שתף קטע נבחר

היום: דיון בכנסת על המסים העירוניים החדשים

ועדת הפנים תתכנס בלחץ האוצר ולמרות הפגרה, לקידום חוק לגביית מסי פיתוח עירוניים על בעלי נכסים - בנוסף לתשלומי הארנונה. המטרה: "לשדרג" את היטל הפיתוח המוכר כך שיהיה כמס לכל דבר, שייגבה ללא תלות בביצוע עבודת תשתית מסוימת. איגוד לשכות המסחר: "מחטף חריג"

האם המסים שאנו משלמים לעיריות יגדלו בקרוב? האוצר לוחץ על ועדת הפנים של הכנסת לקדם במהירות לקריאה שניה ושלישית הצעת חוק ממשלתית, שהוגשה גם בכנסת הקודמת, לגביית מסי פיתוח עירוניים על בעלי נכסים ברשויות המקומיות - בנוסף לתשלומי הארנונה. הוועדה תתכנס היום (ג') בעיצומה של פגרת הכנסת כדי לעבוד על החוק.

 

 

מסי הפיתוח נועדו להחליף את היטל הפיתוח שבחוקי העזר הקיימים המוטל על קבלני מבנים חדשים ועל בעלי נכסים כהשתתפות במימון עבודות הפיתוח בשטחים הגובלים עם נכסיהם. כוונת הממשלה היא לשדרג את מעמד ההיטל כמס לכל דבר שאיננו תלוי בביצוע עבודה מסוימת, ולא מיועד לקופה העירונית אלא לקרן פיתוח שתקום בכל רשות.

 

הקרן אמורה לממן את כל עבודות הפיתוח העירוניות. היא תתנהל בנפרד ולא ניתן יהיה לעקל או לשעבד את הכספים שיופקדו בה. בהצעת החוק מדובר למעשה על גביית 3 מסי פיתוח: מס תשתיות – להקמה ולפיתוח תשתיות עירוניות; מס מבני ציבור – להקמה ולפיתוח מבני ציבור ומס שטח ציבורי – לפיתוח שטחים ציבוריים פתוחים. הטלת וגביית המסים החדשים יהיו באחריות כל רשות מקומית.

 

הצעת החוק היא מסגרת בלבד ולא כוללת את הקריטריונים, הסכומים והתנאים לקביעה ולגביית המסים החדשים. את תכנים אלה תקבע ועדה בין-משרדית והם יתורגמו לתקנות לביצוע. בין השאר, הוועדה תחליט אם המסים יוטלו רק על קרקע לא בנויה ובניינים חדשים, או שמא גם על המחזיקים במבנים קיימים.

 

האוצר כלל את הצעת חוק מסי הפיתוח בחוק ההסדרים לתקציב הדו-שנתי השוטף. הכנסת החליטה לפצל אותה מהחוק, לאחר שעבר בקריאה ראשונה, כך שיגיע לספר החוקים לא בהליך החפוז של חוק ההסדרים אלא בקצב של הליכי החקיקה הרגילה. ההצעה עברה לטיפול ועדת הפנים, לפני יותר משנה, אך שם נתקלה בהתנגדות כללית, והוקפאה.

 

מי שעורר את האוצר להיזכר כעת בחוק היה הרעש הציבורי שהקים איגוד לשכות המסחר ומסע ההתנגדות שארגן כדי "להרוג את החוק כשהוא עוד קטן". האוצר עורר את ועדת הפנים לשלוף את הצעתו המקורית מהמקרר ולהתחיל לקדם אותה מיד, אפילו בפגרה. בדרך החריגה הזאת ביקש האוצר לאגף את המסע הציבורי של איגוד לשכות המסחר ולהקשות עליו. זאת מאחר שהפעם לא מדובר בהצעת חוק שטרם נכנסה לצנרת החקיקה אלא באחת שכבר נמצאת עמוק במעלה הצנרת.

 

בתגובת האיגוד שפורסה אתמול (ב') הוא עדיין מאשים את האוצר ב"תכנון מחטף חריג", כפי שזעק כשהופתע לגלות את רעיון מס הפיתוח בהצעות הממשלה לחוק ההסדרים הבא. נשיא האיגוד עו"ד אוריאל לין האשים את האוצר ב"ניסיון להעביר בהתנהלות חסרת תקדים חוק פסול ובעייתי, ריק מתוכן, שיעלה לציבור ולמגזר העסקי מיליארדי שקלים".

 

מצד שני טוען האיגוד כי המנגנון המוצע בחוק יאפשר לגבות מהציבור מסים גבוהים עד 40% יותר ממה שייקבע בתקנות. לפי פרשנותו, "מסי פיתוח ייגבו מנכסים קיימים שבעבר כבר שולם עבורם היטל פיתוח. קבלנים יידרשו לספוג את עלויות המס החדש או להעלות את מחירי הדירות. תושבי הרשות המקומית יידרשו לממן את פיתוחם של מבני ציבור".

 

לין, שהיה בעבר הממונה על הכנסות המדינה באוצר וח"כ מהליכוד, טוען בנייר עבודה שהוגש לוועדת הפנים, כי "מדובר במס שעוקף את צרכי הפיתוח האמיתיים ברשויות המקומיות, ושיהיה נתון לשיקול דעתם של פקידים, לפרשנויות ולהתמקחויות". הוא קרא לשר הפנים אלי ישי וליו"ר הוועדה ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) לדחות את הדיון למועד אחר.

פורסם לראשונה 09/08/2010 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אגף התנועה משטרת מחוז תל אביב
רחוב אבן גבירול בת"א. מי יממן את השיפוץ?
צילום: אגף התנועה משטרת מחוז תל אביב
אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר
צילום: מיכה קירשנר
מומלצים