שתף קטע נבחר

כתומה קטנה: דלעת ערמונים ממולאת

זה הטעם, זה הריח, זה הצבע וזו העובדה שהיא מתאימה לכל מילוי. הכירו את הדלעת הקטנה שיש לה קליפה ירוקה. רותי קינן כבר מזמן התאהבה

יש לא מעט ירקות שיכולים לשמש בית קיבול טבעי למילויים שונים, דלעת הערמונים, הקטנה והמצודדת, היא ללא ספק אחת מהיפים שבהם. אני מנהלת איתה רומן סמוי כבר חודשים ארוכים – היא קורצת אלי מעל מדפי הירקות, אני נעצרת, ממששת את קליפתה הירוקה-כהה, אבל שום דבר לא מבשיל לידי היכרות מעמיקה. עד לפני כחודשיים. קניתי, אפיתי והתאהבתי סופית.

 

מה שנחמד בדלעת הקטנה הזאת הוא לא רק המראה, אלא גם הטעם המגובש יותר מאשר יתר הדלועים שאני מכירה. היא מתרככת אחרי אפייה קצרה למדי ובשרה הדחוס באמת מזכיר – אם לא בטעמו אולי במרקמו - ערמונים, או תפוחי אדמה. הצבע הכתום היפה, כצבען של כל הדלועים, תורם להופעה המרשימה, ומשתלב נפלא עם גון הקליפה. זו, אגב, מקבלת ברק מיוחד, כאילו נמשחה בדונג, אחרי האפייה, ולכן פשוט אסור לוותר על שירותיה בהגשה.

 

ניסיתי למלא את הדלעת הקטנה במבחר מליות, שבכל אחת מהן שילבתי, כמובן, גם את הציפה שהוצאתי מתוכה. המתכון המוצלח ביותר הוא זה שלפניכם, שיכול להתאים, למי שמקפיד, גם לארוחות בשריות (גבינת הפרמזן היא אופציה, בפירוש לא חובה). את השעועית הירוקה אפשר להחליף בכל ירק אחר אבל צבעה הרענן, מרקמה הפריך וטעמה משתלבים יפה כל כך עם הכתום עד כי לא כדאי לוותר. אם אתם מתעקשים (או שאין לכם) אפשר ללכת על אפונה, ברוקולי או פולי סויה (אדממה).

 

עוד אפשרויות שעלו במהלך הניסויים היו תוספת של טונה למלית, וכן שילוב של אורז מבושל חלקית (מטגנים בצל במעט שמן זית, מוסיפים 1/2 כוס אורז ו-1 כוס מים רותחים ומבשלים עד שכל המים נספגים. מערבבים עם ציפת הדלעת, מתבלים וממלאים). בכל מלית שתבחרו אל תשכחו את גרעיני הדלעת. הם פשוט שייכים לכאן באופן טבעי.

 

בארוחת ראש השנה שלנו חגגה הדלעת הזאת כמנה ראשונה, שערבה לחכם של חשדני דלעת מכל הגילים וסימלה בהצלחה (לפחות בצבעה) עושר ושפע. החודש הוא חודש הדלועים על כל סוגיהם גם בחו"ל – ההאלווין הנוצרי (ה-31 באוקטובר) וחג ההודיה האמריקני (יום חמישי האחרון של נובמבר) הן שתי הזדמנויות שבהן הן מככבות במסורות ובארוחות. זה בדיוק הזמן לאמץ אותה, בקטנה, לפחות, גם אצלנו.


(צילום: ירון ברנר) 

 

דלעת ערמונים ממולאת

המרכיבים (ל-6 מנות):

6 דלועים קטנות (דלעת ערמונים)

300 גרם שעועית ירוקה עדינה

50 גרם גרעיני דלעת

4 כפות שמן זית

2 כפות מיץ לימון

1 כף פטרוזיליה קצוצה דק

מלח, פלפל

30 גרם שבבי פרמזן (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הדלועים ומסירים את הראש כל דלעת בגובה שני שלישים בערך. מסלקים את הגרעינים והסיבים בעזרת כף ומניחים את הדלועים והראשים, החתך כלפי מטה, בתבנית או בכלי חסין חום. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני-גבוה (190 מעלות) למשך כ-20 דקות או עד שהדלועים רכות. מוציאים ומצננים.
  2. מבשלים את השעועית במעט מי מלח רותחים עד שהיא רכה אך לא רכה מדי, כ-7 דקות. מסננים מהמים ומעבירים מיד לקערה עם מים קרח. משהים דקה ומסננים היטב. חותכים את השעועית לקטעים של 2 ס"מ ומעבירים לקערה.
  3. מטגנים את גרעיני הדלעת במעט מאוד שמן עד שהם מזהיבים קלות ומוסיפים לשעועית, ביחד עם השמן.
  4. מוציאים את הציפה מהדלועים כמעט עד הקליפה בעזרת כף, ונזהרים להותיר את הקליפה בשלמותה. מוסיפים את הציפה לקערה.
  5. מוסיפים לקערה את השמן שנותר, מיץ הלימון והפטרוזיליה. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים היטב.
  6. ממלאים את החלל שבדלועים בתערובת ומכסים בראשים. אופים עוד כ-10 דקות. (אפשר להכין מראש את הדלועים הממולאות בתבנית ולהכניס לחימום בתנור לפני ההגשה).
  7. לפני ההגשה מסיטים מעט את הראש מעל כל דלעת ומפזרים מעט שבבי פרמזן, אם רוצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים