שתף קטע נבחר

כמה דמי כיס לתת לילד ומתי להתחיל?

הענקת דמי כיס מגיל צעיר היא דרך טובה ללמד את הילדים על ערך הכסף, ולפתח אצלם אחריות לגביו. תהליך כזה צריך להיות מלווה על ידי ההורה, תוך דיאלוג שוטף עם הדור הצעיר

בעבר רווחה האמונה כי "לא מדברים על כסף ליד הילדים". המצב הזה השתנה ובמציאות החומרנית כיום, חשופים הילדים לכל הקשור בכסף, קניות והרגלי צריכה. עם זאת, כשנשאלים הורים אם לדעתם צריך לתת לילדים דמי כיס, מקבלים מגוון תשובות.

 

 

אין תמימות דעים ביחס לשאלה זו ובוודאי שלא סביב השאלה מה יהיה סכום דמי הכיס.   

 

לא מעט הורים אמנם מצהירים: "אני אתן לילד שלי הכל". אך מה עושים כאשר יש כמה ילדים? הרי אם תתנו היום לילד את כל מה שהוא "צריך", תהיה לכך השפעה על ניהול התקציב המשפחתי הנוכחי, על כספים שתוכלו להעניק להם בעתיד - וגם על עתידכם הכלכלי.

 

ברקע השנה החדשה ופתיחת שנת הלימודים, מתמודדות משפחות רבות עם הוצאות גדולות - וגם עם מפלס צריכה עולה מצד הילדים. ייתכן שזה גם המועד שבו כדאי להתחיל ולצייד את ילדכם בדמי כיס.

 

להתחיל מגיל צעיר

חשוב ללמד את הילדים כבר מגיל קטן מונחים בסיסיים הקשורים בכסף. בין השאר הכוונה להצגת שטרות הכסף והמטבעות, הסבר מהיכן מגיע הכסף וכי לא מדובר "באוצר שלא נגמר". ניתן ללמד זאת כבר בגיל צעיר בדרך יצירתית וחווייתית.

 

מתן דמי כיס מגיל צעיר הוא דרך טובה ללמוד על הכסף, להבין את ערכו ולקבל את היכולת לפתח כבר בגיל צעיר אחריות לגביו. מסיבה זו מומלץ לתת לילדים דמי כיס וגם להגדיר שהכסף מיועד להוצאותיהם. צרו מעין "חוזה" עם ילדים בגילאים נמוכים, והגדירו סכום כסף שאותו אתם מיעדים לדמי הכיס שישולמו להם באופן קבוע מדי שבוע.

 

כאשר מדובר בילדים בוגרים - מגיל 11-12 - מומלץ לשלם אחת לחודש סכום קבוע של דמי כיס, שיכלול גם את חשבון הטלפון הסלולרי שלהם.

 

שוחחו איתם על חשיבות החיסכון, והגדירו רכישה משמעותית שאותה יבצעו באמצעות דמי הכיס. מומלץ גם להקצות לטובת העניין קופה שבה יחזיקו את השטרות והמטבעות וכן פנקס שבו יירשמו ההוצאות וההכנסות.

 

תשלום בלי תנאים מוקדמים

אם יש משהו שלא כדאי להורים לעשות הרי זה להתנות מתן דמי הכיס בביצוע מטלות שונות. אין צורך לכרוך את מתן דמי דמי הכיס בהכנת שיעורי בית, קריאת ספרים או סידור החדר. אלה הן מחויבויות שחשוב שיבוצעו בכל מקרה.

 

בנוסף, אם לוויתם כסף מדמי הכיס של הילד - החזירו את ההלוואה שלקחתם. בכך ירוויחו הילדים שיעור חשוב נוסף: כסף שלוקחים - יש להחזיר.

 

אמא בשם נטע סיפרה לי שבעבר הקפידה לתת לבתה בת ה-15 מדי חודש דמי כיס. עם זאת במהלך החודש נהגה בתה לבקש ממנה כספים נוספים, עובדה שעוררה בבית ויכוחים תמידיים. בסיכומו של דבר החליטה האם לשוחח עם בתה ולהגדיר מחדש את הכללים החלים על מתן דמי הכיס והשימוש בהם.

 

בשיתוף בתה החליטה נטע להעלות את הסכום החודשי של דמי הכיס - אך במקביל הדגישה בפניה כי לא יהיו תשלומים נוספים במהלך החודש. בכך הסתיימו הוויכוחים בבית סביב הייעוד של דמי הכיס וסכומם, ובנוסף לימדה נטע את בתה כמה פרקים לא פחות חשובים בענייני כספים. למשל, ניהול תקציב, החשיבות של דחיית סיפוקים, אחריות לכסף וגם יכולת לנהל דיאלוג סביב הנושא.

 

דיאלוג מוקדם מונע עוגמת נפש

אם החלטתם להעלות את סכום דמי הכיס, רצוי שתשתפו את הילדים בשיקול הדעת שלכם. זו הזדמנות לעודד ולפתח יכולת מיומנויות של ניהול משא ומתן שבו יוכלו לעמוד שני הצדדים.

 

החשיבות של היכולת לנהל דיאלוג על כספים עולה מהסיפור הבא: תמר הלכה עם בנה בן ה-14 לרכוש טלפון סלולרי. 

במעמד הרכישה התעקש בנה לרכוש מכשיר חדיש, תוך ניהול ויכוח סוער בחנות. תמר חשה כי אין לה ברירה, אלא לרכוש לרכוש את המכשיר המתקדם שבנה רצה, אף שגם דמי השימוש בו היו גבוהים יותר. היא בעצמה, אגב, מסתפקת במכשיר סלולרי מיושן.

 

הסיטואציה אליה נקלעה לימדה את תמר לומר את דברה הרבה לפני שמגיעים לחנות. תחושתה הייתה כי אילו ניהלה עם עם בנה שיחה מוקדמת בבית, שבה הייתה מציבה גבולות ביחס לסוג המכשיר הנרכש, סכום הרכישה וכן סכום דמי השימוש - הייתה נחסכת ממנה עוגמת נפש רבה.

 

הרי גם במקרה של חילוקי דעות בין תמר לבנה בשיחה המקדימה, היא הייתה יכולה להגדיר מראש את הסכום שהיא מעוניינת להקדיש לרכישת המכשיר - וכן להבהיר לו כי לצורך רכישת המכשיר המשודרג יהיה עליו לשלם מדמי הכיס שלו. יש להניח כי אילו שאלת ההשתתפות העצמית של הבן במימון המכשיר משודרג הייתה עולה - הוא היה חושב פעמיים אם לבצע בכלל את הרכישה, וייתכן אף כי היה מייעד את הכסף למטרה אחרת.

 

מאיזה גיל כדאי להתחיל?

ניתן להתחיל בהגדרת גבולות התקציב כבר בגיל הגן. למשל, במקרים שבהם אתם נכנסים לחנות צעצועים עם הילד, דברו איתו מראש והקציבו לו סכום מסוים שבו יוכל לרכוש צעצוע אחד. לגבי הקצבת דמי כיס, אפשר להתחיל כבר מגיל בית הספר, גיל 6.

 

כמה כסף לתת?

דמי כיס נועדו בעיקר לצורכי בילויים ותחביבים, כך שעל הסכום להלום את הצרכים של הילד. לשם כך מומלץ לשוחח עם הילד על הצרכים שעבורם נועדו דמי הכיס. מובן שהצרכים של ילדים בוגרים גדלים - ולכן ראוי שסכום דמי הכיס יהיה גבוה יותר.

 

דאגו לכך שגם הסבים והסבתות ישתפו איתכם פעולה. כחלק מכך אם הם מעוניינים לתת לילדכם כסף, המליצו להם לשוחח עם הילד כך שייעד את הסכום המוענק לו לצורך ביצוע רכישה משמעותית.

 

ככלל, אם תקפידו לשמש דוגמה עבור ילדיכם בכל הקשור לכסף ולנהל איתם דיאלוג תוך מתן כבוד הדדי, תוכלו להימנע מעימותים מיותרים. אחרי הכל, כסף זה לא הכל בחיים.

 

הכותבת היא מאמנת ויועצת לניהול תקציב למשפחה, מנטורית עסקית ויזמית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעל גיל 12 - דמי כיס כל חודש
צילום: ablestock
קניות לא שגרתיות? על חשבון דמי הכיס
צילום: index open
מומלצים