שתף קטע נבחר

הנידונה לסקילה באיראן: ניאוף כאן חמור מרצח

סקינה מוחמדי אשטיאני, שנידונה למוות לאחר שהורשעה בניאוף, האשימה את טהרן בשקרים. בראיון ל"גארדיאן" הבריטי היא אמרה: "הם חושבים שהם יכולים לעשות כל דבר לנשים במדינה הזו. מבחינתם, אשה נואפת זה חמור יותר מרצח"

הפמיניזם של הנידונה למוות: האשה האיראנית שנידונה לסקילה למוות בגין ניאוף האשימה אתמול (יום ו') את טהרן בכך ששיקרה לנציגי האו"ם במטרה להצדיק את הרשעתה על שקיימה לכאורה יחסי מין עם שניים מרוצחי בעלה. כך דיווח העיתון הבריטי "גארדיאן".

  

סקינה מוחמדי אשטיאני, בת 43, אמרה בראיון לעיתון - באמצעות מתווך - כי טענות מערכת המשפט האיראנית כאילו היא זממה לרצוח את בעלה צצו רק בעקבות העניין הבינלאומי בהוצאתה להורג.

 "הם משקרים. הם נבוכים מעניין הקהילה הבינלאומית במקרה שלי ומנסים להסיט את תשומת הלב התקשורתית מהנושא כדי להוציא אותי להורג בחשאי". 

  

השבוע מסר גורם בכיר במערכת המשפט האיראנית, מוסדק קהנמואי, לוועדת האו"ם בנושא אפלייה כי "האשה הזו, בנוסף לכך שביצעה ניאוף כפול, גם נמצאה אשמה בכך שקשרה קשר לרצוח את בעלה". אשטיאני אמרה בתגובה: "הורשעתי בניאוף וזוכיתי מאשמת הרצח, אבל האיש שרצח את בעלי זוהה ונשלח לכלא, אך לא נידון למוות".

 

רוצחו של הבעל, ששמו לא פורסם, לא נידון למוות משום שבנה של אשטיאני העניק לו חנינה, כפי שהחוק באיראן מאפשר. עם זאת, היא כן נידונה למוות בשל הרשעתה בניאוף.

 

"אשה שנאפה זה סוף העולם"

"ההסבר הוא פשוט: זה משום שאני אשה", אמרה אשטיאני. "הם חושבים שהם יכולים לעשות כל דבר לנשים במדינה הזו. מבחינתם, ניאוף הוא חמור יותר מרצח - אבל לא כל סוגי הניאוף: גבר שנאף עשוי להתחמק מעונש מאסר, אבל אשה שנאפה זה סוף העולם מבחינתם. זה קורה משום שאני חיה במדינה שבה לנשים אין זכות להתגרש מבעליהן ונשללות מהן כל זכויותיהן הבסיסיות".

 

אשטיאני טענה עוד כי במהלך הקראת גזר דינה היא לא הבינה את המונח המשפטי בערבית שפירושו "סקילה", בו השתמש בית המשפט. "כשהשופט הקריא את גזר הדין, בכלל לא הבנתי שאני אמורה להיסקל למוות, כי לא הבנתי מה פירוש המילה 'רג'ם". הם דרשו ממני לחתום על גזר הדין שלי, ואכן עשיתי כך. רק אחרי כן, כששבתי לבית הסוהר שותפותיי לתא הסבירו לי שזו משמעות המושג - התעלפתי מיד".

 

עורך הדין של אשטיאני, מוחמד מוסטפאי, נמלט מאיראן באחרונה, והיא חוששת כי הדבר מחליש אותה. "הם רצו להיפטר מהפרקליט שלי כדי שיוכלו להאשים אותי ביתר קלות במה שהם רוצים, מבלי שהוא יביע התנגדות. אילולא הוא, סביר להניח שכבר הייתי מוצאת להורג בסקילה".

 

מוצאת את עצמי מחדש בזכות התמיכה הבינ"ל

מוסטפאי, שייצג אותה ללא תמורה, הצליח להסב את תשומת לב העולם למקרה שלה, אך נאלץ להימלט לטורקיה כשהרשויות באיראן הוציאו צו למעצרו. אשתו נעצרה מיד לאחר מכן, מבלי שתואשם בכל דבר שהוא. הוא כעת בדרכו לנורבגיה, לאחר שנעצר בטורקיה ושוחרר, בשל "עבירות הגירה".

 

בראיון לעיתון הבריטי מספרת עוד אשטיאני כי בכלא טבריז, בו היא שוהה, הסוהרים מתייחסים אליה באופן מחפיר. "באופן שהם מתבטאים, באופן שהם רואים אותי - כאשה שנאפה וראוייה להיסקל למוות - זה כמו סקילה בכל יום".

 

היא מודעת לכך שהתקווה היחידה לשחרורה נעוצה בתשומת הלב הבינלאומית ובלחץ שמפעילים פעילים ברחבי העולם, להם היא הודתה.

 "במשך שנים הם, נציגי המערכת באיראן, ניסו להחדיר לי לראש שאני אשה נואפת, אמא חסרת אחריות, פושעת. אבל בזכות התמיכה הבינלאומית, אני שוב מוצאת את עצמי, כאדם חף מפשע".

 

"אל תתנו להם לסקול אותי למוות לעיני בני", התחננה אשטיאני בסיום דבריה, שהעביר המתווך מטעמה.

 

Read this story in English

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מנסים להוציא אותי להורג בחשאי". אשטיאני
הלחץ עוזר? הפגנה למען שחרורה של האשה בלונדון
צילום: AFP
מומלצים