אינטרנט  |  ynet  |  בעלי מקצוע  |  קניות

   חדשות תוכן ועדכונים 24 שעות - Ynet

הקו הירוק

יער בן שמן צילום: אבי חיון באדיבות קק"ל
יער בן שמן צילום: אבי חיון באדיבות קק"ל
 
 


התמונות שעשו לנו את השנה
 

 

הביטו סביב - הייתה שנה טובה בסביבה

האם נפל האסימון? הממשלה לקחה אחריות קבל עם ועולם, התחייבה להזרים תקציבים והפנתה עורף לתחנה הפחמית ולבנייה בחוף פלמחים. כשנחשפה פרשת הולילנד, התברר עד כמה קרובים השחיתות והזילזול בסביבה, וגם הציבור הוכיח שאיכפת לו. אז מה נאחל לשנה הבאה?

נאור ירושלמי
פורסם: 07.09.10, 16:24

ערב ראש השנה מקובל לברך "תכלה שנה וקללותיה". גם בתחום הסביבה לא נחסכו מאיתנו קללות השנה, אבל ייתכן שדווקא הפעם אפשר להביט לאחור ולציין שנה שסימלה התחלה של מהפך ביחס של ממשלת ישראל לנושאים סביבתיים.

 

בשנה החולפת היו צעדים ראשונים של לקיחת אחריות מצד הממשלה והכרה שהתחום הסביבתי הוא נושא שיש לטפל בו ברצינות. בוועידת קופנהגן הצטרפה ישראל לעולם והתחייבה – לראשונה – להפחית את פליטות גזי החממה שלה; ישראל הצטרפה גם ל-OECD, מהלך שמחייב הגברת החקיקה, האכיפה והשקיפות בנושאי סביבה ותעשיה; הממשלה גם החלטה להקפיא למעשה את הקמתה של תחנת כוח פחמית מזהמת באשקלון, ולבחון את כלל מדיניות האנרגיה הלאומית תוך דגש על ההיבט הסביבתי. מי היה מאמין.

 

אבל לא מספיקות הצהרות; חשוב לבחון גם האם קרה משהו בגזרה החשובה באמת – תקציב המדינה. גם כאן רואים התחלה של שינוי: כשני מיליארד שקל יוצאו בעשור הקרוב לפיתוח תחליפי דלק לא-מזהמים; מיליארד שקל נוספים הוקצבו להפרדת פסולת והגברת המיחזור, ולשנה הבאה מוקצבים 200 מיליון שקל למימון פרויקטים של התייעלות אנרגטית. המשרד להגנת הסביבה קיבל תוספת של 60 מיליון שקל לתקציבו.

 

גם בתי המשפט קבעו השנה מספר הלכות ידידותיות לסביבה ולאינטרס הציבורי. בין היתר היתה קביעת זכותם לפיצויים של תושבים שנפגעו כתוצאה מהרחבת נתב"ג ומהקמת מחלף "תל-גיבורים". הוטלו גם קנסות בהיקף של כמיליון שקל על חברות ענק כפרוטארום ומכתשים בגין זיהום הסביבה.

 

השחיתות הורסת - גם את הסביבה

ייתכן שהתרומה העיקרית לשינוי לטובה שחל השנה ביחס לאינטרס הסביבתי חלה בעקבות פרשת הולילנד. פרשה זו חשפה כיצד חלק גדול מהמאבקים הסביבתיים בעשור האחרון היו למעשה גם מאבקים נגד שחיתות. מתברר שהשחיתות - לא רק הדחפורים - מאיימים על הטבע והשטחים הפתוחים של כולנו. לפי חקירות המשטרה, כך היה המצב גם במאבק סביב פארק אריאל שרון בחיריה, עמק הצבאים בירושלים והבניה בבריכות המלח בעתלית.

 

והייתה גם את החלטת הממשלה הנחרצת לבטל את תכניות הבניה בחוף פלמחים. היא הוכיחה שמישהו שם בירושלים כנראה הפנים שהאינטרס הציבורי הכללי עשוי לגבור לעתים על האינטרס העיסקי המצומצם.

 

גם הציבור היה השנה חלק בגל פעילות סביבתית. מאות אלפי ישראלים ב-13 ערים כיבו את האור ב"שעת כדור הארץ", מיליוני חסכמים הותקנו בברזים הביתיים ובמאות מוסדות חינוך, בכל המגזרים, מעורבים ההורים בתכניות של חינוך סביבתי.

 

השינוי התפיסתי הזה מקורות, בין היתר, בכוחם הציבורי ופעילותם של ארגוני הסביבה. הם פועלים בזירה המשפטית והציבורית, בכנסת ובתקשורת, והודות להם נרשמו השנה הישגים ירוקים לא מבוטלים. אבל לאלה הצטרפו פעילותו הנמרצת של השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, והשינוי המסתמן בעמדתם של משרד האוצר ובכירים במשרד ראש הממשלה שהבינו כי הנושא הסביבתי יכול להיות מנוף לפיתוח ולקידום המשק.

 

אבל הדרך לשינוי הסביבתי המיוחל עוד ארוכה. השנה התקבלו גם החלטות בעלות השלכות מזיקות לסביבה ולציבור ובראשן הרפורמה במערכת התכנון. לשמחתנו, הכוונה להעביר את הרפורמה במהלך בזק לא התממשה והמאבק בנושא יימשך גם בשנה הבאה.

 

אז מה לאחל לקראת השנה הבאה כדי שתהיה טובה לסביבה? לדעתי יש לאחל ולייחל שהגישה החיובית תעבור מהצהרות למעשים, ויותר מכך - לתקציבים. כולנו נרוויח מכך: בבריאות שלנו ושל ילדינו; בשטחים ציבוריים ירוקים; בחופים פתוחים לכל. לכל אלה יש משמעות גדולה יותר מאיכות חיים. יש להם משמעות חברתית וכלכלית, ודרכם תוכל ישראל להשתלב במגמות העולמיות שמהן ירוויח המשק ונרוויח כולנו.

 


הכותב הוא מנכ"ל חיים וסביבה – ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל

 

תגיות: איכות סביבה

 

תגובה לכתבהתגובה לכתבה   הדפסההדפסה  שלחו כתבהשלחו כתבה    שמירהשמרו כתבה  

 
 


 
חדשות
דעות
ספורט
כלכלה
צרכנות
תרבות ובידור
מחשבים
בריאות
ירוק
יהדות
תיירות
רכב
אוכל
יחסים
רכילות
וידאו
הוט
רשת
כלכליסט
משחקים
מקומי
קהילות
אינדקס
לאישה
לימודים
דרושים
ynet-shops
ynettours
winwin
בעלי מקצוע
ביגדיל
 

אודות ועזרה
כתבו אלינו
עזרה
מדיניות פרטיות
תנאי שימוש
מפת האתר
ארכיון
לאתר הסלולרי
 
אודות האתר
RSS
הפוך לדף הבית
ynet בסלולר
ניוזלטרים
פרסמו אצלנו
ערוצי תוכן
חדשות
כלכלה
ספורט
תרבות
בריאות
מחשבים
נופש
Xnet
יהדות
דעות
צרכנות
תיירות
אוכל
רכב
בעלי חיים
קטלוג אופנה
יחסים
קהילות
אנציקלופדיה
Israel News
ירוק
לאשה
דילים
כולסטרול
כלכליסט
בלייזר
Go
מנטה
משחקים
mynet
זולי הקיפוד
מוסכים
כלים ושירותים
קניות
מניות
דרושים
מחירון רכב
דירות להשכרה
קופונים
מחירון דירות
רכב חדש
דירות למכירה
לוח רכב
יד שניה
בעלי מקצוע
מפות
עברית.evrit
מחירון שיפוצים
דירות חדשות

בית המערכות מקבוצת ידיעות אחרונותRealCommerce - ניהול תוכןTotal media - Interactive media technologiesApplication delivery by radwarePowered by Akamaiהאתר פועל ברישיון אקו"ם
as24-c  כל הזכויות שמורות לידיעות אינטרנט ©