שתף קטע נבחר

המכתב של נתניהו למען הנגבי: ראוי או לא ראוי?

משפטנים בכירים לא זוכרים פנייה כה חריגה, כמו בקשת רה"מ מביהמ"ש לא להטיל קלון על השר לשעבר, שפורסמה לראשונה ב-ynet. השופט בדימוס שלי טימן סבור כי זו התערבות פוליטית פסולה, עו"ד מרים רוזנטל חושבת אחרת: "אפשר להבין את מי שרוצה לספר בשבחו של הנגבי, גם אם זה ראש ממשלה"

ראש הממשלה מתייצב לצד הנגבי, כמה מהמשפטנים מתייצבים בצד השני. אחרי מכתבו החריג של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבית המשפט, בו פירט את תרומתו של ח"כ צחי הנגבי למדינה וביקש לא להטיל עליו קלון, טוענים אנשי משפט בכירים כי פנייה שכזו היא נדירה מאוד - ופסולה. אחרים סבורים, עם זאת, שהמכתב שפורסם לראשונה ב-ynet אמנם אינו שגרתי, אך הוא עדיין לגיטימי ואפילו ראוי.

 

שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, סבור כי לפנייה כזו

של ראש ממשלה אין תקדים, והוא רואה בה מעשה פסול. "אני לא זוכר דבר שכזה בבית משפט כל שהוא, ובוודאי שלא בבית משפט שלום. לדעתי זה לא ראוי שראש ממשלה יתערב ככה. כאשר ראש ממשלה פונה לבית משפט ואומר 'אל תטילו קלון על האיש שאני רוצה בעיקרו, ושאולי ימלא תפקידים בעתיד', זו בעיני התערבות פוליטית שאין לה מקום. זו שבירת טאבו בהפרדה בין רשויות".

 

טימן: "זה נשמע ממש-ממש לא טוב"

טימן בטוח שהתערבות כזו עלולה להשפיע על השופטים, שיצטרכו להכריע האם להטיל קלון על השר לשעבר, שהורשע במתן עדות שקר. "אם הם יקבלו את הדברים או יכעסו זה לא משנה, זה פשוט נשמע ממש-ממש לא טוב, וזה לא טוב. צריכה להיות חלוקה ברורה בין הרשויות, במיוחד כשמדובר באנשי ציבור. הם כאילו לא מבינים מה הם עושים, אך המעשה שלילי".

 

להבדיל מטימן, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, מרים רוזנטל, אינה רואה פסול בהתערבות של נתניהו. "במשפט אותו ניהלתי נשפט אדם שעבר עבירות מרמה, ולא בפעם הראשונה. הופתעתי כאשר אותו אדם הציג בפני קלסר מלא במכתבי המלצה מאישים מאוד בכירים - כולל שופטים ופוליטיקאים. לא האמנתי שכל כך הרבה אנשים ברמות כאלה התגייסו למענו".

 

מכך הסיקה רוזנטל כי "חייו של אדם אינם מתחילים ומסתכמים בעבירה שביצע, וזכותו להביא את מליצי היושר שלו". הפרקליטה הבכירה סיפרה כי איננה זוכרת התערבות דומה של ראש ממשלה בעבר, אך אמרה כי בכירים רבים ניצבו לצד מורשעים בדין פלילי. "להנגבי יש עבר מפואר, הווה טוב ואולי אף עתיד כזה", אמרה. "לכן ניתן להבין את מי שרוצה לספר בשבחו, גם אם זה ראש ממשלה, למרות ששופטים ותובעים לא אוהבים זאת".

 

היא מאמינה כי בית המשפט יצליח לבצע את האיזון הראוי: "אף אחד לא צריך להיבהל. לפניית ראש ממשלה יש משקל, אבל לשופטים אין מורא מפני אנשים בעלי משקל סגולי כזה או אחר".

 

אמיר: "השפעה לגיטימית מותרת"

עורך הדין הפלילי הבכיר, ציון אמיר, מספר כי למיטב זכרונו נשיא המדינה

, שמעון פרס, התערב בעבר באופן דומה למען איש ציבור שנשפט: "אין לי ספק שמכתבי אופי דומים נכתבו בעבר על ידי בכירים בממשלה. זה אמנם נדיר, אך לא חסר תקדים. הכותרות הם בגלל שמדובר בראש ממשלה, שנוקט לרוב זהירות מיוחדת בהבעת עמדה שכזו".

 

גם אמיר, כמו טימן, מאמין כי לפניה כזו תהיה השפעה על בית המשפט, אך מבהיר כי זה חלק מהמשחק: "שופט הוא בסופו של דבר בשר ודם, למרות שהוא פועל על פי החוק והכללים. בסופו של דבר השפעה לגיטימית מותרת. אם זה ישפיע במקרה זה? זה קונקרטי. במקרה של חיים רמון האמירות השפיעו, אך כאן הדעות בין השופטים חלוקות, ומדובר בעבירה לא פשוטה".

 

האם פנייתו של ראש הממשלה לבית המשפט ראויה או לא ראויה?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. פנייה חריגה
צילום: AFP
הנגבי. מגייס תומכים
צילום: גיל יוחנן
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
השופט בדימוס טימן. שבירת טאבו
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
צילום: ריאן
עו"ד רוזנטל. "להנגבי עבר מפואר"
צילום: ריאן
עו"ד אמיר. השפעה לגיטימית
צילום: ירון ברנר
מומלצים