שתף קטע נבחר

שובר הקופות הטורקי הבא: "נקמת המרמרה"

מפיקי הסדרה הטורקית "עמק הזאבים", שהובילה למתיחות עם ישראל, מוסיפים שמן למדורה: בעלילה שמבוססת על אירועי המשט לעזה, מגיע סוכן לשטחים כדי לנקום את ההשתלטות על ה"מרמרה". בפעם הקודמת זה נגמר ב"תקרית הכסא"

טורקי נוקם ונח? קצין צה"ל וקצין המשטרה הפלסטינית עומדים זה מול זה, לצד חומת לבנים מצופה בתמונותיו של יאסר ערפאת. העוינות בין השניים ניכרת בשפת הגוף שלהם. "באנו לעצור את הטרוריסטים שמתחבאים פה", אומר הקצין הישראלי בטון מתנשא. "זוהי פלסטין", עונה השוטר הפלסטיני. "אין לכם שום סמכות בשטח הזה. קח את עצמך, את האנשים שלך ותלכו מכאן". החמושים שעומדים מאחורי שני הקצינים אוחזים בכלי נשק במתח, מצפים בדריכות לתגובתו של הקצין הישראלי... "קאט!", צועק הבמאי, שובר את המתח על סט הצילומים בקירמטן שבדרום טורקיה.

 

הסצינה שתוארה עד כה אמורה להופיע בסרט הטורקי החדש "עמק הזאבים: פלסטין", עליו דיווח בסוף השבוע העיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" ועל תחילת הפקתו דווח ב-ynet.

 "בואו נצלם את הסצינה הזאת שוב, הפעם עם קצת יותר פאוזות בין השורות שלך, טוב?" אומר הבמאי לשחקן המשמש בתפקיד קצין המשטרה הפלסטיני. 

 

הסרט "עמק הזאבים: פלסטין" מבוסס על אירועי המשט הטורקי לרצועת עזה, שנחסם על ידי ישראל והסתיים בתקרית האלימה על ה"מרמרה". זהו המשך של סדרת הטלוויזיה הפופולרית בטורקיה, שעלתה לאוויר בשנת 2003, ואשר הדמות הראשית בה היא של סוכן חשאי טורקי בשם פולאת אלמדר, שמתגבר מדי שבוע על אתגרים ששורשיהם נעוצים באירועים אקטואליים.

 

הסדרה שהובילה ל"תקרית הכסא"

התקשורת האמריקנית כינתה את הסדרה כ"שילוב של '24' עם 'חוק וסדר'. זו אותה הסדרה שהובילה למתיחות החריפה מול טורקיה ואשר שיאה ב"תקרית הכסא" בה זימן סגן שר החוץ, דני איילון, את השגריר הטורקי בישראל לשיחת בירור והושיב אותו על כסא נמוך במופגן.


"תקרית הכסא" בעקבות הסדרה הטורקית (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

בשנת 2006 יצא לאקרנים הסרט "עמק הזאבים: עיראק", ונתן ביטוי לרגשות השליליים שחשו רבים מהטורקים כלפי הפלישה האמריקנית לעיראק. בסרט, שתקציבו היה כ-10 מיליון דולר, צפו יותר מארבעה מיליון טורקים - שיא של כל הזמנים בטורקיה - אך הוא לא זכה להצלחה מחוץ למדינה. בשנים שלאחר מכן הופיעו עוד שני סרטים בסדרה.

 

  • לצפייה בקדימון הסרט "עמק הזאבים: עיראק" לחצו כאן


    העלילה: מי נתן את ההוראה?

    חברת ההפקות הטורקית האחראית לסדרה "פאנא פילם", כבר החלה לפעול ברשות הפלסטינית ובעזה שבשליטת חמאס כשאירועי המשט תפסו את הכותרות ברחבי העולם. עם זאת, העלילה המתוארת בסרט החדש בסדרה, אינה בהכרח צמודה למציאות, ותלויה מאוד בנקודת ההשקפה של היוצרים: הסוכן החשאי, פולאת אלמדר, נשלח לרצועת עזה וליהודה ושומרון, בניסיון לאתר את קצין צה"ל שהורה להשתלט על המרמרה ולנקום את מותם של תשעת האזרחים הטורקים, אם לא את סבלו של כל העם הפלסטיני.


    חייל צה"ל שהותקף ונפצע בעת ההשתלטות על ה"מרמרה" (צילום: AFP)
     

    "אנחנו מכוונים למצפון של כל צופי הסרט", אמר בהדיר אוזדנר, אחד משלושת התסריטאים, אשר טוען כי השיקול הכלכלי הוא משני ביצירתם.

     "כל מה שאנחנו רוצים הוא חופש עבור הפלסטינים הסובלים על לא פשע בכפם, החיים בתנאים תת-אנושיים בכלא הגדול בעולם".

     

    מבקר הקולנוע הטורקי, מהמט אקר, מהעיתון "האבר טורק", אמר שסדרת סרטי "עמק הזאבים" לא זכתה להצלחה ניכרת מחוץ לטורקיה בשל אי-התאמה לתנאים הבסיסיים של סרט מצליח במערב, כגון סינמטורגרפיה (אמנות הצילום הקולנועי) מוצלחת. עם זאת, להערכתו, עלילה רבת-עוצמה, שהייתה בכותרות ברחבי העולם, כגון העלילה העזתית, עשויה למשוך קהל רב ברחבי אסיה ובמזרח התיכון.


    הסיבה לנקמה? הלווית הטורקים שנהרגו על ה"מרמרה" (צילום ארכיון: AP)
     

    לדבריו, סצינת הפתיחה, המתארת את הריגתם של תשעת הטורקים על ידי חיילי השייטת הישראלית שהותקפו עם עלייתם לספינה תביא רבים לצפות בסרט. "הם מקריבים את הקולנוע על מזבח הפוליטיקה", אמר אקר והוסיף: "הם בעיקרון בוחרים את הנושא הרגיש ביותר בימינו במזרח התיכון, אך ורק במטרה למשוך את הקהל, באמצעות עלילה 'גברית' מלאה אקשן".

     

    היהודייה שמכירה בטרגדיה של עזה

    במאי הסרט, זוביר ססמז, שהוא גם אחיו של השחקן המגלם את הגיבור, אמר כי נקודת הפתיחה היא השיט לעזה, אבל הסיפור האמיתי הוא האופן שבו הדמות של סימון, מדריכת תיירים אמריקנית ממוצא יהודי, לומדת על הסבל הפלסטיני ומבינה "את האמת" במהלך התפתחותו של הסרט. לדבריו, "היא מייצגת את האידיבידואליזם האמריקני, ומגלה הומניות כשהיא נאלצת לחיות בין ערבים. היא הדמות היחידה שמתפתחת אחרי שלמדה על הטרגדיה האנושית של עזה". 



    "ציוד הומניטרי" שהועבר לעזה על ה"מרמרה" (צילום ארכיון: דובר צה"ל)

     

    מפיקי הסרט חוזרים ומדגישים, אולי יותר מדי, כי הסרט החדש, שאמור לצאת לאקרנים באוקטובר הקרוב, אינו קשור לדת ולא מלבה יצרים אנטישמיים במזרח התיכון.

     ההדגשה הזו אירונית למדי, בהתחשב בסצינות ששודרו בסדרה, ועליהן דווח ב-ynet, בהן נראו דמויות של חיילי צה"ל חוטפים תינוקות ורוצחים אזרחים חפים מפשע. ישראל הביעה כבר אז מחאה חריפה על ההתרחשויות הללו בסדרה, ששודרו עוד בטרם שתי המדינות התרחקו כל כך זו מזו.

     

    בין צוות היוצרים הטורקי נמצא גם יועץ פלסטיני, שסייע להפוך את כל העיירה הטורקית בה צולם הסרט לרקע המתאים. לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", ההשראות לסט הצילומים היו בית ליד, טול-כרם ועזה. היועץ הפלסטיני סירב לפרסום שמו, מחשש לחיי משפחתו, אך הוא ציין כי "אני שמח להיות חלק ממה שיחשוף את הסבל של עמי. אני יודע שכולם בעזה ובגדה המערבית סופרים את הימים עד ליציאת הסרט לאקרנים".

     

    Read this article in English


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ההשתלטות על ה"מרמרה". נקודת ההתחלה של הסרט
    צילום: דובר צה"ל
    ה"מרמרה". תשבור קופות?
    צילום: חגי אהרון
    מומלצים