שתף קטע נבחר

חדשים בסביבה: קוף בלונדיני וצפרדע זרחנית

בעולם הוכרזו בשבוע החולף כמה מיני בעלי חיים שעד כה לא ידעו על קיומם או שסברו שנכחדו. ביערות של לאוס התגלה קוף גיבון ממין חדש; בהרים - יונק עם קרני ענק שלא נצפה מזה שנים; באפריקה התגלה חדף ענק שטרם זוהה לגמרי וכן התגלו מיני צפרדעים שלא תועדו מאז שנות ה-70

פרימטולוגים (חוקרי קופי-אדם) מהמכון לחקר קופים בגרמניה הכריזו השבוע על תגלית נדירה: מין חדש של גיבון שחי ביערות הגשם הטרופיים באזור ויטנאם, לאוס וקמבודיה.

 

עד כה היה ידוע למדענים על קיומם של שישה מיני גיבונים מסוג של גיבון מצויץ. התגלית החדשה מוסיפה מין חדש של גיבון. הקוף, שזכה לשם גיבון מובהק-לחיים צפוני (Nomascus annamensis), התגלה בזכות ניתוח גנטי של גללי הקופים שנמצאו על ידי משלחת חוקרים באזור, וכן פיענוח הקלטות של הקריאות הייחודיות לקופים ביערות. תוצאות הבדיקות הביאו את החוקרים לבדל את המין החדש ממין אחר שנקרא גיבון לבן-לחיים דרומי.

 


(צילום: Tilo Nadler, EPRC) 

 

הגיבונים המצוייצים, החיים על צמרות עצים וביערות טרופיים, נכללים ברשימת הקופים המצויים בסכנת הכחדה החמורה ביותר בעולם. החוקרים שאיתרו אותם בשטח ורצו לבדוק אותם מקרוב, העדיפו שלא לירות בהם חיצים. הם חששו שהקופים יפלו מצמרות העצים והנפילה מגובה רב הייתה מסכנת אותם.

 

לפיכך הם החליטו לאסוף את הגללים שהשאירו הגיבונים בשטח, ולבצע בדיקות גנטיות במעבדה. בנוסף, הקליטו החוקרים את הקריאות של הגיבונים בשעות הבוקר המוקדמות, וניתחו אותן על פי המקצב ואופיין המיוחד. תוצאות הבדיקות המשולבות הביאו את החוקרים להכריז על המין החדש.

 

הגיבונים מצויים רק בוויטנאם, לאוס, קמבודה ודרום סין. ציד למטרות סחר, מזון והפקת תרופות מסורתיות מאיים על המשך הישרדותם בטבע. לדברי החוקרים, יש צורך לפתח תוכניות כדי להגן על המין החדש, שרק התגלה וכבר נמצא בסכנת הכחדה. 

 

קרניים של תקווה

באותו חלק של העולם, בהרים של ויטנאם ולאוס, התגלה מחדש השבוע אחד היונקים הגדולים והנדירים בעולם - סואלה. זוהי הפעם הראשונה מזה עשור שנים שיונק זה נצפה.

 

הסואלה (Pseudoryx nghetinhensis) נצפתה ונלכדה על ידי כפריים בלאוס. כשהדבר נודע לרשויות החקלאות והיערות במדינה, הם שלחו למקום צוות מומחים של איגוד השימור העולמי (IUCN) ואגודת שימור החיות (WCS) כדי לאשר את זיהוי החיה, ולשחררה בחזרה לטבע.

 

החוקרים ששהגיעו למקום מצאו זכר גדול בעל קרניים עצומות, שנחלש עקב השהות הממושכת בשבי ומת זמן קצר לאחר הגעת המשלחת. ניתוח פגר החיה אמור לספק מידע ביולוגי חדש על חיה למדענים.  

 


(צילום: BPCU / IUCN)

 

הסואלות התגלו לראשונה לפני 18 שנה בשמורת טבע בוויטנאם, סמוך ללאוס והן נחשבות לחיות בסכנת הכחדה. על פי הערכות ישנן עשרות עד מאות סואלות בטבע, והן מאויימות על ידי ציידים המשתמשים במלכודות וכלבים. לדברי החוקרים, זו התצפית המאושרת הראשונה של סאולה מאז שנת 1999.  

 

חדף פילי ענק באפריקה

באזור יערות נידח בצפון-מזרח קניה התגלה בשבוע שעבר חדף ענק, שעשוי להיות מוגדר כמין חדש. בעלי החיים המסתורי אותר ותועד במצלמות מיוחדות הפועלות באמצעות חיישני תנועה, שהתקינו חוקרי האגודה הזאולוגית בלונדון (ZSL) ורשות הטבע בקניה (KWS). משלחת המחקר נשלחה לאזור לאחר שחוקרת שפעלה שם זיהתה לטענתה יונק לא מוכר.

 

לאחר שתועדה, הצליחו החוקרים ללכוד את החדף. הם נטלו ממנו דגימות גנטיות ושיחררו אותו בחזרה לטבע. בתום האיבחון שעשוי להימשך מספר חודשים, ניתן יהיה לדעת אם אכן מדובר במין חדש למדע.

 


(צילום: ZSL)

 

החדף (Macroscelidea) הוא יונק קטן ופרוותי שניזון בדרך כלל מחרקים. מדענים העניקו למשפחת החדפים את השם חדף-פילי משום חוטמם הארוך והרגיש. כיום ידועים למדע רק 17 מינים של חדפי פילים, וכולם מצויים אך ורק באפריקה. לדברי החוקרים, היונקים הללו נחשבים לקרובי משפחה רחוקים של הפילים - למרות גודלם המזערי.

 

עד כה, אזור זה של קניה נחשב למקום שהידע עליו מועט בגלל הקושי להגיע לאזור ובעיות ביטחון. פיתוח אזור זה איפשר לסלול כבישי גישה ולחקור את השטח לעומק, אך דווקא הפיתוח הזה נחשב לאיום המרכזי על החיות.  

 

בחזרה מהמתים: המסע למציאת דו-חיים שנכחדו

קבוצת מדענים בעולם החלה בחודשים האחרונים לנסות ולאתר כ-100 מינים אבודים של דו-חיים שסברו כי נכחדו בטבע אך עדיין יש סיכוי למצוא אותם באוכלוסיות מזעריות. משלחת ראשונה כבר חזרה עם תוצאות מרשימות וצבעוניות, לאחר שגילתה שלושה מינים שלא תועדו במשך עשורים.

 

הם גילו, בין היתר, סלמנדת מערות מקסיקנית. הסלמנדרה בעלת רגליים ורודות וחומות, חיה במערכת המערות התת-קרקעיות במקסיקו. מספר פרטים נמצאו על ידי המדענים במערות סבוכות שהגישה אליהן קשה במיוחד. הסלמנדרה (Chiropterotriton mosaueri) תועדה לאחרונה ב-1941.

 

צילום: CI

 

 

גילוי נוסף הוא של צפרדע הרים. מין זה, ששמו המדעי Hyperolius nimbae נמצאה בחוף השנהב ונראתה לאחרונה ב-1967. החוקרים, של ארגון השימור הבינ"ל (CI) ואיגוד השימור העולמי (IUCN), גילו גם צפרדע ירוקה (Hyperolius sankuruensis) זרחנית לדברי החוקרים, שנמצאה מחדש בקונגו לאחר שלא תועדה מאז 1979.

 

כיום יותר משליש ממיני הדו-חיים נכחדו ברחבי העולם ויותר משליש מאויים בהכחדה. "התגליות מחדש של המינים הן בשורה משמחת, אך מינים רבים שאנו מחפשים, כבר נעלמו לתמיד", אמר ד"ר רובין מור, אחראי על משלחת המחקר הנוכחית בקרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת גיבון מובהקת לחיים חדשה למדע
צילום: Tilo Nadler, EPRC
וכך נראה הזכר
צילום: Tilo Nadler, EPRC
סואלה. נצפתה לאחרונה ב-1999
צילום: BPCU / IUCN
צפרדע באורך של 33 מ"מ
צילום: CI
מומלצים