שתף קטע נבחר

המתנחלים: 'ייבנו רק מאות דירות בתום ההקפאה'

בידי המתנחלים היתרי בנייה לכ-2,000 יחידות דיור, אולם הם לא יוכלו לממש את כולם מיד לאחר ההקפאה, שתסתיים בשבוע הבא. "אנו לא צופים שב-27 בספטמבר יחרשו בולדוזרים את יהודה ושומרון", אמרו בהנהגת המתנחלים

המתנחלים ממתינים לסיומה של ההקפאה בשבוע הבא, אבל גם הם יודעים כי לא ביום אחד וגם לא בכמה חודשים ייבנו אלפי יחידות הדיור, שהיו מוקמות אלמלא החלטת הקבינט בחודש נובמבר אשתקד. בהנהגת המתנחלים מביעים תקווה, שכמו שדבק בהחלטתו לשמור על ההקפאה, כך יעמוד הקבינט בחלקה השני של החלטתו - חזרה לבנייה חופשית בכל רחבי יהודה ושומרון. רק כך הם ניתן יהיה לצמצם את הנזקים. אך בכל אופן, בשלב הראשון הם מסבירים, תחל בנייתן של רק כמה מאות יחידות דיור.

 

המתנחלים מודים כי הבנייה מה-26 לספטמבר, תהייה מצומצמת יותר מהבנייה

הפוטנציאלית. לדבריהם, "הנזק שעשתה ההקפאה יתוקן רק בטווח הארוך". גורם בכיר בהנהגת המתנחלים התייחס לנתוני ארגוני השמאל, על בנייה של אלפי יחידות דיור. "בסך הכול, המספרים שהפיצו ארגוני השמאל לאחרונה, המדברים על כ-2,000 יחידות דיור שיותרו לבנייה באופן מיידי, אם ההקפאה תסתיים לגמרי - הם די מדויקים. אך זה ממש לא יקרה באופן מידי. זה תהליך שייקח זמן".


הריסת מבנים שנבנו בהקפאה (צילום: באדיבות ועד מתיישבי שומרון)

 

הגורם הבכיר הודה, כי יש כאלה שלא המתינו לתום ההקפאה ובחרו בפתרונות דיור אחרים. "רבים מהמחזיקים בהיתרי הבנייה הם זוגות צעירים, חלקם יתחילו לבנות מיד, אחרים לא. חלקם החליטו לרכוש דירות במקומות אחרים בשל העיכוב, ויש היתרים שלא ימומשו או ימומשו עם הזמן. בכל מקרה, ואולי לצערנו, אנו לא צופים שב-27 בספטמבר יחרשו בולדוזרים את יהודה ושומרון ויוקמו אלפי יחידות בבת אחת. בחודשים הקרובים אנו צופים בנייה מיידית של כמה מאות יחידות דיור בלבד".

 

ייבנו ביישובים הגדולים 

מה שיכול להקל על כאב הראש של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, או להפוך אותו לגדול יותר, בהתאם לסיכומים שיושגו או לא יושגו מול האמריקנים, היא העובדה שהבנייה בהתנחלויות המבודדות ובהתנחלויות הקטנות, בתוך גושי ההתיישבות הגדולים ומחוצה להן, היא המיעוט מתוך 2,000 היחידות הללו - כ-20 אחוזים בלבד.

 

"רוב הבנייה היא ללא ספק בערים הגדולות, בהן ממתינים פרויקטים גדולים לאישור

 יציאה לדרך", הסביר בשיחה עם ynet יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין. במצב הזה, ברור לכל, כי אמנם הקמת שבעה בתים ביישוב קטן, זו חגיגה גדולה למקום. אך המסה הגדולה שממתינה לאישור הינה בערים והיישובים הגדולים, ביניהם: אריאל, אפרת, בית-אל, קריית-ארבע, ביתר-עילית ומודיעין-עילית. במקומות אלה, המצב קשה וחמור, כשזוגות צעירים רבים, חלקם כבר לקחו משכנתא ונותרו תלויים באוויר. בערים החרדיות, בהן הילודה היא בקצב גבוה עוד יותר מיתר יישובי יהודה ושומרון, שמובילים את הטבלה הארצית, המצב קשה מנשוא.

 

במקומות הללו אמנם קיים מלאי של היתרים הממתין לסופה של ההקפאה, אך גם לאחר מכן יוותר הביקוש, ואז, "השיבר הוא בידי הממשלה, והשאלות הן כמה היא תשחרר, ואילו הבטחות ניתנו לאמריקנים. אך זה כבר המאבק הגדול הבא - הוצאת מכרזים חדשים בערים הללו", הסביר הגורם הבכיר.

 

ברגע שתינתן הסמכות לרשויות המקומיות ביהודה ושומרון להנפיק היתרי בנייה, המספר של היחידות ייגדל משמעותית. במצב כזה, מעריכים ביהודה ושומרון, שהגידול לאחר ההקפאה יתייצב על מספרי העבר - בין 2,000 ל-3,000 יחידות בשנה. אך גם שם מזכירים, כי "חוקי ההיצע והביקוש חלים גם על ההתנחלויות, והרבה תלוי בביקוש".

 

את המצב הקשה בו נתונים הישובים והערים הגדולות, בהן עצרה ההקפאה בניית כ-1,600 יחידות דיור, ניתן להבין מדבריו של ראש העיר אריאל, רון נחמן, שמסרב בתוקף לחשוף את מספר היחידות שההקפאה עצרה, ואת מספר התושבים שנשארו תלויים באוויר, בעירו המונה כ-18,000 תושבים. "ההקפאה איננה רק מספרים, אלא גם ובעיקר חיים של בני אדם", אמר ראש העיר.

 

נחמן מציין כי ההקפאה מתמשכת כבר שנים ארוכות, והיא מונעת חיים נורמליים מהעיר שאמורה להיכלל בתחומה של מדינת ישראל, בכל הסדר מדיני עתידי. "18 שנה אנו במצב הזה, מההקפאה של יצחק רבין, שלא היתה אמורה להיות מדינית אלא רצתה לחזק אזורים אחרים. החיים כאן לא נורמליים. סגרנו שמונה כיתות גן, מספר הילדים בבית הספר ירד, ואני שואל - מה? זה המינון להמשך חיים נורמליים שראש הממשלה מדבר עליו?!"

 

בין העזים לברק 

איך העניינים יתנהלו בדיוק בשטח, ביום שלאחר ההקפאה? המתנחלים מבינים את המצב הרגיש, ולצד העמדה הנחרצת, הם אינם ששים לחשוף מספרים. "היתה כאן פגיעה קשה בזכויות האזרח. ב-26 בספטמבר אנחנו חוזרים לבנות, ולעבוד

קשה כדי להשלים פיגורים. אין בתוכנית חגיגות. במשך עשרה חודשים שהתה אצלנו בסלון עז, כעת היא יצאה - אך זו לא סיבה למסיבה, אלא רק להתאמץ יותר, ולהשלים פיגורים", אמר דיין.

 

אך על רקע שהייתו של שר הביטחון, אהוד ברק, בוושינגטון - מבין גם דיין כי הכול נפיץ ותוכנית השיקום עלולה להיקבר בהינף יד. "אני מקווה שממשלת ישראל תעמוד בדיבורה, ושם גם חלקה השני של החלטת הקבינט יבוצע באותה קפדנות - חזרה לבנייה בהיקף מלא בכל רחבי יהודה ושומרון. תיאורטית תיתכן החלטה להמשך ההקפאה, אך המציאות הפוליטית לא מאפשרת זאת. אנו מקווים שהסרט בו כבר היינו, בפעם הקודמת בה ברק ביקר בוושינגטון וגרר את הממשלה להקפאה, לא יחזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר בנייה בבית אריה. ארכיון
צילום: AP
ראשי הרשויות ביהודה ושומרון. לא ייבנו בבת אחת
צילום: גיל יוחנן
דיין. עיקר הבנייה בערים הגדולות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים