שתף קטע נבחר

זירת הקניות

סוף למאבק סביב הקמת עיר הבה"דים

עמותת "אדם טבע ודין" משכה את הערעור שהגישה לאחר שהמדינה הסכימה לבצע תסקיר סביבתי מקיף לפני תחילת הבנייה. התסקיר גילה כי המפעלים הסמוכים ברמת חובב יידרשו להפחית את הזיהום ב-70 עד 90 אחוז לפני איכלוס הבסיסים. משרד הביטחון: מפעל שלא יעמוד בתנאים - ייסגר

בית המשפט העליון סגר היום (ה') באופן רשמי את תיק "עיר הבה"דים" - הערעור שהגישה עמותת "אדם טבע ודין" נגד הקמת קריית ההדרכה הצה"לית בקרבת מפעלי רמת חובב בנגב. לאחר המדינה הסכימה לבצע תסקיר סביבתי בטרם תחל הבנייה במקום, משכה העמותה את העתירה ובית המשפט פסק כי ישולמו לה 15 אלף ש"ח הוצאות משפט.

 

אך מעבר להליך המשפטי היבש, הפסיקה הולידה תפיסה חדשה מסוגה בכל הקשור לפרוייקטים צה"ליים בהיקף שכזה. התפיסה החדשה קובעת כי הצבא, בהיותו גוף שמשפיע על הסביבה, אינו יכול ליהנות באופן אוטומטי מ"פטור" מהליך תכנוני רגיל.

 

במילים אחרות - למרות רצונה של מערכת הביטחון לפעול ללא פיקוח של הציבור, הרי שבשנתיים האחרונות נאלצו נציגיה להסכים לא רק לעריכת תסקיר סביבתי, אלא גם להגיש תוכניות מפורטות, ולאפשר לציבור להגיש עליהם השגות - בדיוק כמו שכל יזם פרטי נדרש לעשות ברצותו להקים שכונת מגורים למשל.

 

בתוכנית ההקמה של עיר הבה"דים, שאושרה על ידי ועדה מיוחדת של משרד הפנים העוסקת במתקנים ביטחוניים (ולמ"ב) לא נכלל תסקיר סביבתי. המדינה לא דרשה מצה"ל לבדוק אילו השפעות יהיו להקמת הפרויקט הגדול במיקום שנבחר. "אדם טבע ודין" התעקשו שבטרם תחל הבנייה, יבוצע התסקיר שיוודא שלא נשקפת סכנה לחיילים שישרתו בבסיסים.

 

בית המשפט קיבל את עמדתם. "היקפו רחב הממדים של פרוייקט זה, חשיבותו הגדולה למערך צה"ל ולמדינה, והרגישות המיוחדת שנתלוותה להקמתו עקב המיקום שנבחר מבחינת החשש לזיהום סביבתי, הצדיקו אכן בחינה תכנונית כוללת ומקיפה... הכוללים תסקיר השפעה על הסביבה ושיתוף הציבור כמקובל במתכונת רגילה", כתבו השופטים בפסק הדין.

 

עד מהרה התברר עד כמה חשוב היה לבצע את הבדיקות הללו. תוצאות התסקיר קבעו כי תקני איכות האוויר במועצה התעשייתית רמת חובב טרם עומדים בסטנדרטים הרצויים, ושנה לפני אכלוס עיר הבה"דים יהיה צורך בהפחתת הפליטות של המפעלים בשיעורים של בין 70 ל-90 אחוז. לשם כך, בין השאר, הוחלט במסגרת העתירה כי תוקם ועדת מעקב מיוחדת, שתפקח על יישום הפעולות להפחתת הזיהום.

 

בעקבות העתירה והפעולות בהן החלה מערכת הביטחון לנקוט, אכלוס הבסיסים יהיה מותנה בקבלת אישור מוסדות התכנון, על בסיס המלצותיה של אותה ועדת מעקב מיוחדת. בשבועות הקרובים, אגב, אמורה הוועדה להתחיל את עבודתה. בקרוב גם אמור המשרד להגנת הסביבה להנפיק רשיונות עסק חדשים למפעלי רמת חובב - בהם יצויינו התקנים המחמירים בהם יידרשו לעמוד. אי עמידה בתקנים יהיה למעשה הפרה של תנאי רישיון העסק.

 

"החלטת בית המשפט העליון מבטיחה שהליך תכנון עיר הבה"דים יהיה מותנה בטיפול בזיהום ברמת חובב לרווחת חיילי צה"ל שיתגוררו בעיר ותושבי הדרום", אמרה מנהלת המחלקה המשפטית של 'אדם טבע ודין', עו"ד נעמה אלעד.

 

בעמותה מרוצים מסגירתו הרשמית של תיק "עיר הבה"דים" - הליך משפטי מורכב שארך כשנתיים - אך מבחינתם יש בהחלטה שהתקבלה הישגים חשובים גם מעבר לפרויקט הנוכחי. "פסק הדין מהווה תקדים חשוב. מעתה ואילך, כל מתקן צבאי שאינו סודי יצטרך לעבור הליך תכנוני מלא ושקוף", אמרו בעמותה.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "מערכת הביטחון מברכת על החלטת בית המשפט שמכירה בכך שחל שינוי משמעותי במצב איכות הסביבה באזור הנגב, בעקבות הטיפול הרציני והעמוק שנעשה במפעלי רמת חובב באמצעות המשרד להגנת ובשיתוף משרד הביטחון. ההחלטה היא גם בשורה חשובה לנגב. מעבר הבסיסים לנגב יביא למינוף כלכלי משמעותי, בהיקף של מיליוני שקלים לשנה לאזור".

 

גורם בכיר במערכת הבטחון אמר כי העובדה שבית המשפט אישר להקים את קריית ההדרכה לא אומר שמערכת הביטחון תניח למפעלים - להיפך. "נמשיך לפעול במלוא העוצמה על מנת לוודא שהמפעלים עומדים בכל אבני הדרך שנקבעו להם. מפעל שלא יעמוד באבני הדרך - ימצא עצמו עם שערים סגורים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים