שתף קטע נבחר

צילום בחו"ל: 10 טיפים מקצועיים, גם לחובבנים

בתקופת החגים רבים מאיתנו נופשים בחו"ל, וכבר לא צריך להיות צלם מקצועי כדי לשוב לארץ עם תמונות מיוחדות ומעניינות. הנה כמה טיפים לצילום תמונות, שתרצו להביט עליהן שוב ושוב ולהשוויץ בהן בפני כולם. פורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

אנחנו חיים בתקופה נהדרת בה כל אחד יכול לצלם תמונות מדהימות בעולם - כל מה שצריך הוא מצלמה (שאפילו הטלפון הנייד יודע לספק כיום) ודרכון בתוקף. מצד שני, החיסרון הוא שעם הפשטות והפופולאריות הגוברת בתחום הצילום, אנו מוצפים בתמונות מכל העולם. אפילו המצלמות הזולות ביותר הן משוכללות דיין כדי לעשות כמעט הכול לבדן, ולנו רק נותר ללחוץ על כפתור הצילום, כך שקשה כיום מתמיד ליצור תמונה עם זווית אישית ושונה שתגרור תגובות התפעלות מהצופים בה.

 

בכתבה שלפניכם כמה טיפים שכדאי לגזור ולשמור לפני הנסיעה הבאה לחו"ל. אז - קדימה - ארזו את הדרכון וכמה כרטיסי זיכרון לגיבוי, פנו מקום לתלות את התוצאות עם החזרה לארץ ו... יוצאים לדרך.

 

1. חכו לאור המתאים

הגורם החשוב ביותר שעליכם לקחת בחשבון לפני הצילום הוא האור. כמות האור היא זו שתבטיח את איכות התמונה. מהבחינה הזו, הכי כדאי לצלם שעה אחרי הזריחה או שעה אחרי השקיעה. אלה הן "שעות הזהב" שבהן רוב מושאי הצילום ייראו נהדר. בשעות אלה האור רך, נעים לעבודה ואין צל שמסתיר את המצולמים. בשעות הצהריים, לעומת זאת, האור לא מחמיא לאף מצולם.


 

טיפ של מקצוענים: מטיילים ביום מעונן? זו הזדמנות פז לצלם. העננים מסננים את אור השמש, והאור שחודר דרכם הוא אחיד ורך לכל אורך היום. אלה הם תנאי תאורה אידיאליים לצילומי פנים (פורטרטים‭.(‬ רק אל תשכחו לשנות את "האיזון הלבן" במצלמה, בהתאם לתנאי התאורה.

 

‭.2‬ חפשו את הצבע

תמונות צבעוניות מגרות את עיניהם של הצופים הרבה יותר מאשר תמונות חיוורות, שעליהן פוסחים כלאחר יד. לכן, נסו לצלם אתרים ונושאים צבעוניים. בין אם מדובר בקיר של בית עתיק במדריד, בשדרה במנהטן או בשוק של מומבאי, הצבע קיים בכל מקום.

 

אפשר, למשל, להתרכז בצבע מסוים ולהפיק סדרת תמונות מעניינת המתמקדת בו. המקום הצבעוני והאסתטי ביותר לצילום בכל עיר גדולה הוא השוק המקומי. דוכן פירות בשוק הכרמל או חנות תבלינים במרקש תמיד יצטלמו נהדר.

 

שווקים, למשל, כדאי לצלם בבוקר, כשהאור רך, וכך הצבעים ייראו חדים יותר. לפנות ערב חפשו מקום גבוה המשקיף על העיר. בואו לשם שעה לפני השקיעה ותוכלו לצלם את השמיים שגונם משתנה עם רדת הערב, ומתחתיהם אורות העיר נדלקים אט אט.


 

טיפ של מקצוענים: כדי ללכוד בצורה טובה את הצבעוניות של פנסי הרחוב ושל הנורות הנדלקות בבתים עם רדת החשיכה, הציבו את המצלמה על חצובה או על משטח יציב אחר, צלמו במהירות תריס נמוכה וללא פלאש. ליציבות מרבית הפעילו את הטיימר של המצלמה לצילום עצמי.

 

‭.3‬ מצאו פנים ייחודיים

לכולם יש במחשב תמונות של מגדל פיזה, של פסל החירות או של הטאג' מאהל. רוצים אלבום שונה ומעניין? חפשו בקפידה נושאי צילום מעניינים וייחודיים, כאלה שיביאו לידי ביטוי את החותם האישי שלכם. אם אתם מתעניינים בצילום פורטרטים (צילום פנים) הרי שמלאכתכם קלה: למגוון הפנים האנושי אין סוף. ילדים וזקנים נחשבים למצולמים שתווי פניהם הם המעניינים ביותר.

 

אם המצולם משתף פעולה, נסו לצלם אותו בכמה גודלי פריים (מסגרת תמונה‭:(‬ תמונה אחת מגובה החזה ומעלה (מדיום שוט‭,(‬ כך שניתן יהיה לראות את הלבוש המסורתי המקומי (אם המצולם לבוש כך) ואת הסביבה שברקע. תמונה נוספת של הפנים בלבד מקרוב או מקרוב מאוד (קלוז-אפ או אקסטרים קלוז-אפ‭.(‬


 

טיפ של מקצוענים: העין האנושית מחפשת תמיד את העין האנושית שבתמונה. לכן, התמקדו בעיניו של האובייקט. דיוקן שעיניו של המצולם לא נראות בו בחדות לא שווה דבר. השתדלו לא "לחתוך" אוזניים או סנטר בצילומי ראש ולא "לחתוך" אצבעות בצילומים שבהם נראות הידיים.

 

‭.4‬ הקפידו על המיקום

מצאתם אובייקט מתאים לצילום? בדקתם את התאורה? עכשיו תכננו היכן למקם את המצולם ביחס לפריים. האם הוא ייראה במרכז התמונה, האם בצד, ועד כמה הרקע צריך להתבלט. השאלות האלה עוסקות בקומפוזיציה ("מחבר") של התמונה, כלומר היחס שבין המצולמים לבין מסגרת התמונה. הנטייה הטבעית היא למקם את המצולמים בדיוק במרכז הפריים. אך דווקא מיקום האובייקט בצדדים, באחד השלישים הקיצוניים של המסגרת , יוצר תמונה מאוזנת ומעניינת יותר.

 

אמנות ה"קימפוז" דורשת מיומנות. לכן, כדאי להתנסות בקומפוזיציות שונות עוד לפני שיוצאים לטיול: צאו לגינה, בחרו פרח וצלמו אותו כשהוא ממוקם במרכז ובצדדים. בחנו את התמונות ויהיה לכם קל יותר להחליט איזו קומפוזיציה עדיפה עליכם.


 

טיפ של מקצוענים: שימו לב לאן מפנה המצולם את פניו ומקמו אותו בהתאם למבטו. כך, למשל, כשמצלמים אדם המסתכל ימינה, עדיף למקם אותו בצד השמאלי של התמונה, כך שניתן יהיה לראות את המרחב מימין שאליו מביט המצולם.

 

‭.5‬ צלמו כמה שיותר

אל תיתנו למחסור בציוד מקצועי או בניסיון לדכדך אתכם. כשאתם בחו"ל או מטיילים בארץ, צלמו כמה שיותר.

 

טיפ של מקצוענים: יש משלחות ייעודיות של צלמים חובבים המטיילים ביחד עם צלמים מקצועיים ולומדים איך לאתר מקומות ייחודיים וכיצד לשפר את איכות הצילום. בהצלחה.

 

‭.6‬ צלמו ברגע המתאים

תמצית הצילום היא הנצחת הרגע, הפיכת שנייה אחת לנצחית. יש משמעות אדירה לשבריר השנייה המדויק שבו בוחרים ללחוץ על הכפתור ולצלם. נסו לתפוס רגע בעל משמעות או מסר: כך, למשל, תמונה שבה נראה אדם הולך כשרגלו מונפת באוויר לקראת הצעד הבא תעביר את תחושת התנועה שבהליכה.


 

טיפ של מקצוענים: מפספסים את הרגעים המכריעים? מצלמות מקצועיות וחלק מהמצלמות הביתיות מאפשרות צילום רציף, של מספר תמונות עוקבות בלחיצה אחת. נסו להשתמש באופציה הזו וכך תוכלו לבחור את התמונה המנציחה את הרגע בצורה הטובה ביותר.

 

‭.7‬ שנו זווית

מי אמר שתמיד חייבים לצלם בעמידה או בישיבה? על מנת ליצור תמונה ייחודית כדאי לשנות את זווית ההסתכלות השגרתית, שהיא לרוב מגובה העיניים. אל תירתעו להשתטח על הרצפה או לטפס על כיסא כדי לצלם מפרספקטיבה מיוחדת. צילום באלכסון (כשקו האופק לא מאוזן) אפשרי, רק לא במוזיאון: מחקרים גילו שציורים המצולמים באלכסון מעוררים אי נוחות אצל המתבונן בהם.


 

טיפ של מקצוענים: מצלמים ילדים או חיות נמוכות? אל תביטו עליהם מלמעלה: התכופפו וצלמו אותם מגובה עיניהם.

 

‭.8‬ רדו אל העם

כדאי להכיר את התרבות הייחודית של תושבי המקום. אם תלמדו לברך את התושבים לשלום ולשאול בשפתם "האם אפשר לצלם", תמנעו מעצמכם אי-נעימות: לרוב הם לא רק יסכימו להצטלם, אלא גם יחייכו כשתצלמו אותם. הקפידו להודות להם, כדי שלא ירגישו שניצלתם אותם.


 

טיפ של מקצוענים: אם בכוונתכם להישאר במקום מסוים לתקופה ארוכה, כדאי לפתח יחסים עם האדם שברצונכם לצלם. כך, לאחר שתכירו מעט, תוכלו בנקל לשלוף מצלמה ולתעד אותו מבלי שיחוש מבוכה.

  

‭.9‬ בקשו רשות לצלם

כדאי לבדוק מראש אם תושבי המקום אוהבים להצטלם או נרתעים מכך. כך, למשל, אנשי שבט אקא ההררי החיים בגבול שבין תאילנד למיאנמר מאמינים שצילום גוזל את נשמתם. גם במדינות מוסלמיות כדאי להקדיש מחשבה לעצם הצילום. בקשת רשות לצלם לא חייבת להיות מילולית: לעתים מספיק לחייך ולהרים את המצלמה כדי להצהיר על כוונותיכם.

 

טיפ של מקצוענים: הבטחתם לאדם שצילמתם שתשלחו אליו תמונה למזכרת? עשו זאת. כך ייבנה אמון שיקל על הצלמים שיבואו לאזור אחריכם, ואולי גם תרוויחו חבר חדש לחיים.

 

‭.10‬ לכו לאיבוד

איך תמצאו את המקומות המיוחדים שצלמים אחרים לא נחשפים אליהם? פשוט השאירו את מדריך הטיולים בחדר המלון, וצאו לשוטט עם המצלמה. תופתעו עד כמה מעניין להסתובב ולצלם בשכונות שכביכול אין להן שום אטרקציה להציע לתייר הממוצע.


 

טיפ של מקצוענים: את התמונה האותנטית לא תמצאו לרוב באתרים המתוירים לעייפה. בקרו במקומות שתיירים לא חושבים להגיע אליהם: רחובות צדדיים, מכולת מקומית, כנסייה נידחת. רק ודאו שאינכם נקלעים בטעות לשכונה מסוכנת.

 

 

 

צילומים: עודד וגנשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפשו הזדמנויות לצלם תווי פנים יחודיים מקרוב
צילום: עודד וגנשטיין
מומלצים