שתף קטע נבחר

מרצים עם השחקנים: "לא לפסול חרם על אריאל"

חתן פרס ישראל לכלכלה, פרופ' אריאל רובינשטיין, הוא אחד מכ-150 אנשי סגל באוניברסיטאות, סופרים ואנשי רוח שהצטרפו לקריאת אנשי התיאטרון לחרם על פעילות תרבותית בגדה. "התנהגות ישראל בשטחים היא אסון היסטורי של העם היהודי"

"כל עוד ישראל מתבוססת בבוץ הכיבוש - לא ניתן לומר שהייתה לנו שנה טובה. התנהגות ישראל בשטחים היא אסון היסטורי של העם היהודי", כך אמר הבוקר (יום ג') ל-ynet חתן פרס ישראל לכלכלה, פרופסור אריאל רובינשטיין - אחד מחותמי עצומת המרצים הקוראת לחרם על פעילות תרבותית בגדה המערבית.

 

אתמול הצטרפו יותר מ-150 אנשי סגל באוניברסיטאות, סופרים ואנשי רוח לעשרות אנשי תיאטרון שכבר הודיעו כי לא יופיעו בהיכל התרבות החדש באריאל. בין המצטרפים: הפרופסורים נסים קלדרון, ירון אזרחי, שלמה זנד ודני רבינוביץ', וכן הסופרים סמי מיכאל, דוד גרוסמן, עמוס עוז וא.ב יהושע. 

 

"מטרת העצומה היא לקעקע את הנורמליזציה ביחס שבין ישראל והשטחים הכבושים. מדובר בקטסטרופה שפירושה אי חלוקת הארץ, דבר שעלול לאיים על קיומה של המדינה כישות יהודית", אמר רובינשטיין.

 

לדבריו, הוא אינו פוסל חרם אקדמי דומה לזה שהופעל כלפי דרום-אפריקה בתקופת האפרטהייד. "יש מצבים שבהם אין לפסול חרם אקדמי, אך השאלה היא מי מחרים ולמה. אני אמנם לא פוסל את המתנחלים באופן אישי, אך במקרה זה חרם אקדמי יבטא אקט נגד הכיבוש", אמר. 

 

חותם אחר על העצומה הוא פרופסור עמירם גולדבלום, מרצה לכימיה מהאוניברסיטה העברית. "בעצם החתימה אנחנו מודיעים כי נסרב להיות מוזמנים להרצאות או סמינרים בשטחים. לא נופיע במכללת אריאל או בשלוחותיה, מפני שאנחנו סבורים כי כל הופעה או דיון אקדמאי שם - סותר את החוק והאמנות הבינלאומיות שישראל אמורה לקיים כמו יתר העמים. הקריאה שלנו היא הבסיס לתמיכה ציבורית בעזיבת השטחים".

 

"המטרה שלנו היא לעודד את הסרבנות של האמנים להופיע במקום בו מצפונם לא מאפשר להם", הסביר חתן פרס ישראל לספרות, פרופ' מנחם ברינקר. "גם אנחנו, המרצים שחתמו על העצומה, לא נופיע בהתנחלויות. אנחנו רואים בהן משהו רע מאוד שמחסל את ישראל כמדינה יהודית, והופך אותה למדינה דו-לאומית. מדינת ישראל היא היום מדינה יהודית וערבית, רק שלערבים החיים בשטחים אין זכות לחיים פוליטיים. מדינה פלסטינית היא אינטרס עליון של מדינת ישראל, וזאת האפשרות היחידה להציל את ישראל מבעיה דמוגרפית קשה במדינה דו-לאומית".

 

גם פרופ' זאב שטרנהל מהאוניברסיטה העברית הוסיף ואמר: "בעצומה אנחנו אומרים בעצם שאריאל נמצאת בשטחים ולכן איננה מהווה חלק ממדינת ישראל. האמנים הביעו מחאה נגד הכיבוש ולא נגד תושבי ההתנחלויות, וגם לי אין לי שום דבר אישי נגד התושבים. עם זאת, אני לא אסע להרצות באריאל - אם הם רוצים, הם מוזמנים לבוא אליי לאוניברסיטה העברית בירושלים".

 

בעצומה שפורסמה הבוקר מביעים המרצים והסופרים "תמיכה באנשי התיאטרון המסרבים להופיע באריאל, מביעים הערכה לאומץ הלב הציבורי שלהם ומודים להם על החזרת הויכוח על השטחים וההתנחלויות לכותרות. אנו מבקשים להזכיר לציבור כי בדומה לכל ההתנחלויות האחרות, גם אריאל נמצאת בשטח הכבוש ואינה חלק משטחה הריבוני של מדינת ישראל".

 

"אם בעתיד, במסגרת הסכם שלום שייחתם עם הרשות פלסטינית תהיה אריאל בגבולות המדינה, יהיה דינה כדין כל יישוב בישראל. אנו רואים בקריאות לסרב להופעות בהתנחלויות, בסיס לגיבוי ציבורי נרחב לעזיבת ההתנחלויות ויציאת ישראל מהשטחים, פעולות שהן בעינינו חיוניות לקיומה ולרווחתה של מדינת ישראל".

 

אמש נערכה מול תיאטרון הבימה בתל-אביב הפגנה של אנשי שמאל ואמנים, תחת הסיסמאות "זה לא תרבותי להופיע בשטחים" ו-"עם כיבוש לא משחקים". בין 150 המשתתפים נמנו בין היתר חותמי העצומה המחזאי יהושע סובול והבמאי עודד קוטלר, והפסל חתן פרס ישראל דני קרוון.

 

ההפגנה אורגנה על-ידי תנועת "שלום עכשיו", מרצ וחד"ש, ונכחו בה בין היתר חברי הכנסת חיים אורון, ניצן הורוביץ, דב חנין וכן חברת הכנסת לשעבר יעל דיין. המפגינים הבטיחו כי מעתה רק יגברו פעולות המחאה כנגד מתן הלגיטימציה לפעילות בשטחים וחיברו זאת לסיום הקפאת הבנייה המתקרב ולשיחות הישירות שיפתחו מחר בוושינגטון.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובינשטיין. לא פוסל חרם אקדמי
צילום: אוראל כהן
מומלצים