שתף קטע נבחר

מעשני מריחואנה למבקר: "חקור הרדיפה נגדנו"

יותר מ-50 אזרחים פנו במכתב למיכה לינדנשטראוס בבקשה שיבדוק את "בזבוז כספי המיסים" בחיפושי המשטרה אחריהם. "איפה היו השוטרים שתפסו חתן מעשן ג'וינט כאשר אריק קרפ נרצח בחוף הים?". המבקר מבטיח לבדוק

"חקור את השקעת המשאבים הבלתי פרופרציונאלית ברדיפת צרכני מריחואנה" - כך ביקשו היום (א') עשרות ישראלים ממבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, במכתב שנשלח אליו בימים האחרונים.

 

המכתב, שבסופו מצורפות עשרות חתימות, מתחיל בפנייה אישית: "אני בן 32, קצין קרבי במילואים, מנהל תחום ברשת ממשלתית, בעל תואר ראשון בהצטיינות מהאוניברסיטה העברית - בקיצור, בן אדם נורמטיבי ואזרח מועיל ומשלם מסים.

לצערי, המסים אותם אני משלם משמשים על מנת לרדוף אותי ולהפוך אותי לעבריין - בלי שמעולם פגעתי במישהו".

 

במכתב מצוין כי "עשרות עד מאות אלפי בני אדם נורמטיביים לחלוטין מעשנים מריחואנה", וכי המשטרה "עושה כל שביכולתה כדי לרדוף אותם". נטען כי בשבועות האחרונים החריפה "רדיפת" המעשנים וכי המשטרה החלה לערוך חיפוש בבתים פרטיים: "די בטלפון של שכן על מנת ששוטרים יתדפקו על דלתך, כשם שקרה לבדרנית המוערכת עדי אשכנזי".

 

56 האזרחים חתמו על המכתב והתלוננו על חיפושים בגופם של עוברים ושבים, ועל מקרה בו נעצר לאחרונה אדם במהלך חתונתו שנערכה על חוף הים - זאת על ידי שוטרים סמויים שתפסו אותו מעשן "ג'וינט". "היכן היו השוטרים האלה כאשר אריק קרפ נרצח בחוף הים?" תוהים הכותבים, וטוענים כי המאבק בהם בא על חשבון המלחמה בפשיעה חמורה יותר.

 

"ממרצים עד פועלי ניקיון - כולם מעשנים"

הסוגיה השנויה במחלוקת של יתרונות השימוש בצמח המריחואנה עלתה אף היא במכתב. כהמחשה לדבריהם, הציגו הכותבים את המדיניות הרכה כלפי המריחואנה ומעשניה לצרכים אישיים בארצות שונות באירופה, ארה"ב וקנדה, פרסומים שונים מהעיתונות הכתובה, וכן את התנגדות הסנגוריה הציבורית להצעת חוק תיקון לפקודת הסמים המסוכנים. 

 

החותמים על המכתב טוענים כי אין בצד עישון המריחואנה צורך בגמילה, וכי רבע עד שליש מציבור הסטודנטים צורך אותה, זאת לצד אנשים מכל הסוגים והמגזרים, "ממרצים במוסדות אקדמיים עד פועלי ניקיון".

 

עומר, אחד ממנסחי וחותמי המכתב, סיפר בשיחה עם ynet על הסיבה שהביאה אותו להשתתפות ביוזמה: "נוצרה סטיגמה לצרכני מריחואנה - "סטלנים". "אני תורם לחברה, מעולם לא פגעתי באיש, אך מספיק שעישנתי ג'וינט ונתפסתי - ומיד אקבל תיק פלילי".

 

לדברי עומר, "לא ככה הייתי רוצה שישתמשו בכספי המסים שלי, במקום להיכנס לאנשים הביתה בגלל עציץ על החלון, שישקיעו במלחמה בסמים הקשים, בטיפול בעברות נוער, באלימות בכלל, ובאלימות במשפחה בפרט. בכל

התחומים האלה אני יודע שיש מחסור בכוח אדם".

 

לדידם של הכותבים, דווקא אותה "רדיפה" גורמת למעשנים ליצור קשר עם סוחרי סמים ולהיחשף לסמים קשים יותר. הם מבהירים כי אינם מבקשים מהמבקר להפוך את העישון לחוקי, אלא להפנות את תשומת ליבו לבזבוז המשאבים ברדיפה אחר מי "שלולא העישון לא היה מוגדר לעולם כעבריין, ושמעולם לא פגע באיש בעקבות עישון המריחואנה".

 

"לא כל הסמים אותו דבר" 

חיים מסינג, מי שכיהן במשך יותר משש שנים כמנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, אינו דוחה על הסף את טענות החתומים. בשיחה עם ynet מפתיע מסינג ואומר כי "הצדק אינו מוחלט, לא בקביעת

 הדורשים חקירה ולא בצד השני. המדינה אינה יכולה לאפשר גידול סמים או שימושו באופן חופשי, אך אי אפשר להיות עיוורים ולומר כל הסמים אותו דבר. טעות היא להעביר מסר שלילי ושיקרי, והקיצוניות מצויה כאן בשני הצדדים".

 

על פי מסינג, "המדינה צריכה לומר לפחות לעצמה את האמת: ההתמודדות עם היצע סמים היא קשה מורכבת ואני לא בטוח שבאמצעים הקיימים ניתן להצליח בה. לכן אני בהחלט חושב שמירב ההשקעה בסמים והאלכוהול צריכה להיות מופנית לביקוש - להתרכז באוכלוסיות מסוימות ולא בכלל האוכלוסייה".

 

ממשרדו של מיכה מיכה לינדנשטראוס נמסר בתגובה כי "מבקר המדינה קיבל את הפנייה ויבחן אותה".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
במקום "סטלנים" - אמרו שומרי חוק?
צילום: רויטרס
"יבחן את התלונה". מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים