שתף קטע נבחר

עופר נגד עזריאלי: מאבק בריא או ריכוזיות יתר?

מליסרון הודיעה על רכישת בריטיש ישראל, שמחזיקה ב-17 קניונים ומרכזי מסחר. המשמעות: קבוצת עזריאלי תאבד את הבכורה בתחום לטובת משפחת עופר. האם החילופים בצמרת יפגעו בחנויות הקטנות ובתחרות הבריאה? הממונה יבדוק

האם דוד עזריאלי בדרך לאבד את תואר "מלך הקניונים" של ישראל? חברת מליסרון, שבשליטת יולי וליאורה עופר, הודיעה אתמול כי היא מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת בריטיש ישראל, שמחזיקה ב-17 קניונים ומרכזי מסחר. בעקבות העסקה צפויה מליסרון-בריטיש להחזיק ב-22 קניונים ומרכזי מסחר לעומת 11 בלבד של עזריאלי.

 

עם זאת, ל"ממון" נודע כי הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, תבחן את העסקה אם תיחתם, ואת השפעתה האפשרית על התחרות בין הקניונים באזורים שונים בארץ, בדיקה שעשויה לקחת חודשים רבים.

 

"רכישה אסטרטגית"

מי שצפויות לקנות את מניות השליטה בבריטיש הן מליסרון הבורסאית וחברת עופר השקעות, שנמצאת בבעלות פרטית של משפחת עופר. מדובר במבנה עסקה לא נפוץ, שבו חברה בורסאית קונה נכסים ביחד עם חברה שבבעלות בעלי השליטה. ככל הנראה, מבנה העסקה הורכב כך כדי שנטל העסקה לא ייפול על חברה אחת בלבד.

 

ההצעה של מליסרון ועופר למניות בריטיש ישראל עומדת על 14.5 שקל למניה, גבוה ביותר מ-30% ממחיר מניית בריטיש ישראל לפני פתיחת המסחר בבורסה אתמול. מניית בריטיש ישראל זינקה אתמול (א') ב-3.9% ומניית מליסרון ירדה ב-0.16%.

 

ליאורה עופר, יו"ר מליסרון, אמרה אתמול: "רכישת בריטיש ישראל על ידי מליסרון ועופר השקעות תהווה רכישה אסטרטגית חשובה ביותר לחברות. לחברת בריטיש יש פיזור ופריסה של קניונים ונכסים מניבים בכל הארץ. אחזקות בריטיש בפארקים לתעשייה עתירת ידע ובמשרדים מגוונות את אחזקותיה. לבריטיש יש פרויקטים בתהליך שעתידים להניב הכנסות נוספות בעתיד הקרוב".

 

שלושה שחקנים מרכזיים

השליטה בשוק הקניונים של ישראל התחלקה בשנים האחרונות בין שלושה שחקנים מרכזיים: עזריאלי, בריטיש ואפריקה ישראל. לפני שנה יצא לב לבייב מהמשחק כשמכר את קניון רמת אביב ואת סביונים ביהוד לחברת מליסרון תמורת 1.25 מיליארד שקל.

 

עזריאלי שלט בשוק עד היום בכל הערים המרכזיות, עם קניונים גדולים הממוקמים בלב הערים, לעומת קניונים הרבה יותר קטנים של בריטיש, אלא שכעת השילוב בין שתי הקבוצות המתחרות עשוי להוריד מהיתרון היחסי של עזריאלי.

 

בין הקניונים הבולטים בהם מחזיקה בריטיש ישראל: הקניון הגדול בפ"ת, הקניותר בנס ציונה, קניון השרון בנתניה, קניון הגבעה בגבעת שמואל וקניון רחובות.

 

הריכוזיות תגדל

לפי מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, הפדיון המוערך של תעשיית הקניונים עומד על 20 מיליארד שקל בשנה. הקניון הרווחי ביותר בהכנסות למ"ר, לפי חברת צ'מנסקי בן שחר, הוא קניון "מול הים" באילת בבעלות אילן בן דב. אחריו הקניון של מליסרון ברמת אביב. לאחר מכן בדירוג שלושת הקניונים של עזריאלי: מלחה, איילון ותל-אביב.

 

"נתח הולך וגדל של קניונים עומד להיות מרוכז בין שתי קבוצות", אומר תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ לקניונים צ'מנסקי בן שחר, "שגם נוטלות את השליטה על המרכזים המוצלחים שמייצרים הכנסות יותר גדולות. הריכוז מייצר לאותן קבוצות גם יתרון תחרותי מול הרשתות הקמעונאיות, והן יכולות לכפות עליהן אם להימצא באזור מסוים ובמרכז מסוים, ולשלם גם מחירי שכר דירה גבוהים מהמקובל. הרשתות הגדולות מתמודדות עם זה, אך הקטנות כבר לא נמצאות היום במשחק, ורבות לא ישרדו".

 

מנכ"ל טבע נאות, מיכאל אילוז, אמר אתמול: "מבחינתנו אין בעיה עם מיזוג כזה, אלא אם הכוונה היא להעלות את מחירי השכירות. גם כך קניונים מחייבים היום בסכום גבוה את השוכרים. העלאת מחיר השכירות תהיה קטסטרופה".

 

"לא נעשה מהפכות"

בכיר בקבוצת מליסרון אמר ל"ממון": "לא יהיו מונופולים והעלאות מחירים בקניונים. מדובר בתחרות בריאה בין מספר גופים גדולים, ואני לא רואה סיבה לחשש של הקמעונאים משינוי של כללי המשחק. אנחנו חושבים שבריטיש היא חברה טובה בצמיחה, ונותנת תשואה טובה על ההשקעה. החלטנו להתרכז יותר ויותר בשוק הקניונים. לא נעשה מהפכות".

 

מליסרון, בניהולו של משה רוזנבלום, נסחרת לפי שווי של 2 מיליארד שקל. החברה סיימה את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה של 62% בהכנסות ל-231 מיליון שקל ורווח של 18 מיליון שקל. בריטיש ישראל, בניהולו של עמיר בירם, היא בבעלותם של ליאו נואי (55.8%) ופויו זבלדוביץ' (15.7%).

 

זבלדוביץ' קנה את מניות בריטיש לפני שנתיים במחיר של 4.3 שקלים למניה. בריטיש, שנסחרת בכ-1.8 מיליארד שקל, סיימה את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה של 14% בהכנסות מניהול ואחזקה של נדל"ן ל-363 מיליון שקל, ועם רווח של 154 מיליון שקל.

 

קבוצת עזריאלי סיימה את המחצית הראשונה של 2010 עם הכנסות של 3.19 מיליארד שקל, עלייה של 23% לעומת המחצית המקבילה. הרווח הנקי שלה הסתכם ב-216 מיליון שקל, עלייה של כ-20%. לדברי אבי לוי, מנכ"ל עופר השקעות, "למליסרון ולעופר השקעות יש את היכולות הכספיות הנדרשות להשלים את העסקה, ואנו מאמינים כי ההשקעה תניב תשואה ראויה והולמת לבעלי המניות של החברות הרוכשות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו: עופר פטרסבורג, אלי שמעוני ונווית זומר

 

הידיעה פורסמה לראשונה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד עזריאלי. נפרד מהתואר "מלך הקניונים"
צילום: עופר עמרם
רונית קן. תבחן את העסקה
צילום: גלעד קוולרציק
ליאורה עופר. מליסרון תחזיק ב-22 קניונים
צילום: גלעד קוולרציק
מומלצים