שתף קטע נבחר

אז מה סגרנו? יש או אין נפט בגבעות

חבורת מחפשי הנפט משגעת את המדינה, והמשקיעים לא יודעים אם יקבלו תמורה להשקעתם. כמה נפט ניתן להפיק מ"מגד 5" וכמה כסף הוא שווה? למה הבדיקות אורכות כל כך הרבה זמן? למה הם הסתבכו בצרות עם הרשויות והתקשורת ולמה הציבור מתקשה להאמין להם? שאלות ותשובות

השם "גבעות עולם" משגע בשבועות האחרונים את התקשורת הכלכלית. יש להם נפט. אין להם נפט. המסחר במנייה הופסק. המסחר חזר. המנייה מתרסקת. המנייה מתרוממת. המשקיעים מוחאים כפיים. המשקיעים הולכים מכות. מה הסיפור שלהם? האם מדובר בחבורת נוכלים שעוקצת את המשקיעים, או באנשי מדע רציניים שמצאו נפט בין הוד השרון לראש העין?  שאלות ותשובות.

 

האם במאגר "מגד 5" יש נפט?

 

התשובה, באופן חד משמעי, היא כן. החברה מצאה כי במאגר כולו יש כ-1.5 מיליארד חביות נפט.

 

אבל רוב הנפט אינו בר הפקה ולא יניב כסף.

 

נכון. החברה מעריכה שרק 15% מהנפט הוא בר הפקה, כלומר, שאפשר להפיק כ-200 מיליון חביות לכל היותר. עד כה, החברה בדקה שטח של 4.4 קילומטר מהמאגר, ומצאה כי ניתן להפיק מהם כ-14 מיליון חביות נפט. החברה עדיין לא פרסמה מה המצב בכ-4 קילומטרים נוספים ששייכים לאותו קידוח אך טרם נעשו בהם מבחני הפקה, וייתכן שמסתתרות בהם עשרות מיליון חביות נוספות.

 

יש לציין שקידוח מגד 5 נעשה במקטע קטן מהמאגר כולו, שמשתרע על כ-70 קילומטרים. לוסקין וחבריו מתכננים לבצע קידוחים נוספים מאותו מאגר, ומאמינים שיצליחו להפיק מהם נפט נוסף בכמויות ענק – אבל בינתיים אין הוכחה לכך. כך או כך, 14 מיליון חביות נפט זה לא חוסר נפט, זה נפט.

 

החברה בדקה גם את קצב ההפקה של הבאר, כלומר, כמה חביות הבאר תניב ביום. זאת, כיוון שיש בעולם בארות עם כמות יפה של נפט, אבל אי אפשר לקדוח אותו בקצב סביר, למכור ולהרוויח כסף. אבל זה לא המקרה: החברה מדווחת שהיא הצליחה להפיק במבחני ההפקה בין 383 ל-956 חביות נפט ביום.

 

בחברה מקווים שיוכלו להגביר את הקצב ולהפיק בין 2,000 ל-5,000 חביות נפט ביום אם הם ישתמשו בטכנולוגיות מתקדמות כמו הרמה מלאכותית, אבל הם עדיין לא יודעים אם יוכלו להשתמש בה. בנוסף לנפט, יש במאגר גם גז טבעי, אבל החברה עדיין לא יודעת אם תוכל להשתמש בו.

 

איך אנחנו יכולים לדעת אם הדיווח שלהם נכון? מישהו היה שם ובדק שהם לא ממציאים הכול?

 

החברה אוסרת על עיתונאים וסקרנים להיכנס לשטח הקידוחים. זה לא הפריע להמוני בית ישראל, צלמיו וכתביו לצבוא על גדרות הקידוח ולהציץ פנימה, ולראות שמהקידוחים יוצאת אש. זה סימן לקיומו של גז טבעי, שלרוב הוא מוצר נלווה לנפט.  

 

כך או כך, החברה מעבירה לרשות ניירות ערך ולמשרד התשתיות דיווחים מדויקים ומפורטים על כל המידע שיש לה וגם על מה שהיא לא יודעת. כמובן שאפשר לזייף כל דו"ח, אבל מדובר בעבירה פלילית חמורה. לשקר אין רגליים, ואם יתברר שהיזמים שיקרו, הם יענשו.

 

איך נדע, אם לא ניכנס לשם?

 

הרישיון שהם קיבלו ממשרד התשתיות לקדוח באתר מותנה בכך שימצאו שם נפט. אם הם לא ימצאו, הרישיון יפוג והפקידים ייכנסו למאגר ויבדקו אותו בעצמם.

 

מלבד זאת, החברה כבר ביצעה עסקה בפועל עם בית הזיקוק לנפט בחיפה ומכרה לו 6,000 חביות נפט שהופק במהלך מבחני ההפקה. זאת כמות פעוטה, אבל היא מראה שהחברה רצינית ושמבחני ההפקה הללו התקיימו במציאות.

 

איכשהו, זה לא מסתדר לי. אני לא מאמין להם.

 

אפשר להבין אותך. לישראל יש היסטוריה עגומה בתחום חיפושי הנפט. מאות יזמים חיפשו נפט ברחבי הארץ והתברר שהוא נמצא רק במוחם הקודח. בשנות ה-80' הייתה כאן חברה שהבטיחה למצוא נפט, מכרה מניות ולא הפיקה ליטר אחד, ובעליה הסתבכו ונכנסו לכלא בעוון הרצת מניות (וחלקם ברחו מהארץ). התחושה הרווחת היא שנפט לא יהיה כאן, ומי שמחפש אותו הם הוזי הזיות ונוכלים מסוגו של סרג'יו קונסטנצה.

 

כמעט כל ישראלי ראה את "גבעת חלפון אינה עונה" ואינו יכול שלא להיות מושפע ממנו. תוסיף לכך את העובדה שיזמי גבעות הם דתיים אמריקניים עם ברק משיחי בעיניהם – ותבין שהחשדנות שלך מבוססת על רגשות ולאו דווקא על עובדות.

 

אם כל כך הרבה נכשלו, למה שחברה אחת תצליח?

 

הגיאולוג הראשי של החברה, טוביה לוסקין, טוען שטכנולוגיות החיפוש השתפרו ושיש לו אמצעי חיפוש וקידוח שלא היו קיימים בעבר ומאפשרים למצוא נפט במקום שבו לא מצאו עד כה. מדובר במדען רציני בקנה מידה עולמי, שחיפש וקדח באינספור נקודות על הגלובוס לפני שהגיע לארץ הקודש, וטוען שהוא מאמין בכל ליבו שיש כאן נפט. טירוף משיחי? אולי, נוכלות? אין סיבה לחשוב כך.

 

מה המשמעות של כמויות הנפט שגבעות מדווחת עליהם? זה יהפוך אותנו למעצמת נפט? ישחרר אותנו מהתלות בנפט הערבי?

 

ישראל צורכת ביום רבע מיליון חביות נפט, כך ש-300, או 5,000 חביות ביום, לא ישחררו אותנו מהתלות בנפט הזר (שרובו, אגב, נרכש מרוסיה ולא ממדינות ערב), ובוודאי שלא יאפשרו לייצא נפט. בישראל היה כבר מאגר נפט, חלץ, שהפיק, במשך עשרות שנים, מאות, ולעתים אלפי חביות נפט ביום, ועדיין לא בטוח שמאגר גבעות יאפיל עליו.

  

טוב, אז נמשיך לקנות נפט מרוסיה, אבל כמה כסף יצא לנו מ"מגד 5"?

 

מחיר הנפט מסתובב באזור ה-80 דולר לחבית. המשמעות הכלכלית, בחישוב גס מאוד-מאוד, היא שהמאגר יניב לחברת גבעות הכנסה של בין 9 מיליון ל-50 מיליון דולר לשנה.

 

כמה מזה יגיע למדינה?

 

זה תלוי במאבק שמתנהל בין חברות הגז לאוצר ולפוליטיקאים על גובה התמלוגים על הגז והנפט. כרגע, המדינה אמורה לקבל כ-30% מהכסף, אבל כנראה שהסכום יעלה כיוון שברוב העולם היזמים משלמים יותר. בכל מקרה, מדובר על כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה לכל היותר.

 

המשקיעים, שרכשו מניות של החברה במיטב כספם, יקבלו אותו בחזרה?

 

אם כלום לא ישתבש והחברה תפיק את הנפט שדיווחה עליו, הרי שהיא חברה תסיים את פעילותה בקידוח מגד 5 ברווח ותשלם למשקיעים דיבידנד שעולה על ההשקעה הראשונית. כך שבשורה התחתונה, התשובה היא כנראה כן.

 

מה מצב המנייה היום ביחס לעבר? אם קניתי מניה ב-20 אלף שקל לפני חצי שנה, כמה היא שווה היום?

 

המנייה הייתה שווה במרץ 6 אגורות, והיום היא שווה 9.2 – עלייה של יותר מ-50%.

 

אז כדאי למכור, לפני שתרד?

 

ynet אינו ממליץ למכור ולקנות מניות. כעיקרון, כשחברה מודיעה כל שני וחמישי שהיא בעיצומה של בדיקה ועומדת לפרסם בקרוב נתונים, לא מומלץ לבצע פעולות נחפזות כמו רכישה ומכירה.

 

למה הם כל הזמן אומרים שהם לא יודעים? מתי נדע את הפרטים החסרים?

 

לחברה הזאת יש נטייה "להחזיק אותנו במתח": הם מרבים להודיע שאו-טו-טו הם יפרסמו הודעה דרמטית שתשפוך אור על הכל, אבל בפועל, המידע מתפרסם לאט ובמשורה.

 

נכון! הם מושכים את הזמן! כבר 17 שנה הם מבטיחים למצוא נפט, ובינתיים, הנפט מתעכב והמניה עולה.

 

אכן, קצב העבודה שלהם איטי. הם בזבזו שנים על בדיקות שעשו בשני הקידוחים הקודמים במאגר, מגד 2 ומגד 3, וגילו שלא ניתן להפיק מהם כמות מסחרית. לוסקין טוען ששנים יקרות נוספות בוזבזו על הליכים ביורוקרטיים, כמו המתנה לאישורים מצה"ל לקדוח סמוך לשטחי אש, אישורי ועדות תכנוניות, איכות הסביבה, ועוד.

 

המשקיעים הריעו ללוסקין וחבריו בכנס שעשו ביום שישי והבטיחו לקנות מניות ביום ראשון, אז למה המנייה שלהם ירדה?

 

הציבור שהריע ללוסקין הוא ה'גרופיס' של החברה, אנשים שהשקיעו במניה בוחטות של כסף ורוצים לשכנע את עצמם שכספם לא בוזבז. הציבור הרחב, לעומתם, מתייחס לחברה בחשדנות, ואחרי הדרמות שאירעו בשבוע שעבר, הוא מיהר למכור. בכל מקרה, העובדה שמשקיעים מוחאים כפיים ללוסקין או מוכרים מניות לא אומרת הרבה על מצבה האמיתי של החברה.

 

אם מניית גבעות עולה או יורדת, יש לכך השפעה על הכיס של האזרח הקטן?

 

לא ממש. האנליסטים מעריכים שהגופים המוסדיים, שמנהלים את הכסף של רובנו – קרנות פנסיה, קופות גמל ובתי השקעות – לא קנו הרבה מניות של החברה, אלא קבוצה של משקיעים שקנו אותה באופן פרטי.

 

למה משרד התשתיות מאיים לבטל להם את הזיכיון?

 

חוק הנפט אומר שאפשר לשלול רישיון אם החברה לא מוצאת נפט בכמות מסחרית במשך שלוש שנים. הרישיון ל"מגד 5" ניתן ב-2002, ולאחר ארבע שנים שבהן לא נמצא נפט בכלל, משרד התשתיות איים בביטול הזיכיון.

 

אם לפני שלוש שנים הם איימו לבטל, למה הם לא ביטלו?

 

משרד התשתיות לא ממש עונה לשאלה הזאת. הם אומרים שהם עוקבים אחרי דיווחי החברה ויגיעו להחלטה בהתאם לכך, שזה משהו כמו להגיד, עדיין לא החלטנו.

 

גורמים במשק האנרגיה שמעורים בנושא מעריכים שהפקידים מרגישים שהחברה משתפת אתם פעולה, בודקת את עצמה ומתקדמת לכיוון של תגלית מסחרית, ולכן לא שוללים את הרישיון, אבל בגלל העיכובים הארוכים במבחני ההפקה הם נשארים עם האצבע על הדופק.

 

מה זה "כמות מסחרית"?

 

כמות שתניב מספיק כסף כדי לממן את הקידוחים. עד כה החברה השקיעה בקידוחים פחות מ-13 מיליון דולר, כלומר, הקידוח יניב כסף שיכסה את עלותו. אבל יש עדיין נקודת תורפה העיקרית אחת: הגז. החברה עדיין לא הודיעה כיצד תטפל בגז - תמכור או תשרוף אותו, כמה הטיפול בו יעלה וכמה כסף, אם בכלל, הוא יניב. במשרד התשתיות אומרים שבגלל סימני השאלה סביב הגז, עדיין לא ניתן לקבוע אם שמדובר בכמות מסחרית. בחברה, לעומת זאת, טוענים שהנפט יפיק מספיק כסף כדי לטפל בגז, גם אם הוא לא יניב אגורה.

 

מה רוצים מהחברה ברשות ניירות ערך? למה הפסיקו להם את המסחר בשבוע שעבר ?

 

הרשות הודיעה כי הדו"ח שפרסמה החברה לא כלל הבהרות טכניות כאלה ואחרות, ועצרה את המסחר עד שהחברה הבהירה מה שביקשו ממנה. בחברה הציגו את האירוע כהתנכלות של הרשות, שכביכול, "נכנעה ללחצים נגד החברה". נראה כי פקידי רשות לא נשארים אדישים לאווירת החשדנות נגד החברה, ומקפידים איתה על קוצו של יוד כדי למנוע ממנה "למרוח" את הציבור. ואפשר להבין אותם.

 

ולמה החברה עצמה הפסיקה את המסחר היום?

 

העיתון "ידיעות אחרונות" חשף את התכתובת בין החברה למשרד התשתיות בדבר האפשרות לבטל את הרישיון. הפרסום הביך את החברה, והיא הפסיקה את המסחר כדי להגיב לו, כמקובל במקרים כאלה.

 

בגבעות טוענים שהתקשורת מתנכלת אליהם וממציאה דברים כדי להפיל אותם.

 

בסופו של דבר, מה שיגרום לציבור לקנות או למכור את המנייה היא לא כתבה כזאת או אחרת, אלא השאלה – כמה נפט בר הפקה יש במאגר. אם אין שם נפט, הציבור יגלה זאת במהרה וימכור את המניה, ולהיפך – אם הנפט יצא מהבאר ויזרום, הציבור יגלה גם את זה, והחברה תשגשג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח מגד 5
צילום: אסי כהן
אסיפת בעלי המניות
צילום: תני גולדשטיין
אסיפת בעלי המניות
צילום: תני גולדשטיין
צילום: מאיר פרטוש
טוביה לוסקין
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים