שתף קטע נבחר

ועדת הכלכלה: לא להזיז את המלונות בים המלח

מפלס המים בבריכת האידוי שלצד המלונות ממשיך לעלות - וחברי ועדת הכלכלה הביעו התנגדות לתוכנית להרוס את המלונות ולבנותם מחדש. תיירנים הזהירו ממכת מוות לאזור, והממשלה תכריע בקרוב

החלטה סופית טרם התקבלה, אך ועדת הכלכלה בכנסת אמרה את דברה. הוועדה שדנה הבוקר (יום ב') בחלופות למצוקתם של בתי המלון שנמצאים בסכנת הצפה בחוף ים המלח, דחתה את התוכנית להרוס ולבנותם מחדש. עם זאת, הממשלה עתידה לדון בשלוש החלופות השונות לסוגיה בשבועות הקרובים.

 

בדיון הוועדה נאמר כי העתקת בתי המלון היא החלופה הזולה והמועדפת בעיני

האוצר מבין אלה שבהן תדון הממשלה. יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), קרא לממשלה להביא בחשבון עמדה זו של הכנסת ולאפשר את המשך פיתוח התיירות באזור מבלי לפגוע בתעשייה המקומית, בתעסוקה ובסביבה.

 

מקור הסכנה הנשקפת זה כמה שנים למלונות היא חלקו הדרומי של ים המלח, שהוא למעשה בריכה תעשייתית גדולה, שאליה מוזרמים מים - ומאודים, לצורך הפקת המלח והאשלגן. כחלק מהתהליך "קצרו" מהם מפעלי ים המלח את הקרנליט, אך במקום להחזיר את המלח ה"רגיל" לאגן הצפוני, הם הניחו לו להצטבר. התוצאה: בכל שנה עולה המפלס והמים עלולים להציף את המלונות.

 

על פי תוכניות האוצר, המלונות שעתידים להיהרס ולהיבנות רחוק יותר מקו המים הם בין היתר לאונרדו קלאב, לאונרדו פלאזה, קראון פלאזה, צל הרים, לוט, הוד, ובנוסף מרכז הבריאות ים המלח והסולריום, וכל המסעדות והחנויות הנמצאות בצד המזרחי של הכביש.

  

העתקת בתי המלון דרומה, לאזור שבין חמי זוהר לעין בוקק, נדחתה בעבר באגף התקציבים בשל עלותה היקרה, אך כעת מתברר כי היא החלופה הזולה ביותר, בהיקף השקעה של 2.8 מיליארד שקל. חלופה נוספת היא לקצור באופן מתמיד את המלח השוקע בתחתית הבריכה ובכך לעצור את עליית המפלס. זאת, בעלות של 6 מיליארד שקל.

  

"העתקת בתי המלון - מכבסת מלים של האוצר"

שמואל צוריאל, מנכ"ל התאחדות בתי המלון, תקף את תחשיבי האוצר בטענה שעלות הפגיעה במלונות תגיע לפחות ל-6 מיליארד שקל. לדברים הצטרף גם ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוב, והשניים גרסו כי העתקת בתי המלון תנחית מכת מוות על התיירות באזור לטובת אתרי התיירות של ירדן ומצרים. "העתקת בתי המלון היא מכבסת מלים של האוצר", אמר צוריאל.

  

נציגי האוצר ומשרד התיירות טענו כי כל החלופות עדיין נבדקות, וכי עד סוף החודש תתגבש ההמלצה שתובא לממשלה. סמנכ"ל משרד התיירות, שי וינר, אמר כי בינתיים אין העדפות והפתרון שיומלץ יהיה בדגש על דו-קיום לטווח ארוך של ענפי התעשייה והתיירות.

 

ח"כ ישראל חסון (קדימה) שאל אם רצוי שהוועדה תתערב באמצע התהליך. היו"ר אקוניס טען: "חובתנו להתערב, ומי שלא מקבל זאת לא חייב להשתתף בדיון". ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) תמך בהתערבות מיידית.

 

אזהרה: האזור יהפוך לאתר בניה ענק

צוריאל וליטבינוב ציינו כי לא רק תהליך העתקת בתי המלון יהפוך את האזור לאתר בניה ענקי שיבריח תיירים ומשקיעים בפיתוח התיירות, אלא גם אחת מ-2 החלופות האחרות להורדת מפלס המים המחייבת להגביה בהתמדה את סוללות העפר של בריכת האידוי המגנה על המלונות.

 

ראש המועצה ליטבינוב אמר כי הפיכת ים המלח לאחד משבעת פלאי העולם המודרני

אמורה להגדיל את מספר התיירים ב-1.5 מיליון בשנים הקרובות את מספר בתי המלון שייבנו, וכעת גם התחזית הזאת בסכנה.

 

נציג חברת מפעלי ים המלח אמר בדיון כי "תהיה השתתפות של החברה, אולם היא איננה הגורם היחיד המעורב. בינתיים ברור שמדובר בעלויות יקרות של כל חלופה אבל עד שלא יסתיימו הדיונים (במשרדי הממשלה - צ.ל) אין מספרים".

 

מנכ"ל התאחדות בתי המלון הביע פליאה כיצד ניתן יהיה לקבל הכרעה רצינית עד סוף החודש, בשל החגים. גם היו"ר אקוניס פקפק באפשרות להגיע להחלטה בחודש הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיון במים סוערים. ארכיון
צילום: AFP
מומלצים