שתף קטע נבחר

מהחודש: כ-35 אלף ש' לתורם איברים מהחי

המרכז הלאומי להשתלות מודיע: אנשים שתרמו איבר יקבלו פיצוי כספי של כ-30 אלף שקל, הכולל בין השאר טיפולים פסיכולוגיים וחופשת החלמה. בנוסף, תורמים יתוגמלו בגין אובדן השתכרות למשך 40 יום. הצפי: מספר התרומות מהחי יעלה בכ-30% בשנה

פיצוי כספי לתורמי איברים: שנתיים אחרי שנחקק חוק השתלות האיברים, יוכלו סוף סוף אנשים שתרמו איבר לבני משפחתם, לחבר או לזר לקבל תגמול של עשרות אלפי שקלים, כפיצוי על הוצאות שהיו להם בגין התרומה; כך הכריז היום (א') המרכז הלאומי להשתלות.

 

בימים הקרובים יקבלו כ-150 איש שתרמו כליה או אונת כבד הודעה בנושא וטפסים לביתם. לאחר שיגישו אותם יוכלו לקבל את הפיצוי הכספי, החל ב-20 באוגוסט. החוק חל רטרואקטיבית לתורמי איברים שתרמו מחודש מאי 2008 (סמוך לכניסת החוק לפועל).

 

"עד היום לא ניתן פיצוי הולם"

מרכיב הפיצוי (שיגולם תמורת הצגת קבלות מהתורם) כולל סכום של כ-30 אלף שקלים שמיועד עבור החזר נסיעות, השתתפות בטיפולים פסיכולוגיים, השתתפות בביטוח חיים ובביטוח בריאות וכן

חופשת החלמה.

 

בנוסף, יקבל תורם האיבר פיצוי בגין אובדן השתכרות למשך 40 יום, בסכום השווה לתגמול שמתקבל מהביטוח הלאומי עבור יום מילואים או בהתאם לגובה שכרו.

 

חותמים עכשיו: 

 

פרויקט תורמים לחיים:  

 

החוק בנושא, כאמור, נחקק במאי 2008, אולם רק לאחר כשנה וחצי גובשו התקנות בוועדת הבריאות של הכנסת. גם לאחר אישור התקנות, ארכה היערכות משרד הבריאות ליישומן שבעה חודשים.

 

"מדובר באבן דרך חשובה במטרה שהציבה המדינה לעצמה - לתת תמורה לאנשים שתרמו איבר מגופים כדי להציל נפש בישראל", אמר פרופ' רפי ביאר, יושב ראש ועדת ההיגוי של המרכז הלאומי להשתלות ומנהל בית החולים רמב"ם. לדבריו, "הרבה מאד חולים יכולים לשפר את איכות חייהם ולהינצל בזכות תורם מהחי. לצערי עד היום לא היה פיצוי לאותם תורמים".

 

המטרה: יותר תורמים

לקביעת סכום הפיצוי קדמה מחלוקת ארוכה בוועדת הבריאות של הכנסת, כאשר סלע המחלוקת היה באם פיצוי גבוה מדי יעודד סחר באיברים ופיצוי נמוך מדי ירתיע את המתכוונים לתרום. עו"ד מאיר ברודר מהלשכה המשפטית של משרד הבריאות, שהיה מעורב בגיבוש התקנות, הסביר: "משרד הבריאות הצליח לקדם חקיקה ראויה, שעולה בקנה אחד עם נורמות אתיות. מצד אחד היא אוסרת מתן תגמול ומנגד מבקשת לתת הגנה ראויה לתורמי האיברים. הרציונל הוא שלא יעלה על הדעת שאדם שתורם איבר מאיבריו יצטרך לסבול הפסד כלכלי בשל כך. זו רשת ביטחון מפני נזקים שעלולים להיגרם לו".

 

בניגוד לארצות הברית, שבה כמחצית מהשתלות הכליה נעשות מתרומה מהחי, בישראל אין מגמה אחידה. עם זאת במרכז הלאומי להשתלות לא צופים שהמהלך יעלה את שיעור התורמים מהחי בצורה ניכרת. פרופ' ביאר העריך שמספרם יעלה מכ-70 בשנה ל-100 בשנה.


נתוני השתלות מתורמים חיים (כליה)

נתוני השתלות מתורמים חיים (כליה)
  2007 2008 2009 2010 (עד יוני)
סך הכל ממתינים 556 598 690 683
נרשמים חדשים 319 300 343 141
השתלות מהנפטר 66 100 93 35
השתלות מתורם חי 68 56 69 41

(כולל השתלות משולבות כמו כליה ולבלב או כליה וכבד)

 


נתוני השתלות מתורמים חיים (אונת כבד)

נתוני השתלות מתורמים חיים (אונת כבד)
  2007 2008 2009 2010 (עד יוני)
אונת כבד מתורם חי 6 2 4 5

 

לדברי עו"ד ברודר, "זה ייתן מענה לקבוצה של אנשים שרצו לתרום משיקולים

אלטרואיסטים אך חששו לעשות זאת בשל פגיעה כלכלית".

 

ההסדר לפיצוי התלוי בגובה ההשתכרות הוא ייחודי למדינת ישראל וזכה לשבחים מארגון הבריאות העולמי. עם זאת, פיצוי לתורמי איברים חיים ניתן גם בארה"ב, אוסטרליה, קנדה, בריטניה, שוודיה ומדינות וספות.

 

הצעד הנוכחי הוא הראשון בשורה של מהלכים נוספים לעידוד תרומות איברים. בחודשים הקרובים יאושר חוק שייתן עדיפות בקבלת תרומה לאנשים החתומים בעצמם על כרטיס תורם איברים. בנוסף, בימים אלו בוחנים במרכז הלאומי להשתלות אפשרות לתרומת איברים מהמת, גם לאחר קביעת מוות לבבי, כפי שנעשה במספר מדינות.  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניתוח השתלת איברים. מעתה - יהיה פיצוי
צילום: מכון הצילומים, בילינסון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים