שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

צה"ל: מסוכן יותר, אבל אין את הפריבילגיה לעצור

למרות התוצאות הקשות של הקרב בגבול הצפון, בצבא יחזרו כבר בימים הקרובים לדלל את הצמחייה בקו הגבול. "השקט ישוב, אבל האירוע הוא נקודת ציון כואבת ומשמעותית ביחסים העדינים בין צה"ל, יוניפי"ל וצבא לבנון", אמר ל-ynet גורם צבאי בכיר

מה שהיה הוא לא מה שיהיה? העולם כולו מביט בדאגה ובוחן את ההתפתחויות בגבול הצפון, בעקבות האש פתחו חיילי צבא לבנון לעבר כוח צה"ל שפעל בגבול. מהירי נהרג המג"ד, סא"ל דב הררי, ונפצע קשה קצין נוסף, סרן עזרא לקיה. גורם צבאי בכיר אמר אמש (יום ג') ל-ynet כי האירוע הוא "נקודת ציון כואבת ביחסים העדינים בגבול".

 

יום קרב בצפון - עדכונים אחרונים ב-ynet:

  

בשעות הערב צפויה להתכנס ישיבה דחופה של ועדת האו"ם בנקורה, בה ייקחו חלק נציגים מצבא לבנון, צה"ל ואנשי יוניפי"ל, כוח האו"ם בלבנון. את ישראל ייצג תא"ל יוסי היימן, ראש החטיבה האסטרטגית באגף התכנון, שימחה בתוקף על התנהלות צבא לבנון. בקרב שהתפתח בין הצדדים נהרגו גם שני חיילים לבנונים ועיתונאי מקומי.

 

"השקט בגבול הצפון ישוב, אבל האירוע הוא נקודת ציון כואבת ומשמעותית ביחסים העדינים בגבול הצפון בין צה"ל, יוניפי"ל וצבא לבנון. נקודה שעשויה להשפיע באופן ישיר על השגרה ובעיקר על החירום", אמר ל-ynet גורם צבאי בכיר.

 

חשדנות כלפי צבא לבנון

בצה"ל עדיין מנתחים את תקרית הגבול הקטלנית, ורומזים כי הכתובת היתה על הקיר: זה תקופה ארוכה שחלה התחממות ביחסים בין חיזבאללה לצבא לבנון. אמנם לא מדובר באיחוד כוחות, והקרבה אינה בכל דרגי הצבא, אבל מפקדים בגבול הצפון מזהים לא אחת את התפקיד הכפול של הצבא הלבנוני: מחד שומרי הסדר וגורם מייצב, ומנגד משתפים פעולה עם חיזבאללה באופן שהולך ומעמיק.

 

בצבא מעריכים כי המארב נגד חיילי צה"ל אמנם נוהל על-ידי קצין זוטר בדרג מ"פ, אך נראה כי בפעולה היה ביטוי לרוח הארגון. הקצין הלבנוני היה כנראה קיצוני בעמדותיו, אגרסיבי בפעולה ופירש את הרוח הכללית בצורה מחמירה.

 

צילום: אוהד יום טוב

 

גורמים צבאיים מודים כי התייחסו לצבא לבנון בחשדנות גם לפני האירוע. לא במקרה הוצב טנק סמוך לאזור הפעילות, כדי לתת מענה במקרה שיקרה משהו חריג. "המערכת הצפונית היא מאוד רגישה", אמר הגורם הצבאי. "לכל אחד אינטרסים גלויים וחסויים שעושים את השגרה למאוד רגישה ונפיצה".

 

"מי שלא פועל, פועלים נגדו"

מפקדים שמכירים את הגזרה העידו, כי צה"ל פועל בתוך מצב מורכב מיסודו, שבו גורם מייצב יכול להפוך ברגע לגורם עוין. מפקד החטיבה המזרחית, אל"מ יניב עשור, שביקר אמש באזור האירוע, אמר לחיילים בעמדה כי הצבא ימשיך לבצע את המשימות האלה, כבר בימים הקרובים. "אין לנו את הפריבילגיה לעצור, יש כאן אויב שעוקב אחר כל צעד - ומי שלא פועל, פועלים נגדו", אמר אחד הקצינים.

 

בצבא מבינים היטב כי האירוע מציב אותם בעמדה מורכבת. מעתה, כל פעילות במובלעות תהיה רגישה אף יותר ומסוכנת. עם זאת, ההערכה היא כי צבא לבנון, שמיהר לפנות את עמדותיו לאחר התקרית מחשש לתגובה כואבת, מבין שאירוע נוסף מהסוג הזה טומן בחובו גם מחיר כבד, גם לאוכלוסייה שממהרת לנטוש את האזור.

 

בצה"ל סבורים כי אירועים כאלה לא יתרחשו חדשות לבקרים, ומסתכלים בעיקר קדימה, לתקופה שבו ישתף הצבא הלבנוני פעולה עם חיזבאללה נגד ישראל בעימות צבאי. "ממשלת לבנון תצטרך להבין את ההשלכות של דבר כזה. כמדינה יש לה הרבה מה להפסיד", אמר הגורם הצבאי. "בסופו של יום, יש להם הרבה חומר למחשבה אחרי מה שקרה, ונראה שהם כבר עושים את זה. גם לנו כצבא יש על מה לחשוב, ונעשה זאת".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנקודה שבה נפגע סא"ל הררי
צילום: אביהו שפירא
המפקדה הלבנונית לאחר ההפצצה
צילום: AP
סא"ל הררי. נורה בידי צבא לבנון
צילום רפרודוקציה: עידו ארז
עבודות החישוף בקו הגבול
צילום: AP
מחזירים אש. חייל צה"ל בגבול
צילום: רויטרס
העיתונאי הלבנוני שנהרג
צילום: רויטרס
מומלצים