שתף קטע נבחר

זירת הקניות

BP: אולי נקדח שוב לאותו מאגר במפרץ מקסיקו

החברה שילמה מיליארדים עבור איסוף הנפט שדלף למים והפעולות ההנדסיות לעצירת הדליפה. היא צפויה לשלם עוד פיצויים לדייגים, קנסות לממשל ולממן פעולות שיקום מורכבות ויקרות. זאת כנראה הסיבה שהיא מסרבת להצהיר שלא תנסה לקדוח שוב לאותו מאגר שדלף. "ברור שיש שם הרבה נפט וגז; עוד לא חשבנו מה לעשות בעניין"

BP אמנם הצליחה לסתום את הבאר הדולפת במפרץ מקסיקו, אבל הפרשה הזו ממש אינה מאחוריה; היא שילמה מיליארדי דולרים עבור פעולות הניקוי, ספגה הפסדים במניות וצפויה עוד לשלם המון פיצויים וקנסות. אולי דווקא בגלל זה היא ממשיכה ללטוש עיניים למאגר הנפט העצום שדלף וגרם לאחד מאירועי זיהום הנפט הגדולים בהיסטוריה.

 

החברה הודיעה בסוף השבוע כי היא עשויה לקדוח שוב לתוך אותו מאגר דרך קידוח נפט חדש. הבדיקות המוקדמות קבעו שהמאגר הזה - מקונדו - הוא אחד העשירים בעולם; מיליוני הגאלונים של הנפט שדלפו ממנו לאחר הפיצוץ היו הוכחה כואבת לכך; אם תצליח BP לקדוח ולשאוב את כל הנפט משם בלי תקלות - זה ישתלם לה ויסייע לה להתמודד עם ההפסדים והפיצויים שתידרש לשלם בקרוב.

 

"ברור שיש שם הרבה נפט וגז, ואנחנו נצטרך לחשוב מה לעשות בשלב מסוים", אמר דאג סאטלס, אחד מבכירי החברה. כשנשאל האם תשקול החברה לתרום חלק מההכנסות שתניב מהבאר הזו אולי למכור את הזיכיון לקדוח שם, אמר סאטלס כי העניין טרם נדון בחברה. "אנחנו מתמקדים כעת בתגובה לדליפה. עוד לא חשבנו מה לעשות עם הנפט במאגר הזה בהמשך".

 

הוא גם לא הסכים לומר האם החברה פשוט תניח למאגר הנפט הזה ותימנע מלקדוח שם בשל הרגישות למצבם של אלה שנפגעו מהדליפה ואיבדו את פרנסתם. הוא רק הסכים להצהיר שהחברה לא תקדח בבאר שהתפוצצה ובשתי הבארות המקבילות שנקדחו בחודשים האחרונים כדי לסייע בעצירת הדליפה. אבל החברה לא הצהירה בינתיים שמאגר מקונדו לא ישמש אותה בקידוחים עתידיים.

 

מומחים: "השפעת הדליפה על המפרץ חמורה ומתמשכת"

לאחר שסתמו את פתח הבאר במכסה כבד, ולאחר מכן הזרימו לתוך המאגר בוץ ובטון, צפויה BP להמשיך בקידוח שתי בארות מקבילות לתוך אותו מאגר. המטרה היא למלא את הבארות בבוץ ובטון כדי לסתום לגמרי את הפרצה ממנה מבקש הנפט לפרוץ ממעבה האדמה. התהליך המורכב הזה צפוי להתרחב במהלך אוגוסט. רק כשהוא יסתיים ניתן יהיה לומר שהדליפה נעצרה באופן סופי ומוחלט.

 

בינתיים, מאחר שהדליפה נעצרה והבאר נסתמה, ומאחר שהנפט ברובו התפזר, התאדה או שקע לקרקעית - ההתעניינות בנושא החלה לדעוך. זאת, לאחר חודשים ארוכים שהעיסוק בנושא שלט בתקשורת האמריקנית והעולמית. אך מומחים ואנשי ממשל מזהירים כי עבודת הניקוי והשיקום שנותרה עצומה בהיקפה, ושההשלכות של הדליפה - האקולוגיים והכלכליים - יורגשו באזור במשך שנים רבות.

 

 

אחד החששות הכבדים היא העובדה שחלק גדול מהנפט התפרק בגלל שימוש בכימיקלים מיוחדים, וטיפות קטנות של נפט גולמי שקעו לקרקעית הים. חלק מהטיפות ייאכלו על ידי יצורים מיקרוסקופיים ויגרמו להרעלה מתמשכת וגוברת במעלה מארג המזון המקומי.  

 

הצד המלא של הכוס בהקשר הזה הוא העובדה שחלק ניכר מהנפט - כשלושה רבעים מהכמות שדלפה למים על פי נתונים של הממשל - התאדו או התפרקו בסיוע בקטריות. אבל גם לזלילה של הבקטריות יש תג מחיר סביבתי: כשהן ניזונות מנפט הן צורכות חמצן. כשיש הרבה נפט והרבה בקטריות - הן צורכות הרבה חמצן, והופכות אזורים שלמים באוקיינוס ל"אזורים מתים" בהם אין חמצן ובשל כך לא מתקיימים חיים כלל.

 

המים באזורי החופים של מפרץ מקסיקו ממילא אינם נקיים לגמרי. הם סובלים מדליפות נפט קטנות, דליפות דלק של כלי השיט הרבים המפליגים שם וגם זיהום קבוע של המים בדשנים חקלאיים באמצעות נהר המיסיסיפי. האצות פורחות כתוצאה מהדשנים וזו סיבה נוספת שבגללה נוצרים אזורים מדוללי חמצן בים.

 

"ההשפעה של הדליפה על המערכת האקולוגית במפרץ צפויה להיות עמוקה, חמורה וממושכת", אמרו מומחים. הם חוששים שהדליפה רק תחמיר את מצבה של המערכת האקולוגית שממילא נמצאת תחת איום מתמיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים