שתף קטע נבחר

מ-4 יוצא מתוק: עוגות דבש

יש את עוגת הדבש הקלאסית, זו שעוברת במשפחה בירושה, ויש את עוגת הדבש המיוחדת, שיש בה מין טוויסט שמשנה את הכל. אם עוד לא החלטתם מה תאפו, הנה ארבעה מתכונים מתוקים

כשף-קונדיטור אני מתחיל בהכנות לראש השנה שלושה חודשים לפני בוא החג. זה הזמן שבו אני מעלה רעיונות לעוגות חדשות ומיישם אותם עד שאני מרגיש שלם עם המוצרים. ההתעסקות המוקדמת הזו עם ראש השנה היא בעצם פריבילגיה. בשעה שמרבית האנשים עסוקים בשגרת היומיום ובקיץ המתיש, כבר בסביבות חודש יוני מתחילה להשתלט עליי, אט-אט, התחושה של שנה חדשה שעומדת בפתח. בשלב שבו עוגות הדבש יוצאות מהתנור וריחן המתקתק אופף את הקונדיטוריה, אני יודע שהשנה החדשה כבר ממש כאן, מעבר לפינה.

 

בכל הנוגע לעוגות דבש יש שתי אסכולות: הקלאסית והמתקדמת. המשתייכים לאסכולה הקלאסית יבחרו תמיד בעוגת הדבש המסורתית והפשוטה, זו שהולכת איתם כבר כמה שנים. בדרך כלל לעוגה הזאת יקראו "עוגת הדבש של "רבקה/חנה/שרה", ונדמה לפעמים שאיש מבני המשפחה לא יכול להתחיל את השנה בלעדיה. המתקדמים יעזו יותר וישלבו בעוגת הדבש שלהם טעמים וניחוחות מגוונים, ויש שירהיבו עוז וישלבו את הדבש בחלות, קראנצ'ים או עוגות מוס עשירות.

 

כדי שאף אחד לא ירגיש מקופח, אני מגיש לכם מתכון לעוגת דבש קלאסית, אוורירית ונימוחה, שתרַצה את הקהל השמרני. לאלו שרוצים לתבל את השנה החדשה שלהם צירפתי מתכונים נוספים, שבהם מצטרפות לדבש תוספות שונות כמו חלבה ושומשום, סיידר תפוחים ואפילו בירה ומשמשים.

 

רגע לפני שאתם נכנסים למטבח, הנה 4 טיפים חיוניים לאפיית עוגת הדבש המושלמת:

  • יש להשתמש גם בסודה לשתייה וגם באבקת אפייה. הוספת אבקת סודה לשתייה בעוגה מפרקת סוכרים, ועוזרת לקבל צבע חום עמוק במאפים. אבקת אפייה יוצרת בועות בבצק ומסייעת להתפחתו לגובה.
  • מומלץ לאפות עוגות דבש בחום נמוך של 160 מעלות למשך כחצי שעה על מנת לשמור על מרקם וצבע. מכיוון שכמות הסוכר בעוגה גבוהה, טמפרטורה נמוכה מונעת מהסוכר להתקרמל. כמו כן, רצוי לסובב את העוגה בתנור מדי פעם על מנת שתאפה באופן אחיד.
  • עוגת דבש - כשמה כן היא. לכן, בכדי להגיע לתוצאות איכותיות יש להשתמש בדבש אמיתי ולא בתחליפי דבש למיניהם, סילאן וכו'.
  • בגלל השימוש באבקת אפייה ובסודה לשתייה, חשוב להקפיד שלא למלא יותר מבין מחצית ל-2/3 הגובה של תבנית העוגה, כדי שהעוגה לא תגלוש במהלך האפייה.

 

עוגת דבש קלאסית

המרכיבים:

1/3 כוס דבש

3/4 כוס סוכר

2 ביצים

1/3 כוס ריבה

1/2 כוס שמן

1/4 1 כוסות מים

1/4 2 כוסות קמח

1 כף סודה לשתיה

1 כף אבקת אפייה

1 כפית קינמון

קמצוץ ציפורן

 

אופן ההכנה:

  1. בקערת מיקסר מערבבים דבש, סוכר ביצים וריבה לעיסה אחת. מוסיפים את המים והשמן עד שהתערובת אחידה.
  2. מערבבים יחד את כל החומרים היבשים, מוסיפים למיקסר ומערבבים היטב.
  3. ניתן להוסיף אגוזי מלך, שקדים מולבנים או כל דבר אחר.
  4. אופים בחום של 170 מעלות במשך 30-40 דקות.


עוגת דבש קלאסית (צילום: בועז לביא) 

 

עוגת דבש בחושה עם חלבה

המרכיבים (לתבנית אינגלישקייק):

1 כוס דבש

1/2 1 כוסות חלב

1/2 2 כוס סוכר

1 כפית אבקת נס קפה

5 ביצים

1/2 כוס שמן

1/2 3 כוסות קמח

1/2 שקית אבקת אפייה

1/2 כפית סודה לשתייה

1 כפית קינמון

קורט ציפורן

75 גרם חלבה קצוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את החלב, הדבש וכוס הסוכר. מוסיפים את אבקת הקפה ומערבבים יחדיו. מצננים לטמפרטורת החדר.
  2. מקציפים את הביצים עם כוס וחצי סוכר למשך כ-10 דקות. מורידים את מהירות המיקסר לאטית ומוסיפים את השמן באיטיות.
  3. מוסיפים את תערובת הדבש וממשיכים לערבל במהירות איטית עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  4. מנפים יחדיו קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, קינמון וציפורן. מקפלים לתוך התערובת הנוזלית.
  5. יוצקים את התערובת לתבנית, מפזרים מעל חלבה מגורדת ואופים בתנור שחומם ל-160 מעלות במשך כ-40 דקות. לפני ההגשה אפשר לפזר מעל העוגה חלבה קצוצה.


עוגת דבש בחושה עם חלבה (צילום: גלעד לרום)

 

עוגת דבש, תפוחים וסיידר

המרכיבים (ל-2 תבניות אינגלישקייק):

לתפוחים:

1/2 1 כוסות של קוביות תפוחים

1 כף חמאה

1/2 כפית קינמון

2 כפות סוכר

לעוגה:

1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח

2 כפיות אבקת אפייה

1 כפית אבקת סודה לשתייה

4 ביצים

1 כוס (240 מ"ל) שמן

1 כוס (200 גרם) סוכר

1 כוס (320 גרם) דבש

1 כף קינמון

1 כוס (240 מ"ל) סיידר תפוחי עץ

 

אופן ההכנה:

  1. התפוחים: במחבת מקפיצים עד כדי ריכוך את קוביות התפוחים בחמאה, קינמון וסוכר. מניחים לתפוחים להצטנן.
  2. העוגה: יש לחמם תנור מראש לחום של 160 מעלות.
  3. מנפים יחד את הקמח, אבקת האפייה והסודה לשתיה בקערה גדולה.
  4. בקערה נפרדת, טורפים את הביצים, השמן, הדבש, הסוכר והקינמון.
  5. יוצרים גומה בקערת הקמח ויוצקים לתוכה את הנוזלים. מערבבים היטב עד לקבלת בלילה אחידה.
  6. מרתיחים את סיידר תפוחי העץ ויוצקים לבלילה. מערבבים בזריזות עד לקבלת תערובת אחידה ללא גושים.
  7. יוצקים את הבלילה לתבניות, תוך הקפדה על כך שגובה הבלילה לא יעלה על 2/3 מגובה התבנית (העוגה תופחת מאוד במהלך האפייה). 
  8. מפזרים בכל תבנית חצי מכמות התפוחים.
  9. אופים למשך כ-30-35 דקות עד שקיסם עץ הננעץ במרכז יוצא יבש. 


עוגת דבש, תפוחים וסיידר (צילום: בועז לביא)

 

עוגת דבש, בירה שחורה ומשמשים

המרכיבים:

1 כוס דבש

4 ביצים

2/3 כוס שמן

1 כוס סוכר

1 כוס בירה שחורה

גרידה מלימון 1

3 כוסות קמח תופח

1 שקית אבקת אפייה

3/4 כוס רסק תפוחי עץ

1 כפית קינמון

1/4 כפית אגוז מוסקט

1/2 כפית ציפורן

קורט מלח

100 גרם אגוזי מלך קצוצים גס

1/2 1 כוס משמשים מיובשים מושרים בבירה

1/3 כוס ריבת משמשים

 

אופן ההכנה:

  1. מציפים את הביצים והסוכר בקערת מיקסר עד לקבלת מסה תפוחה ואוורירית.
  2. מוסיפים את השמן, הדבש, ריבת המשמשים (כשהיא מומסת) והבירה וטורפים היטב. בהדרגה, מוסיפים את רסק התפוחים וממשיכים בטריפה.
  3. מערבבים בקערה נוספת את החומרים היבשים: הקמח, אבקת האפייה, התבלינים והמלח, ומוסיפים אותם ואת המשמשים המיובשים למסה הרטובה.
  4. מעבירים את התערובת לתבנית ומוסיפים מעל את האגוזים הקצוצים.
  5. מכניסים לתנור למשך כחצי שעה בטמפרטורה של 170 מעלות.


עוגת דבש, בירה שחורה ומשמשים (צילום: בועז לביא)  

 

  • אורן בקר הוא השף-קונדיטור של רשת "בליקר בייקרי"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים