שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אי קרח ענק נשבר והתנתק מגרינלנד

אי הקרח נשבר מקרחון פיטרמן - אחד משני הקרחונים הגדולים של גרינלנד. גודלו כ-260 קמ"ר ועובי הקרח שלו כ-200 מטר. מדענים: לא ניתן לקבוע שהדבר נגרם כתוצאה משינוי האקלים אך גם אי אפשר לומר בוודאות שאין קשר להתחממות כדור הארץ

גוש קרח ענק, שגודלו כ-260 קמ"ר נשבר והתנתק מאחד הקרחונים בגרינלנד. מדענים מכנים זאת כאירוע התנתקות הקרח הגדול ביותר באוקינוס הארקטי ב-50 השנים האחרונות.

 

גודלו של אי הקרח החדש הוא כמעט פי ארבעה משטחו של האי מנהטן; עובי הקרח שלו הוא כמעט 200 מטר. הוא התנתק מגרינלנד ביום חמישי ומדענים מעריכים שהוא יצוף כעת ויידחק לאזור מבודד הקרוי מיצרי נארס, כמעט אלף ק"מ דרומית לקוטב הצפוני בין גרינלנד לקנדה. המדענים עוקבים אחריו בעזרת לוויינים וסיורים אוויריים כדי לוודא שאינו נודד דרומה, שם הוא עלול לחסום נתיבי הפלגה של ספינות משא ולסכן אותן. 

 

חוקר האוקיינוסים אנדרס מונשו, מאוניברסיטת דלאוור העריך זה מכבר שפיסת קרח תישבר ותתנתק מהקרחון פיטרמן - אחד משני הקרחונים הגדולים ביותר בגרינלנד. לדבריו, הקרחון גדל בשבע השנים האחרונות והיה צפוי לאבד חלק מהקרח שלו - אך הוא לא ציפה שמשטח הקרח שיישבר יהיה כה גדול.

  

"כמות המים המתוקים שמכיל אי הקרח החדש הזה עצומה", אמר מונשו. "כמות כזו יכולה הייתה לאפשר לכל ברז בבניין ציבורי בארה"ב להישאר פתוח ללא הפסקה במשך 120 יום".

 

צפו בכתבה על הקרחונים בגרינלנד מ"סקיי ניוז"

 

האם האירוע הנוכחי קשור להתחממות כדור הארץ? מונשו אומר שאינו יכול לקבוע זאת בוודאות משום שישנם נתונים רצופים אודות כמות הקרח הצף סביב הקרחון פיטרמן רק מאז שנת 2003. מדובר, אם כן, בנתונים מעטים מדי מכדי שניתן יהיה להסתמך עליהם לגיבוש מסקנות ברורות.

 

"איש אינו יכול לקבוע באופן ודאי שמדובר באירוע שמקורו בשינוי האקלים, אך איש גם אינו יכול לקבוע באופן ודאי שלא מדובר בשינוי האקלים", אמר מונשו.

 

אך באופן כללי, זרימת מי הים מתחת לקרחונים בגרינלנד היא אחת הסיבות העיקריות לשחיקה שלהם ולשבירה של חלקים מהם. מדענים מעריכים כי ככל שטמפרטורת המים חמה יותר, כך הזרימה גוברת ומאיצה את תהליך שחיקת הקרחונים.  

 

עם או בלי קשר - מדענים שניתחו את נתוני הטמפרטורה העולמית בששת החודשים האחרונים מצאו שהם היו החמים ביותר מאז החלו המדידות ב-1880. ההערכה היא שהדבר קשור לתופעת מזג האוויר הקרויה "אל ניניו" שתרמה לעליית הטמפרטורה העולמית אך ישנם מדענים רבים שטוענים שהדבר קשור גם לעלייה בריכוז גזי החממה באטמוספירה, והאצת אפקט החממה - שמעלה את הטמפרטורה העולמית באופן עקבי.

 

מה יקרה כעת לאי הקרח החדש? אפשר שהוא יישבר לעוד פיסות קרח קטנות יותר; אפשר שהוא ייצמד שוב לגרינלנד ויתאחה עם קרח שעל פני האדמה; אך האפשרות המדאיגה ביותר היא, כאמור, נדידה של אי הקרח החדש דרומה, לעבר אזור בו חולפות ספינות משא.

 

הפעם האחרונה בה פיסת קרח כה גדולה התנתקה מגרינלנד הייתה בשנת 1962. בפברואר השנה, פיסת קרח שגודלה כשטח הנסיכות לוקסמבורג התנתקה מיבשת אנטארקטיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קרחון נשבר בגרינלנד. ארכיון
צילום: איי פי
מומלצים