שתף קטע נבחר

צילום: AP

נתניהו לאבו-מאזן: מיליונים מתפללים שנצליח

קלינטון, נתניהו ואבו-מאזן התכנסו בוושינגטון והשיקו רשמית את השיחות הישירות. מזכירת המדינה הבהירה כי ארה"ב תהיה שותפה, אבל רק הצדדים יחליטו. נתניהו: "מצפים לימים קשים עד שנשיג את השלום המיוחל". אבו-מאזן: "לא מתחילים מאפס"

שלום, סלאם, פיס. לראשונה זה כמעט שנתיים שראש ממשלת ישראל ונשיא הרשות הפלסטינית יושבים לנהל מו"מ ישיר. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, השיקה אחר-הצהריים (יום ה') בוושינגטון את השיחות הישירות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא הפלסטיני אבו-מאזן. בטקס נאומו קלינטון ומיד אחריה נתניהו ואבו-מאזן, שהביעו אופטימיות בנוגע לסיכויי הצלחת השיחות. 

  

ראש הממשלה נתניהו הביע תקווה בנאומו שהמשא-ומתן הישיר יצליח. "אני רק יכול להתפלל ואני יודע שמיליונים ברחבי העולם, ישראלים ופלסטינים, מתפללים שהכאב שאנחנו הרגשנו, אתם ואנחנו במאה השנים האחרונות של הסכסוך, יאחד אותנו לא רק מסביב לשולחן פה בוושינגטון, אלא יאפשר לנו להמשיך כאן וליצור שלום בר קיימא לדורות".


לחיצת היד. קלינטון מאושרת, אך מפוכחת (צילום: AP) 

 

נתניהו אמר שהמשא ומתן לא צפוי להיות קל. "אנו מצפים לימים קשים עד שנשיג את השלום המיוחל. שלום אמיתי, שלום בר קיימא יושג רק עם ויתורים כואבים משני הצדדים מהצד הישראלי והצד הפלסטיני". הוא הזכיר את שני הפיגועים השבוע, בהם נרצחו ארבעה ישראלים: "ארבעה חפים מפשע בישראל נהרגו. שניים נפצעו. שבעה יתומים חדשים".

 

הוא פנה לאבו-מאזן: "הנשיא עבאס, אתה גינית את הרצח הזה וזה חשוב למצוא את הרוצחים, ובאותה מידה להבטיח שאנחנו יכולים לעצור רוצחים אחרים, שרוצים לרצוח בנו ולרצוח את המדינה שלנו ואת השלום". נתניהו אמר שהביטחון הוא עניין חיוני והוא הבסיס לשלום. "רק עם הביטחון השלום יחזיק מעמד".

 

נתניהו הציג גם את סיפורם של יצחק וישמעאל. "בספר בראשית יש סיפור על שני אחים, יצחק וישמעאל, שקברו את אביהם אברהם אבינו, אבי שני עמנו. יצחק, אבי האומה היהודית - וישמעאל, אבי הערבים. ביחד הם התאחדו ברגע של כאב וכבוד הדדי לקבור את אברהם".

 

ראש הממשלה הדגיש באוזני הנוכחים ולעולם כולו, כי "ההיסטוריה נתנה לנו הזדמנות נדירה לסיים את העימות בין האנשים שלנו, עימות שנמשך כמעט 100 שנה. זו הזדמנות חסרת תקדים לסיים עימות של 100 שנה". נתניהו סיים את נאומו במילה שלום, בשלוש שפות: "שלום, سلام, peace".

 

אבו-מאזן: לא מתחילים מאפס

הנשיא הפלסטיני הודה בפתח דבריו למארחיו על המאמצים להפגיש בין שני הצדדים. הוא הביע תקווה שבתוך שנה השיחות יובילו להסדר. "מה שמעודד אותנו הוא שהדרך לפנינו ברורה, והיא תביא ליצירת שלום בהתאם לסטנדרטים ולחוק הבינלאומי, בהתאם למאמצים של הרביעייה הבינלאומית, ועדת המעקב הערבית וכמובן ההסכמה הבינלאומית העולמית. אנחנו לא מתחילים מהאפס". 


מיטשל, אבו-מאזן, קלינטון ונתניהו. השיקו את השיחות (צילום: רויטרס) 

 

אבו-מאזן הדגיש את חשיבות הסדרי הביטחון, וקרא שוב שלא לבנות בהתנחלויות ולהסיר את הסגר על רצועת עזה. "בקשר לביטחון, אתם יודעים שיש לנו מנגנוני ביטחון בראשית דרכם והם עושים כל מה שנדרש מהם".

 

הוא התייחס לחקירת הפיגועים היומיים האחרונים ואמר: "אנחנו בודקים מי ירה, מאיזו מכונית ירו, מי קנה את המכונית שממנה נורתה אש ואנחנו רוצים להגיע אל מי שביצע את הפיגוע. מדובר בסוגיה משותפת שיש לשנינו אינטרס בו. אנחנו לא נקבל שדבר כזה יחזור על עצמו. אנחנו לא רק מסתפקים בגינוי, אלא אנו משקיעים מאמץ אמיתי כדי למצוא מי עשה את הפיגוע".  

 

קלינטון: רק אתם תחליטו

הצדדים התכנסו במחלקת המדינה האמריקנית בוושינגטון. תחילה נכנסו לאולם חברי הצוות הפלסטיני והתיישבו בצדו האחד של השולחן - שהוצב בצורת האות ח'. כעבור כרבע שעה נכנסו הנציגים הישראלים, השגריר מייקל אורן, היועץ עוזי ארד, המזכיר הצבאי יוחנן לוקר ואחרים. חמש דקות לאחר מכן נכנסו לאולם מזכירת המדינה, ראש הממשלה והנשיא הפלסטיני. בזמן שהצוותים המתינו להם, פרסם נתניהו בחשבון הטוויטר שלו קטע מנאומו.

 

קלינטון היתה הראשונה לנאום. לדבריה, ארה"ב מחויבת להשיג הסכם בתוך כשנה. ואולם, היא הדגישה כי אחרי שנים של כשלונות, העבודה מוטלת על נתניהו ואבו-מאזן. "ארה"ב תהיה שותפה, אבל רק אתם תחליטו. לא נכפה עליכם פתרון, אמרה מזכירת המדינה.

 

מזכירת המדינה האמריקנית אמרה שהיא יודעת שאין זו הפעם הראשונה בה מתנהל משא-ומתן כזה, ובארצות-הברית מכירים את הקשיים. "מתנגדי השלום ינסו לחבל בתהליך, כפי שראינו השבוע. המבחן האמיתי של השיחות לא יהיה ביום הראשון והאחרון, אלא באמצע. אבל אנחנו משוכנעים שניתן לפתור את כל נושאי הליבה בתוך שנה". ברוח אופטימית, הוסיפה קלינטון: "אני מאמינה ששני האנשים שיושבים לצידי מסוגלים לעשות את זה ואנחנו נעזור לכם. זה הזמן למנהיגות ואומץ לקבל החלטות קשות".

 

בפניה ישירה לישראלים ולפלסטינים, אמרה קלינטון: "אתם תחליטו על העתיד שלכם ושל משפחותיכם. אנחנו זקוקים לתמיכתכם ולסבלנות".

 

מוקדם יותר אמר מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, כי הוא אופטימי לגבי הצלחת המגעים. עם זאת, הוא אמר כי התהליך יהיה "קשה מאוד". באן קרא לנתניהו ולאבו-מאזן לגלות גמישות, להיות כנים וגם מעשיים. "אני מאוד מעודד ושמח מהשיחות האלה. אני יודע שהתהליך לא יהיה קל. אני יודע שהוא יכול להיות די קשה ועלולות להיות משוכות בדרך. אבל אנחנו צריכים לעבוד מאוד קרוב ומאוד קשה, כדי להימנע מהמשוכות הפוליטיות והביטחוניות האלו".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 02/09/2010 16:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בפסגה
צילום: רויטרס
מדברים. אבו-מאזן ונתניהו
צילום: AP
מומלצים