שתף קטע נבחר

הפיגוע לא יפיל את המו"מ, "כישלון יביא ג'יהאד"

בשיחה עם ynet העריכו בכירים לשעבר במערכת הביטחון שלפיגוע הירי סמוך לחברון אין משמעות מרחיקת לכת, והדגישו את הגינוי של פיאד ואבו מאזן. אבל אם השיחות יתפוצצו, גם אל-קאעידה עלול להיכנס לזירה

כמו בצה"ל, גם בכירים לשעבר במערכת הביטחון לא קיבלו הלילה (יום ד') בהפתעה את פיגוע הירי הרצחני בהר-חברון, שגבה את חייהם של ארבעת תושבי ההתנחלות בית חגי. חידוש השיחות עם הפלסטינים נראה כמעט בעיניי כולם כמועד שבאופן ברור מועד לפורענות בזירת הטרור.

 

ראש השב"כ לשעבר, עמי איילון, אמר כי גם ישראל אחראית, במידה מסוימת, למצב השברירי שנוצר. "אנחנו משחזרים את כל הטעויות שעשינו באוסלו במהלך שנות התשעים", הסביר איילון. "הטעות המרכזית היא שאנו באמת חושבים שאם לדבר אז במהלך השיחות יתרקם אמון שיאפשר לדבר יותר בקלות על נושאי הליבה. יש כאן שתי בעיות, אחת מהן היא שזו שיטה שנכשלה כבר בעבר והשנייה - שהיא דורשת זמן רב".


רוקדים על הדם. ילדים פלסטינים חוגגים בעזה, אחרי הפיגוע (צילום: AP) 

 

איילון ציין כי הוא סקפטי באשר להצלחת המגעים, אך הזהיר כי "החמצת ההזדמנות הזאת עלולה להוביל להתחזקות משמעותית מאוד של גורמים קיצוניים בחברה הפלסטינית, יחד עם כל הזרמים הרדיקליים והפונדמנטליסטיים האיסלאמיים. בעתיד הקרוב לעין, לא נמצא שותף טוב יותר מאבו-מאזן והנהגת הרשות כיום למשא-ומתן. אני חושש שכישלון השיחות יוביל לכך שנראה כאן פיגועים מבית היוצר של ארגוני הג'יהאד העולמי ואל-קאעידה".

 

השר לשעבר וראש השב"כ בדימוס גדעון עזרא ציין גם הוא, בדומה לחששות הפלסטינים, כי הפיגוע יוביל לפגיעה בעמדה שיציגו בוושינגטון. "זו הייתה תזכורת למצבה של ישראל. בצורה כזו או אחרת, ניאלץ להבין שיש הבדל בין הרשות לבין גורמים שאחראים לפיגועים", אמר.


רכבם המנוקב של ההרוגים. "שיטה שכבר נכשלה בעבר" (צילום: גיל יוחנן)

 

הפרופ' בועז גנור, ראש המכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, הסביר כי "קיים כאן משולש או אפילו יותר של כוחות. מצד אחד, אבו-מאזן וסלאם פיאד הם המנהיגים הפלסטינים הראשונים שמבינים באופן ברור שהטרור לא יקדם את האינטרס הפלסטיני ואפילו מסכן אותו, לעומת יאסר ערפאת - שגם במהלך תהליך אוסלו ניסה להחזיק את המקל בשני הקצוות ותמך בטרור כאשר לא הייתה התקדמות".

 

גנור סבור כי מן הצד השני, "אין לחמאס אינטרס כרגע להצטייר בעיניי העולם כמי שמוביל טרור רחב היקף כדי לעצור את התהליך. הארגון מתמקד עכשיו בניסיון להשיג לגיטימציה בינלאומית להסרת המצור מעל עזה. הצד השלישי במשולש הזה הם גורמים בתוך פתח שלא רואים עין בעין עם אבו-מאזן ופיאד את התהליך המדיני ורוצים לחבל בו, בעידוד ואולי גם הכוונה של אנשי חמאס".

 

ברק בן-צור, בכיר לשעבר בשב"כ, העריך - כמו ראש הממשלה עצמו - כי לאירוע לא תהיה השפעה על המגעים המדיניים. "זה לא יעלה או יוריד דבר מהמשא-ומתן, דברים כאלה נלקחים בחשבון. בין 1992-1996, כשתהליך אוסלו היה בשיאו, נהרגו כ-160 ישראלים בפיגועים קשים ביותר. פעילות הטרור נמשכת כל הזמן ועמדנו כבר בגלי פיגועים בעבר. הפיגוע אכן היה אירוע טראגי וקשה, אך בהיבטים של יכולותינו להתמודד, יש לנו את הניסיון והיכולת מהטובים במערב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמי איילון. "משחזרים את כל הטעויות"
צילום: עופר עמרם
גדעון עזרא. "תזכורת למצבה של ישראל"
צילום: AP
מומלצים