שתף קטע נבחר

הפירמידות החדשות? שתי ערי ענק מחוץ לקהיר

"6 באוקטובר" ו"קהיר החדשה" הן שתי ערי לווין שמוקמות מאפס ואמורות לקלוט כרבע מאוכלוסייתה של הבירה העמוסה. גם מחוץ לעיר, הפערים החברתיים נשמרים: העניים מועברים בכוח לשיכונים אחידים, העשירים זוכים לתנאים מפליגים

הפרויקט הגרנדיוזי שעתיד לשנות את פני הבירה המצרית. קהיר המודרנית, על 20 מיליון תושביה, הפכה בשנים האחרונות למקום כה צפוף ומזוהם - עד שהמציאות הקשה הובילה את הרשויות לפתוח במבצע שלא היה מבייש את הפרעונים.

 

שתי ערי לווין שמוקמות בימים אלה באמצע חול ושממה אמורות לקלוט עד שנת 2020 לפחות רבע מאוכלוסייתה הנוכחית של קהיר, ולא רק אותם: משרדי ממשלה רבים, שכיום ממוקמים במרכז ההיסטורי של קהיר, אמורים לעבור גם הם אל אותן "מגה-ערים" שנבנות מאפס.

 

"רק מדינה שיש לה מה שנדמה כמו מדבר אינסופי, ושלטון אוטוריטרי שיכול להתעלם מביקורת ציבורית - יכולה לקחת על עצמו לבנות דבר עצום כל כך", נטען ב"ניו יורק טיימס". 

 

כמיליון בני אדם כבר עברו - או הועברו בניגוד לרצונם - לאחת מהערים החדשות, "6 באוקטובר" שממערב לקהיר. השם מציין את היום שבו פרצה מלחמת יום הכיפורים, ה"ניצחון על ישראל" כפי שהיא נקראת במצרים.

 

מספר דומה של תושבים הועבר מזרחה, לעיר המכונה "קהיר החדשה", ומדובר רק בהתחלה: עוד חמישה מיליוני מצרים צפויים לעבור לערים הללו, לפחות על פי התוכנית המקורית של הממשלה.

 

שני סוגים שונים לחלוטין של מעבר אל הפריפריה מתרחשים במקביל במצרים: האחד הוא של האוכלוסיה הענייה ביותר, שמועברת בכוח משיכונים בלתי חוקיים במרכז העיר.

אוכלוסיה זו נלקחת לשיכונים אינסופיים של בניינים אחידים. מנגד, רבים מקרב עשירי המדינה עוברים מרצון אל הפריפריה - וזוכים שם לשטחים גדולים ולתנאי מחייה מפנקים.

 

הפרויקטים החדשים אולי יקלו בסופו של דבר על הצפיפות הרבה בקהיר - אך כאמור, הם רחוקים מלגשר על הפערים החברתיים העצומים. "הישובים הללו משקפים את תאוות הבצע של העשירים", אמר ל"ניו-יורק טיימס" איבראהים עבד אל-חלים, ארכיטקט מצרי נודע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
2 מיליון כבר עברו, עוד 5 מיליון בדרך
צילום: AP
מומלצים