שתף קטע נבחר

השגריר בצ'כיה הסיר חסותו מסרט על ניצולת שואה

שבועות ספורים לפני הקרנה מתוכננת של הסרט "הרצון לרקוד" בפראג, ביטל השגריר הישראלי את תמיכתו באירוע. הסיבה: גיבורת הסרט היא ניצולת שואה שהתנצרה. "מדובר באדם אחד שהחליט שהסרט לא מתאים לו ועצר הכל", אומר הבמאי

שגרירות ישראל בצ'כיה הסירה את תמיכתה מסרט תיעודי ישראלי על ניצולת שואה בטענה שמדובר בנושא רגיש ושנוי במחלוקת - כיוון שגיבורת הסרט התנצרה והתחתנה עם חייל גרמני. 

 

ב-13 בספטמבר אמור היה להתקיים ערב הקרנה לסרט התיעודי "הרצון לרקוד" בבימויו של ג'וש פאדם הישראלי ובהפקתה של קרלה סוטיוקובה הצ'כית. השניים יצרו את הסרט ב-2001, ותיכננו את ערב ההקרנה כדי לגייס תורמים למימון הסרט העלילתי "אחרי ככלות הכל", שיתבסס על אותו סיפור. ראוי לציין כי לפני כשמונה שנים הסרט הוקרן בתמיכת השגרירות בצ'כיה ללא התנגדות.

 

אולם לפני כשבועיים, השניים נתקלו בקשיים בלתי צפויים. המפיקה עודכנה ששגריר ישראל בצ'כיה הסיר את תמיכת השגרירות מערב ההקרנה. הסיבה לדברי גורמים בשגרירות: הסרט מעודד התבוללות, אינו מוסרי ושנוי במחלוקת, בשל עיסוקו בניצולת שואה שהתנצרה והתחתנה עם חייל גרמני.

 

מפיק הסרט, בוחבוט, העביר הבוקר (ד') מכתב לשגריר צ'כיה, יעקב לוי, בבקשה שיחזור בו מהחלטתו: "הביטול מחבל בחודשים ארוכים של תכנון וארגון האירוע עליו עמלו אנשי השגרירות העובדים יחד עם אנשי ההפקה מפראג וישראל. מעשיך הם פגיעה ממשית באינטרסים של משרד החוץ ומדינת ישראל. אבקשך להורות מחדש על מתן חסות השגרירות בפראג להקרנת הסרט, ולהשיב בתוך כך את תמיכת לשכת הסחר הישראלית-צ'כית, שהסירה בעקבותיך את חסותה".

 

"הרצון לרקוד" מספר על ניצולת השואה מרגיט ילינקובה, שחזרה למולדתה אחרי מלחמת העולם השנייה, ועל סיפור אהבתה לאוסוואלד, חייל גרמני שהתגורר בבית משפחתה בזמן המלחמה וניסה לעזור למשפחה, עד שגורשה למחנות הריכוז וההשמדה. השניים מצאו זה את זו אחרי שמרגיט חזרה ממחנה טרזנשטאט וחיו יחד בצ'כיה, התחתנו ונולדה להם בת.

 

במכתב בוחבוט מתייחס לתמיכה לה זכה אותו סרט בעבר מהשגרירות. "בזמנו נספח התרבות אורן אנוליק מאוד אהב את הסרט, ואריאלה אמדורסקי שהיתה השגרירה תמכה בהקרנה", מספר פאדם ל-ynet. פאדם ציטט את דבריו של אנוליק במכתב שכתב בזמנו לשגרירות בארץ: "הסרט מתעד ברגישות רבה, שאינה נעדרת ביקורת והומור, את סיפורה של מרגיט. זו הצלחה של פרויקט תרבותי יוצא דופן שליווינו משלב היותו רעיון גולמי על הנייר".

 

עוד נכתב במכתב: "אם הבנתי נכון מדבריך, הסיבה לביטול ההקרנה היא שמרגיט התנצרה. העובדה שעשתה זאת תחת לחץ ומתוך רצון לגיטימי לשרוד כנראה אינה משנה בעיניך. זהו סיפור הישרדות של יהודיה אחת מבין מעטים ששרדו, ואותו אתה מבקש למחוק".


מתוך הסרט. "מאז הביטול הכל קרס"

 

לאור התמיכה לה זכה בעבר, פנה פאדם לשגרירות לסיוע בהפקת הסרט העלילתי. "בנובמבר נסעתי לפראג ונפגשתי עם נספח התרבות הישראלי וסיכמנו שנעשה ערב בחסות השגרירות לגיוס כספים לסרט החדש", מספר פאדם. "גייסתי גם את השגרירות הצ'כית בישראל, מרכז התרבות הצ'כי ואת לשכת הסחר הישראלית-צ'כית שיגייסו תורמים פוטנציאליים. כשנפגשתי עם השגריר הצ'כי בארץ הוא רצה שנעשה את זה כקו-פרודוקציה ראשונה בין ישראל לצ'כיה".

 

אין מימון באופק

הדברים סוכמו בעל פה, והמפיקה סוטיוקובה סיפרה שרק האישור הרשמי מהשגרירות היה חסר: "היינו בשיתוף פעולה הדוק עם שגרירות ישראל ולשכת הסחר. חיכינו עם ההזמנות לקבלת מסמך אישור רשמי, ואז קיבלתי טלפון ממשרד השגריר ובו נאמר שהוא לא יתמוך בסרט. מאז הכל קרס".

 

פאדם הוסיף: "זו מכה רצינית. גם אם נקבל תמיכה מקרנות בארץ ובצ'כיה, אנחנו זקוקים למימון נוסף, ועכשיו אין סיכוי שזה יקרה עד סוף הקדנציה של השגריר בעוד שנתיים. מדובר באדם ספציפי שהחליט שהסרט לא מתאים לו ועצר הכל".

 

פאדם סיפר כי בשיחה שניהל עם השגריר לפני שליחת המכתב, נאמר לו שהסרט לא מוסרי, ושעל מנת להפוך את ההחלטה עליו לפנות למנכ"ל יד ושם או לאנשי משרד החוץ שמטפלים בנושאי אנטישמיות. "פניתי אליהם, אבל זה לא תפקידם לתת הכשר לסרטים. ביד ושם, על כל מקרה, הסרט שלי התקבל בברכה", מוסיף פאדם.

 

מיד ושם נמסר בתגובה לפנייה לגבי הסרט התיעודי: "יד ושם אינו נוהג לשמש 'צנזור מוסרי' לגבי מסרים - מפורשים, מובלעים או מדומים - של סרטים העוסקים בשואה". במכתב התייחסו לכך פאדם ובוחבוט: "הצעתך לקבל הכשר ממנהל יד ושם או מצד משרד החוץ היא לכל הפחות מוזרה. אחרי שפסלת בחוסר רגישות את הסרט אתה מצפה לקבל הכשר מאחרים. נציין עוד כי פנינו אליהם, אין לאיש מהם בעיה עם הקרנת הסרט והם אינם מבינים את בקשתך".

 

ממרכז התרבות הצ'כי בתל אביב נמסר כי הם תומכים וימשיכו לתמוך בהקרנות הסרט ובפרויקט העתידי. גם נספחת התרבות הצ'כית בישראל,

מרינה שטרנובה, אישרה את הדברים וציינה שהסרט התיעודי "הרצון לרקוד" יוקרן בשבת הקרובה ובתחילת שבוע הבא בסינמטקים ברחבי הארץ.

 

דובר משרד החוץ יגאל פלמור מסר בתגובה: "אכן השגריר היה בקשר עם הבמאי, נעשו מהלכים מקדימים לקראת ערב בחסות השגרירות ולשכת המסחר ואז השגריר צפה בסרט המלא והגיע למסקנה שזה לא סרט מהסוג ששגרירות ישראל נוהגת לתת לו חסות. לשכת המסחר הגיעה למסקנה שהם לא מעוניינים לתת לו חסות באופן עצמאי, לא בגלל השגריר. גם הם צפו בסרט המלא והחליטו שהנושא רגיש מידי לחברה הצ'כית. השגריר דיבר עם הבמאי והסביר לו את החלטתו וזה כל הסיפור. הם לא ימנעו מאף אחד אחר לסייע לסרט או לתרום למימונו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פאדם. "פגיעה ממשית באינטרסים של מדינת ישראל"
צילום: פלג לוי
לאתר ההטבות
מומלצים