שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל בהודעה אישית: מפיצים חצאי אמיתות

הודעתו האישית השנייה של רא"ל אשכנזי בקדנציה חושפת את הקרע בצמרת צה"ל ומערכת הביטחון. הרמטכ"ל הכחיש כי העביר את "מסמך גלנט" לפצ"ר, בצבא יש האומרים כי הדבר מאיר אותו באור שלילי: "זה לא מסתדר עם מה שנהוג בצה"ל"

בפעם השנייה בלבד מאז החלה הקדנציה של הרמטכ"ל, הוא פרסם הודעה אישית. בפעם הקודמת זה קרה אחרי ששר הביטחון, אהוד ברק, החליט לא להאריך את כהונתו לשנה חמישית, הפעם התייחסותו של רב-אלוף גבי אשכנזי לחקירת "מסמך גלנט", בהודעה בה רמז כי מנסים לפגוע בו, מראה את עומק הקרע בצמרת הביטחונית. בינתיים, יש בצבא מי שטוען כי החלטתו לא להעביר את המסמך לעיון הפצ"ר מאירה אותו באור שלילי: "זה לא מסתדר עם מה שנהוג בצה"ל".

 

"בתקשורת מתפרסמים לצערי חצאי אמיתות ומידע לא מדויק, המופץ על ידי גורמים שונים, וכלל זה חל גם לגבי וכן לגבי עדותי כפי שניתנה", האשים אשכנזי, בהודעה החריגה שהוציא - וכיוון לקצינים בכירים ולגורמי ביטחון עימם הוא נמצא ביחסים מתוחים. הרמטכ"ל ציין בהודעתו כי הוא ומפקדי צה"ל משתפים פעולה עם המשטרה והבטיח כי בסיומה יבהיר את התנהלותו: "אני מניח כי בתום החקירה יהיה לי ולנו מה לומר".

 

בינתיים, ממשיכה הסערה בצמרת הצבא. בפרקליטות הצבאית נזהרו מלשלוח חיצי ביקורת נגד הרמטכ"ל, שלדבריו ולדברי הפצ"ר לא העביר לידיו את מסמך, אבל בשיחות סגורות הודו כי באירוע מהסוג הזה היה מתבקש לבחון את העניין, תוך מתן המלצות כיצד יש לנהוג באירוע שכזה.


הרמטכ"ל, לצד שר הביטחון ברק והאלוף גלנט. צרות בצמרת הביטחונית (צילום ארכיון: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

גורם צבאי בכיר, המכיר היטב את עבודת הפרקליטות הצבאית, אמר אמש ל-ynet כי לדעתו ניתן היה למנוע את הסופה המתהווה: "אילו המסמך היה מגיע לפרקליטות, ניתן היה למנוע את מחול השדים שמתרחש כעת בצבא. זה סוג של חומר נפץ שצריך לפרק בזהירות, אבל מהר".

 

הפרשה חושפת את מערכת היחסים המורכבת והבעייתית בין הרמטכ"ל לאלופי המטה הכללי, ובין האלופים עצמם. ההתפתחות האחרונה הכניסה לפרשה את הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אבי מנדלבליט, המוערך מאוד על ידי הרמטכ"ל וזוכה לגיבויו. הפצ"ר, ששמע את הדיווחים כי היה לכאורה בסוד העניינים עוד טרם הפרסום, מיהר לשגר מכתב ליועץ המשפטי לממשלה - שאישר כי מנדלבליט לא ידע על כך. אחריו יצא גם הרמטכ"ל בהודעה החריגה, בה נאמר כי לא העביר את המסמך לעיונו של האלוף.

 

הגורם הצבאי, שמעורב בעבודת הפרקליטות הצבאית, גורס כי העניין אף מעמיד את הרמטכ"ל בעמדה פחות טובה. "עכשיו כבר ברור שהרמטכ"ל העדיף מסיבותיו לשמור את הנייר הזה אצלו ולא התייעץ עם מי שמבין בחוק. יש בכך בעיה וזה לא מסתדר עם מה שנהוג בצה"ל - להעביר לפרקליטות נושאים שיש לבחון אותם בעין מקצועית".

 

במערכת הביטחון ניסו להסביר מדוע החליט הרמטכ"ל לנהוג באופן הזה, אבל לא מצאו תשובה מניחה את הדעת. "כל מי שטוען שיחסיו עם גלנט או עם שר הביטחון ברק מתוחים ולא היה נכון לשתף בעניין - נותן הנחות לרמטכ"ל. יש מספיק גורמים שניתן היה לשתף אותם כמו היועץ המשפטי לממשלה, או לפחות לפנות לפרקליטות הצבאית, שם לא היו נותנים לו להשאיר את זה במגירה בלשכה", אמר גורם ביטחוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל אשכנזי. הודעה חריגה
צילום: AFP
מומלצים