שתף קטע נבחר

הצפנת הבלקברי: האם RIM נכנעת להודו?

ממשלת הודו הציבה אולטימטום ל-RIM, שלפיו על החברה לאפשר לכוחות הביטחון במדינה לעקוף את הצפנת הבלקברי - או שייחסם

הודו שלחה הודעה רשמית למפעילות הסלולר במדינה, שבה הן נדרשות להבטיח כי עד סוף החודש יוכלו שירותי הביטחון ההודיים לנטר ולצפות בהודעות שנשלחות ממכשירי בלקברי, כך מדווחת סוכנות AFP.

 

הגישה תתאפשר בעקבות שיתוף פעולה של RIM, יצרנית הסמארטפון הפופולרי, אשר נתונה ללחץ כבד מצד מספר ממשלות. בשל הצפנת תוכנת המסרים שב-BlackBerry Messenger, המכשיר מקשה על מעקב וניטור.

 

הממשלה חששה כי ההצפנה תסייע לגורמים חתרניים ולארגוני טרור לתקשר ביניהם, הרשויות בהודו הצליחו לפרוץ את הצפנתן של הודעות ששולחים צרכנים פרטיים, אולם השלטון עדיין לא הצליח לנטר הודעות אימייל במכשירים ארגוניים – שלהם הצפנה מורכבת יותר.

 

אולטימטום וכניעה

על כן הודיעה ממשלת כי תחסום לחלוטין את שירות המסרים של הארגונים אם לא תיתן להם RIM גישה להודעות המוצפנות עד לסוף החודש. בדומה להודו, גם מדינות נוספות הביעו דאגה ודרשו מ-RIM לספק לשלטונות גישה למכשירים המוצפנים. בתחילה סרבה RIM לשתף פעולה עם ממשלת הודו, בטענה כי ההצפנה המורכבת היא דרישה של לקוחותיה הארגוניים, אשר מצויה גם במכשירים של חברות מתחרות. לאחר הצבת האולטימטום החלו השיחות בין הצדדים. רוברט קרואו, מנכ"ל RIM אשר לקח בהן חלק, דיווח לוול סטריט ג'ורנל על התקדמות בתחילת השבוע.

 

עתה, נראה שנמצא פיתרון למשבר. היות שהודו היא שוק הסלולר בעל קצב הצמיחה הגבוה בעולם, והבלקברי פופולרי מאוד בקרב הצרכנים במדינה, בחרה RIM להיענות לדרישות הממשלה. לדברי רג'אן מאתיוס, מנהל התאחדות מפעילות הסלולר בהודו, RIM רמזה שתיתן לממשלת הודו גישה להודעות הבלקברי מסנג'ר עד לפקיעת האולטימטום, כך מדווח הניו יורק טיימס.

 

עם זאת, RIM לא צפויה לספק גישה ישירה להודעות מייל ארגוני. תחת זאת, תקבל הממשלה ההודית רשימה של ארגונים אשר שומרים את הודעות הבלקברי ללא הצפנה בשרתיהם. כך, תוכל ממשלת הודו לקבל גישה להודעות בעזרת צו משפטי.

 

הממשלה ההודית שמה דגש מיוחד על כלים מוצפנים לתקשורת מאז הפיגוע במוצע במומבאי ב- 2008, אשר מבצעיו השתמשו בטלפונים מוצפנים לתיאום ביניהם. בנוסף, בוחנת הממשלה אפשרות לנטר גם שירותי גוגל וחשבונות סקייפ, כדי למנוע שימוש בהם על ידי ארגוני טרור.

 

פגיעה בזכויות אדם או עניין פנימי?

RIM נתונה ללחץ כבד גם מצד סעודיה, איחוד האמירויות הערביות ומספר מדינות נוספות בשל הצפנת מכשיריה. חלקן, בדומה להודו, איימו לאסור לחלוטין על שימוש בבלקברי. בסעודיה הסכימה החברה לפשרה במסגרתה יקבל השלטון שרת משלו, אשר דרכו תתבצע תעבורת המידע של מאות אלפי מכשירי הבקברי שבמדינה.

המדינות מנמקות את דרישותיהן בפחד מגורמים אנטי ממסדיים וארגוני טרור - שמכשיר מוצפן שכזה יכול להיות כלי שימושי עבורם. עם זאת, ארגוני זכויות אדם ותנועות מחאה למיניהן טוענים כי מכשירי הבלקברי מהווים כלי חשוב בשמירה על חופש הביטוי, ובגיוס פעילים ומשאבים במדינות בהן אוסר השלטון על מחאה פומבית.

לעומת זאת, ממשלת ארצות הברית, אשר נוטה לעמוד לימין חופש הביטוי במקרים דומים, בחרה שלא להתערב. מזכירת המדינה האמריקאית, הילארי קלינטון, אמרה בשבוע שעבר כי היא מבינה את דרישותיה של סעודיה על אף הפגיעה בחופש הביטוי, ואת המקרה ההודי תיארה מחלקת המדינה כעניין פנימי בין RIM וממשלת הודו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ינוטר בהודו. בלקברי
צילום: דודו מאירי, dtown
מומלצים