שתף קטע נבחר

הנסיגה האמריקנית מעיראק: הלוחמים עזבו

אחרי יותר מ-4,000 קורבנות אמריקנים וכמעט טריליון דולרים, שבע שנים אחרי הפלישה, יצאה החטיבה הקרבית האמריקנית האחרונה מעיראק. עד סוף השנה הבאה יישארו שם 50 אלף חיילים שיסייעו לעיראקים להשתלט על המדינה המדממת

אחרי יותר משבע שנות כיבוש ודשדוש בבוץ העיראקי - תחילתו של הסוף: החטיבה הקרבית האמריקנית האחרונה עזבה הלילה (יום ה') את עיראק. בכך מקווה ממשל אובמה שהגיעה לסיומה המלחמה במדינה, שעלתה לארצות הברית ב-4,415 קורבנות וביותר מ-900 מיליארד דולרים, שתרמו למשבר הכלכלי הנוכחי. במלחמה הזו נהרגו כ-100 אלף עיראקים.

 

ממשל אובמה קבע את סוף החודש כמועד להשלמת הפינוי של החיילים הקרביים, אולם הוצאת החיילים והציוד נעשתה בלילות ובמועדים בלתי צפויים כדי למנוע מאל-קאעידה וארגונים אחרים לזנב בצבא האמריקני המתקפל.

 בשבוע האחרון עשו מרבית 4,000 החיילים מהחטיבה הרביעית של הדיביזיה השנייה של חיל הרגלים את הדרך עם מאות כלי רכב למחנה האמריקני הגדול "וירג'יניה" שבכווית. חלק מהכוחות עזבו את אדמת עיראק במטוסי תובלה.

 

בכך מגיעה לסיום המעורבות המבצעית הקרבית של ארצות הברית בעיראק, שהחלה בפלישה במרס 2003 שהביאה להפלת משטר סדאם חוסיין, והייתה שנויה במחלוקת בגלל הטענות נגד הנשיא הקודם בוש שקשר בצורה מעוותת בין מתקפת הטרור של ה-11 בספטמבר 2001 לבין הפלישה לעיראק.


חיילים אמריקנים בעת הפלישה לעיראק ב-2003 (צילום ארכיון: רויטרס) 

 

עדויות לנשק להשמדה המונית שלא היה

לפני פרוץ המלחמה, הציג מזכיר המדינה דאז, קולין פאוול, בנאום דרמטי במועצת הביטחון מצגת עם הוכחות לקיום נשק להשמדה המונית בעיראק, שלאחר הפלישה לא נמצאו כל עדויות לקיומו.

 

נקודת השפל של המלחמה היתה ב-2006, כשבעיראק התנהלה מלחמת אזרחים בין השיעים לסונים, וכתוצאה מכך שיגר הנשיא בוש עוד 30 אלף חיילים והכריז על מתקפה משולבת באימון חיילים ושוטרים עיראקים והעברת סמכויות הדרגתית אליהם.


הופל והוצא להורג. סדאם חוסיין במשפטו (צילום ארכיון: AP)

 

בשיא המלחמה בעיראק היו במדינה 174 אלף חיילים אמריקנים. כשנכנס אובמה לבית הלבן היו בעיראק 144 אלף חיילים. על פי התוכנית של אובמה עזב הכוח הקרבי את עיראק, אבל נותרו בה 50 אלף חיילים אמריקנים בתפקידי ייעוץ וסיוע לוגיסטי, האמורים לעזוב את עיראק בסוף השנה הבאה.

 

חששות מנסיגה אמריקנית מהירה מדי

בתוך כך נכנס אתמול ג'יימס ג'פרי לתפקידו כשגריר ארצות הברית

 בעיראק והגיש את כתב האמנה לנשיא ג'לאל טלבאני. הוא מחליף את כריסטופר היל שפרש ממחלקת המדינה אחרי 35 שנים בשירות הדיפלומטי.

 

רבים במזרח התיכון ובעיראק עצמה חוששים כי האמריקנים עוזבים מהר מדי את עיראק. בהם גם הקצין העיראקי הבכיר ביותר, לויטננט ג'נרל באבקר זברי, שהזהיר בסוף השבוע שעבר שהכוחות העיראקים לא יהיו מוכנים להשתלט על ביטחון המדינה לפני שנת 2020. "הבעיות יתחילו אחרי שהאמריקנים יעזבו ב-2011", הזהיר הקצין העיראקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להתראות עיראק
צילום: AP
בדרך הביתה
צילום: AP
מקיים את הבטחתו. אובמה
צילום: רויטרס
שם הכל התחיל. בוש מקבל את ההודעה על מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים