שתף קטע נבחר

נתניה: הוחרמו שני גורי קופים שהוברחו מקונגו

תושב נתניה רכש שני גורי קופים יתומים ממין גונון לבן אף ואדום זנב בשוק בקונגו, לאחר שהוריהם ניצודו למאכל. הוא הבריח אותם בחשאי לישראל ויצר קשר עם רשות הטבע והגנים כדי לברר כיצד לגדלם. לאחר שהוחרמו, הם הועברו לשיקום במקלט הקופים הישראלי בבן-שמן. "הם לא נפרדים זה מזו", אומרים המטפלים ומקווים כי בעתיד יושבו השניים לאפריקה

מקונגו לישראל במזוודה. השבוע יצר קשר תושב נתניה עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים ודיווח כי ברשותו צמד קופים צעירים, זכר, גונון אף לבן ונקבת גונון אדומת זנב, אותם ייבא בחשאי מקונגו, באפריקה. 

 

"הוא בירר האם מותר לו להחזיק אותם והתעניין כיצד לגדל אותם בצורה נאותה", מספר ל-ynet אריה קלר, ראש אגף מניעת סחר בבעלי חיים ברשות הטבע והגנים. "הוא סיפר כי רכש אותם תמורת סכום זעום בקונגו באחד השווקים לאחר שהוריהם ניצודו למטרות מזון והוא רצה להציל אותם".

 

קלר מסביר כי האדם בשנות ה-40 לחייו, קיבל לידיו מסמכים מהרשות המקומית על ייבוא הקופים, אך הם אינם ברי תוקף בישראל והוא לא הצהיר על החיות עם כניסתו למדינה. "הוא הכניס את הקופים לארגז כלים מאולתר, יצר בו חורים כדי שיוכלו לנשום והכניס אותם למזוודה", הוא מוסיף. "לא ברור לי איך הם הצליחו לשרוד את הטיסה הארוכה בתנאים כה קשים בבטן המטוס".

 

לאחר שיחה נוקבת עם בעלי הקופים, הבהיר לו קלר את חומרת המעשה והסכנות בייבוא חיות בר שלא כחוק לארץ. השניים נפגשו אתמול בעיר והקופים נמסרו לידי רשות הטבע והגנים. 

 

צילום: אריה קלר, רשות הטבע והגנים

 

 

לא נפרדים זה מזו. הנקבה יונקת לזכר את האוזן

לאחר ההחרמה, הובאו השניים למקלט הקופים הישראלי בפארק הקופים בבן-שמן, בו שוקמו בשנים האחרונות מאות קופים ששרדו מעבדות לניסויים רפואיים או ממקומות בהם הוחזקו בתנאים קשים ובניגוד לחוק.

 

"הנקבה מאוד רזה, לעומת הזכר. זה נס שהם הצליחו לשרוד את הטיסה הארוכה בתוך ארגז כל כך קטן", מסבירה מנהלת המקלט והפארק, ד"ר תמר פרדמן, פרימאטולוגית (חוקרת קופים). "מאחר שאין להם אמא, הם מהווים תחליף זה לזו ולא נפרדים. הנקבה לא נותנת לו לזוז והוא עומד בכך בגבורה".

 

לדברי פדרמן, "הדין של הגורים נחרץ ברגע שהציידים הורגים את ההורים והם לעולם לא יוכלו להתפתח באופן נורמלי. כשאנשים לוקחים אותם במטרה לגדלם כחיות מחמד, הם גורמים להם נזק חמור".

 

מאחר ששני הגונונים נטולי אם, הם מנסים אף לינוק זה מזה. "הנקבה מוצצת את האוזן של הזכר וכבר ניתן לראות שהאוזן הפכה לאדומה ופצועה מרוב נסיונות יניקה. למרבה המזל, מדובר בשני מיני גונונים, שחיים באותם אזורים בקונגו והם מצליחים לתקשר זה עם זו", היא אומרת.

 

עוד כתבות בנושא: 

  • ישראלי הציל שימפנזה מחיילי צבא קונגו
  • תעלומה: כיצד הגיע צ'יקו הקוף לישראל?
  • הוחרמו למורים נדירים שהוחזקו בבתים פרטיים
  • הפליטים הרעבים באפריקה אוכלים את חיות הבר

     

    ישוקמו במקלט הקופים בתקווה להשיבם למקלט באפריקה

     

    דו"ח של ארגוני שימור וטבע בינלאומיים שפורסם לפני כשנתיים התריע על הקושי של ארגוני סיוע הומניטריים לספק בשר לרבבות פליטים במזרח אפריקה הביא אותם לפנות לציד של חיות בר מוגנות וסחר בלתי חוקי בבשרן. על הצלחות עולים קופים, היפופוטמים, אנטילופות וחיות מרעה אחרות, ואפילו פילים. החשש: אפריקה תתרוקן מחיות בר, ומדינות יספגו פגיעה כלכלית ותיירותית

     

    במקלט הספיקו לערוך לקופים בדיקה פיזית כדי לשלול פציעות ולקחו מהן דגימות דם כדי לבצע בדיקות למחלות המסוכנות לקופים ולאדם. בשבועיים הקרובים אמורות התוצאות להגיע ממעבדות בחו"ל, עד אז יהיו הקופים נתונים בכלובי הסגר, בנפרד משאר הקופים במקלט כדי למנוע הדבקה אפשרית במחלות. 



     

    מבחינתה של פרדמן, תוספת של שני גורים חדשים, מחייבת גם היערכות לוגיסטית וכלכלית. "בשלב הראשון הם יקבלו תזונה עשירה בחלבונים, בנוסף לפירות ולירקות והם יזדקקו לטיפול יומיומי צמוד של הצוות שלנו", היא אומרת.

     

    בקרוב ישדכו את הקופים הצעירים לנקבות גונון בוגרות, על מנת לאפשר להם להתפתח באופן תקין עד כמה שניתן. המקלט ישמש להם כבית מוגן בחודשים הקרובים ואמור להוות עבורם בית ספר ללימודי כישורי המחייה של הקופים. הכוונה היא שבעתיד, הם שיועברו למקלט פתוח באפריקה, בו יוכלו לשרוד בכוחות עצמם, בחברת קופים אחרים, כפי שנעשה בעבר עם קופים אחרים במקלט לשיקום.

     

    ברשות מציינים כי נפתחה חקירה בנושא ובכוונתם לערב גם את רשויות המכס בעקבות הבאת החיות לישראל, אך ככל הנראה, לא יומלץ להעמיד לדין את מבריח הקופים. "לא היתה כאן כוונה לזדון והמטרה שלו היתה להציל אותם בסופו של דבר, אחרת הם היו מתים בדרך זו או אחרת", מסכם קלר.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    שרדו את הטיסה. צמד קופי הגונון
    צילום: שרית ניסים מקלט הקופים הישראלי
    נקבת גונון אדומת זנב (ימין) וזכר גונון לבן אף
    צילום: אריה קלר, רשות הטבע והגנים
    מומלצים