שתף קטע נבחר

1 מכל 5 בני נוער בארה"ב סובל מליקוי שמיעה

מחקר חדש מגלה עלייה של 30% בשיעור הפגיעות בשמיעה אצל בני הנוער בארצות הברית, בעקבות השימוש הגובר במכשירי אייפוד ודומיהם. מרבית הפגיעות בשמיעה נמצאו רק באוזן אחת

הנמיכו את הווליום ב-MP3: מחקר שנערך בארצות-הברית מגלה עלייה בשיעור ליקויי השמיעה אצל בני הנוער של כשליש, ב-15 השנים האחרונות. הסיבה המרכזית היא האזנה למוסיקה באוזניות ממכשירי ה-MP3 ודומיהם. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת מבית ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA.

 

החוקרים השוו תוצאות של סקר לאומי שנערך בארצות-הברית בתחילת שנות התשעים, לבין זה שנערך באמצע שנות האלפיים. כל סקר שכזה כלל אלפי בני נוער בגילאי 12 עד 19, שהיוו מדגם מייצג של כל בני הנוער תושבי ארצות-הברית.

 

בסקר הראשון נמצא כי כ-15% מבני הנוער סובלים מפגיעה כלשהי בשמיעה. 15 שנים מאוחר יותר, המספר הזה קפץ בשליש עד לכ-20% מבני הנוער הסובלים מליקוי שמיעתי. פירושו של דבר שאחד מכל 5 בני נוער בארצות הברית הוא לקוי שמיעה.

 

מהמחקר נמצא כי מרבית מקרי אובדן השמיעה היו באוזן אחת, אולם שיעור ליקויי השמיעה כאמור הלך וגבר משך השנים. תחילה שיערו החוקרים כי זיהומי אוזניים הם שגרמו לעלייה הזו בשיעור לקויי השמיעה, אולם הטיפולים האנטיביוטיים בשנים האחרונות, היו אמורים דווקא להפחית את שיעור לקויי השמיעה כתוצאה מזיהומים.

 

מכאן הסיקו החוקרים כי ככל הנראה שאחד הגורמים המשמעותיים לפגיעה הנרחבת בשמיעה של בני הנוער, הוא הפופולריות ההולכת וגוברת של מכשירי המוסיקה האישיים דוגמת האייפוד.

 

"כל רעש בווליום גבוה פוגע בשמיעה", אומר ל-ynet ד"ר בני נגריס, מומחה לאף אוזן גרון בביה"ח לילדים שניידר, "חשיפה של עד 83 דציבל במשך 8 שעות ביום אינה גורמת לירידה בשמיעה ,אולם כל עלייה של 5 דציבל ברעש, מתחילה לגרום לפגיעה בשמיעה".

 

ד"ר נגריס מסביר כי הרעש הגבוה פוגם בתאי השערה הזעירים שבאוזן, המיטלטלים כדי להעביר את גלי הקול. הרעש שובר את השערות, ופוגם בייצור מרכיבים המופרשים באוזן. התוצאה היא פגיעה בלתי הפיכה בשמיעה.

 

"מחקרים רבים כבר הראו כי בשנות ה-50 השמיעה של האדם היתה יותר טובה מזו שלנו היום", אומר נגריס, "מרבית הירידה בשמיעה היא בשל רעשי סביבה מזהמים. כמויות הרעש שאנו נחשפים אליהן כיום הן עצומות. מזגנים, משאיות זבל, פקקי תנועה, מטוסים ומכשירי MP3. מהסיבה הזו, תחול מינואר 2011 הגבלת ווליום במכשירי המוסיקה האישיים של עד 85 דציבל".

 

מה ניתן לעשות כדי למזער את הפגיעה בשמיעת בני הנוער? ד"ר נגריס ממליץ להורה להיות קשוב לילד ולשים לב לרעש הבוקע מהאוזניות: "האוזניות נועדו למסך את רעש הסביבה. אם המוסיקה המופקת מהאוזניות אותן חובש הילד, נשמעת גם מרחוק, משמע שהרעש גבוה מידי".

 

על פי נתונים שפורסמו על ידי ארגוני החירשים בישראל, כשבע מאות אלף ישראלים סובלים מירידה בשמיעה. עם עליית הגיל, שכיחות הבעיה עולה ומעל גיל 65 כל אדם שלישי הוא כבד שמיעה. סקרים מראים שחלק ניכר מהסובלים מתקשה בתקשורת עם הסביבה כשאיכות חייו והסובבים אותו נפגמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
MP3. עלייה בשיעור לקויי השמיעה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים