן ולשהות שם בין חמש לעשר דקות. התרשמתי שאכן כך נהגו, על אף שמדובר באירוע שכמותו לא היה זמן רב. המערכות באשקלון והסביבה מחוברות כל העת, על-מנת לספק התרעה לתושבים גם בתקופות של שקט יחסי ברצועה".

 

ומה עם מערכת "כיפת ברזל", שהשלימה ניסוי אחרון מוצלח ואמורה להיות מבצעית בקרוב? "אני אומר לתושבי אשקלון כמו לתושבי באר שבע ותל אביב, שכרגע הנושא נמצא בדיונים אצל דרגים בכירים בצבא", אמר מפקד המרחב. "כאשר המערכת תהיה מבצעית, נדע להפעיל אותה ולתת הגנה הכי טובה בכל מקום שיידרש".


פורסם לראשונה 30/07/2010 12:07

 

בהכנת הידיעה השתתפה אילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזק למכוניות
צילום: צפריר אביוב
הגראד היום
צילום: צפריר אביוב
מומלצים